Artık ‘bulutsuz’ olmaz!
Bilgi teknolojileri alanında yetkin bir entegratör olarak konumlanan, danışmanlık desteği ile de öne çıkan Creentech, temsil ettiği markalardan isimleri ve iş ortaklarını müşterileri ile verimli bir etkinlik için bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinlikte öne çıkan başlıklar net oldu: Bulut bir gereklilik, maksimum güvenlik için doğru mimari ile sürekli tetikte olunmalı ve kurumsal ihtiyaçlara uygun mimari modeller tercih edilmeli. Creentech’i farklı kılan çözümler de bu noktada önemini gösteriyor.
“Dijitalleşen Dünyada Bulut Servisleri” etkinliğinde açılışı, Creentech Satış Direktörü Dilek Börekçi yaptı. Konuşmasına önemli bilgiler paylaşarak başlayan Dilek Börekçi, “200 ve üzeri çalışanı olan şirketler en az 1 bulut servisi kullanıyor. Operasyonel kalite ve iş sürekliliği için bulut kullanımı önemli” vurgusunu yaptı. Hedeflerinin hep ‘güçlü bir servis şirketi olmak’ olduğunu vurgulayan Dilek Börekçi, bulut servislerini kendilerine misyon edindiklerini ifade etti. Veri merkezi yatırımı yaparak NESS Telekom şirketini hayata geçirdiklerini ifade eden Börekçi, “Burada kendi bulut müşterilerimizi barındırıyoruz” dedi. 81 ilde kurulan geniş bayi ağı ve Ankara ofisinin kuruluşu hakkında bilgiler veren Dilek Börekçi, “Container üzerinde büyüme hakim. Azure ile entegrasyon kapsamında onlarla verimli bir işbirliğini hayata geçiriyoruz. Lokal bulut servisleri ile uluslararası bulut ortamlarına entegrasyon sağlıyoruz” dedi.
NESS Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Halil Gökoğlu, “2023 NESS Veri Merkezi Bulut Servisleri ve Uluslararası İş Ortaklıkları” başlıklı bir sunum yaptı. Yeni servisler oluşturmak, veriyi yeni ürün ve hizmetlere dönüştürmek, uygulama geliştirmeyi hızlandırmak, regülasyonlara tam uyum Halil Gökoğlu’nun tabiriyle ‘öncelik’. “Bir donanım veya hizmet kullanımından daha fazlasını yapmamız gerektiğini biliyorduk” diyen Gökoğlu, veri merkezi hakkında bilgiler paylaştı. Buna göre İstanbul Anadolu yakasında bulunan NESS Veri Merkezi, Ankara’da da büyük bir veri merkeziyle iş birliği içerisinde servis vermekte. “300’den fazla müşterimiz var. Tüm ISP’ler veri merkezimizde mevcut ve kendimizi güncel tutuyor, sertifikasyonlara önem veriyoruz” vurgusunu yapan Gökoğlu, devam etti:
“Lokal bulut ortamını Azure ile konuşturup regülasyonlara da uyumlu ilerleyebiliyoruz. NESS Telekom Azure Stack HCI üzerinde cloud servislerini vermeye başladı. Çözümümüz çok, çünkü Creentech ile kardeş şirketiz ve katma değerli servisler sunuyoruz. Butik altyapı, multi ISP, hiper bütünleşik altyapı, SAP HANA sertifikalı sunucular, hibrit ve çoklu bulut senaryoları ile tüm regülasyonlara tam uyum sağlıyoruz. Esneğiz ve ihtiyaca uygun tasarım, tam hibrit yapı, özel bulut çözümlerimiz bizi farklı kılıyor.”
Bütünleşik hizmetler fayda sağlıyor
SecAnalytics Genel Müdürü Ayhan Tunç, “Bulut Güvenlik Hizmetleri” başlıklı sunumuyla güvenlik yatırımlarının gelişimi hakkında bilgiler verdi. Buna göre, güvenlik yatırımları regülasyonlar, dönüşüm ve kurumsal ihtiyaçlar paralelinde gelişiyor. Teknolojik dönüşümde donanım, sanallaştırma ve yazılım tanımlı veri merkezleri de ilerleme sergiledi. “SDDC çözümleri marka bağımsız hale geldi ve bu yapı temelde otomasyon, orkestrasyon ve yönetime dayanıyor” açıklamasını yapan Ayhan Tunç’un belirttiği gibi, tüm güvenlik yapılarının reaktif ve proaktif olmaları önem taşıyor. “Bu yönde yapay zeka ve ML odaklı adımlar atıyoruz. Yükümüzün yüzde 80’i otomatize edilmiş durumda” bilgisini veren Ayhan Tunç, gelişen ve büyüyen bir güvenlik mimarisi ile kapsamlı destek sunduklarını ifade etti. Hiperbütünleşik altyapı (HCI) odaklı gelişimin süreceği beklentisini dile getiren Tunç’a göre, dönüşüme adapte olmanın üç faktörü var: HCI altyapı, uygulamaların mikro servis dönüşümü ve son olarak, global ve lokal bulut entegrasyonları.
“Bulut Servislerinde Hibrit ve Hiper Bütünleşik Teknoloji Dönüşümleri” sunumuyla Creentech İş Çözümleri Direktörü Barış Yılmaz da hiper bütünleşik teknolojinin ve genişlemelere imkan tanıyan bir yapının öne çıktığına dikkat çekti. Bunun sonucu olarak geleneksel mimarilerin geride kaldığı gerçeğine işaret eden Yılmaz’a göre, ciddi büyüme beklenen bu alanda geride kalmamak lazım. “Konteynır mimari ile uyum önemli ve bu mimaride en iyi çalışacak yapı da HCI” diyen Barış Yılmaz, şöyle devam etti:
“Creentech ve NESS olarak bütünleşik hizmetleri şirketlere sunuyoruz. Mikro servis dönüşümde uçtan uca DevOps desteği sağlıyor, DevOps sürecinin her seviyesine uygun araçlar kullanıyoruz.”
Stratejiniz olması şart
Panelin ardından “Bulut Güvenliği ve Dünyada Bulut Hizmetleri” başlıklı sunumu ile CISO Dr. Erdal Özkaya, sahnede yerini aldı. “Dünya değişti ve pandemi bunda etken oldu. Yaşama şeklimiz, konferanslar, alışveriş şeklimiz ve hack’lenme şeklimiz değişti” saptaması ile konuşmasına başlayan Özkaya, önemli detayları şöyle anlattı:
“Hack’lendiğini bilenler ve bilmeyenler ortaya çıktı. Hack’lenmek artık olağan, önemli olansa zararı azaltmak. Oltalama saldırıları hala 1 numara ve bulut güvenliği de değişiyor. Siber güvenlik doktorluk gibi ve farklı testler de riski anlıyor. Siber güvenlikte ya siyahsınız ya beyaz, ortası yok. Her şey hızla değişiyor ve bir sürü kitap yazmama rağmen ben bile her şeyi bilmediğimi biliyorum. Bulut artık kaçınılmaz. Bulutta sorumluluk alanları değişiyor. Güvenlikte kimle, nasıl ve hangi başlıklarda paylaşım yaptığınıza bakın. Bulut yapısında tüm paydaşlar sizi bütünsel olarak korur. Creentech NESS ile SOC hizmeti veriyoruz. Bulut saldırıları değişik şekillerde oluyor. Hack’lenmek ayıp değil, hasarı en az seviyede tutabilmek önemli. Güvende olmak için düşmanınızı ve kendinizi, kullandığınız teknolojileri iyi tanımanız lazım. Stratejiniz olmazsa hiçbir savaşı kazanamazsınız.”
Microsoft Bulut Çözümleri Mimarı Mesut Aladağ, “Microsoft Azure ve NESS Azure Servisleri” sunumuyla sahnede yerini aldı ve “Microsoft başından beri buluta hibrit olarak bakıyor” vurgusu ile sözlerine başladı. Aladağ, her yerde ve her sektörde regülasyonlar olduğunu hatırlatarak, “Azure, yerel bulut sağlayıcılarla iş birliği içerisinde çalışıyor. NESS veri merkezi bunların başında geliyor. Azure Stack HCI yapısı NESS Telekom’da kuruldu ve müşterilere hizmet vermeye başladı. Yapı Azure ile hibrit şekilde çalışıyor” dedi. “Hibrit, güvenli ve uyumlu olması bizim 3 temel felsefemiz. Hibrit bir strateji önemli” diyen Aladağ, ekledi: “Azure ARC, müşterinin Azure platformu ile Azure dışında kalan tüm sistemleri tek platform üzerinde Hibrit Cloud olarak yönetebilmektedir. IOT yapılarınızı, Azure Cloud Edge ile yönetiyoruz. Azure Arc geniş bir ürün ailesi, yetkin fiziksel ortamı ve Kubernetes yapısını yönetiyoruz. Bu konuda geniş ve sürekli büyüyen bir katalog var. Tüm veriler NESS veri merkezinde.”
Fortinet Sistem Mühendisi Murat Mercan, “Gelişmiş Yeni Atak Vektörlerine Karşı Bütünleşik Koruma” başlıklı sunumuyla yapay zeka sistemlerinin gelişimine ve sunduğu faydalara odaklandı. Yapay zeka sistemleri paralelinde güvenliği sağlamak kritik. Sistemlerin karmaşıklığı güvenlik zafiyetlerini arttırıyor. “Sistemleri akıllı korumak bu noktada önemli” vurgusunu yapan Mercan’ın belirttiği gibi, verinin sistemdeki konumunu net olarak bilerek bu veriyi korumak önemli. Çünkü karmaşa, dijital adımları yavaşlatıyor ve her noktada veri var. Sonuçta altyapı gelişirken tehdit ekosistemi de gelişiyor. Bu noktada Mercan’ın belirttiği gibi, mevcut sistemlerin entegrasyonu ve var olan güvenlik yapılarına katkısı önemli. Mercan eklemeden geçmedi: “Forti Guard yapay zeka ile tehdit ekosistemini takip ediyor. 55’ten fazla güvenlik çözümümüz var. Kendi ürettiğimiz chip’lerimiz ve günlük işlerde destek sunan işlemcilerimiz var. Güvenlik işlemcilerimiz veriyi hızlı işliyor ve bu da chip üretim yetkinliğimizin sonucu.”
Etkinliğin sonunda ise Londra’dan gelen ve sürpriz bir sunumla sahneye çıkan Qualys Bölgesel Satış Lideri Cumhur Kızıları, zafiyet tarama ürünü olan Qualys’in yama yönetimi de yaptığını söyledi ve şu hatırlatmayı yaptı: “Siber güvenlik 7/24 ayakta olmak demek. Portföyümüzde 25 çözümümüz ile zafiyet tarama, bulma ve bunlara yama söz konusu.”
Hizmet Kalitesi fark yaratıyor
Etkinlik, “Creentech Cloud Müşteri Deneyimleri” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin moderatör olduğu panelin katılımcıları ise Pudo Taşıma Teknoloji Direktörü Gökhan Gerezlioğlu, Mars Sportif CTO’su Serhat Göktepe ve HepsiJet CTO’su Deniz Tosun oldu.
Pudo Taşıma Teknoloji Direktörü Gökhan Gerezlioğlu: “Teknoloji firması olarak yenilikçi çözümler, alternatif teslimat noktaları sunuyoruz. Paylaşım ekonomisine önem veriyoruz ve bunun için bulut gerekiyordu. Amazon bulut mimarisinden başladık, yönetilen hizmetler de hayatımıza girdi ve böylece Creetech ile çalışmaya başladık. Bir startup olarak hızlı büyüyoruz ve ihtiyaçlarımız da öyle. Onları ekibimizin bir parçası olarak görüyoruz. Bize kapsamlı danışmanlık desteği sunuyorlar.”
Mars Sportif CTO’su Serhat Göktepe: “103 şubesi olan bir ‘iyi yaşam’ merkezi olarak amacımız ‘üye kazanmak, onu anlamak ve onu tutundurmak’. Üye deneyimini iyileştirmek ve ona dijital sunum önceliğimiz. Çağrı merkezi operasyonumuzu içeri aldık. Teknoloji operasyonlarını Creentech’ten almayı tercih ederken, yazılım geliştirmeyi ise içerde yapıyoruz. İş ortaklarımızla sürekli iyileştirmeler üzerine çalışıyor, biz ise çekirdek işimize odaklanıyoruz. Creentech ile verimli bir işbirliğimiz var. Tüm canlı sistemlerimizi NESS Telekom’a Creentech teknik ekipleri ile birlikte taşıdık. geçiş çok başarılı yapıldı Güvenle çalışmaya devam ediyoruz. Taşıma gerçekleştikten hemen sonra yönetilen hizmetler ile hizmet kapsamımızı da genişlettik ve aldığımız hizmetten çok memnunuz.
HepsiJet CTO’su Deniz Tosun: “HepsiJet olarak e-ticaret kargoculuğu yapıyoruz ve Hepsiburada dışında da müşterilerimiz var. Hızlı büyürken kendi işimize odaklanmak istedik. Creentech işbirliği ile önemli avantajlar elde ettik ve hedeflediğimiz gibi ana işimize odaklandık. Belli konularda uzmanlaşmak ve belli işleri uzmanına bırakmak önemli. Bu yaklaşımın faydasını görüyoruz. Belli SLA’lerimiz var ve büyük bir coğrafyayı yönetmek kolay değil. Kalite farkı burada öne çıkıyor ve Creentech’in hizmet kalitesi hep yüksek.”