Artık buluttan kaçılamayacak
Hosting hizmetleri ile bulut bilişime yatırım yapan daha.net, Türkiye pazarında kendisine önemli hedefler koydu.
daha.net Genel Müdürü Emin Gür, BT’nin çok hızlı değiştiğinin altını çizip ‘hosting’ hizmetlerinde buluta sürekli yatırım yaptıklarını dile getirdi. Emin Gür, daha.net’in, 1997 yılında Kanada’da kurulan ve sahipleri Türk olan SoftCom adlı firmanın parçası olduğunu kaydedip “daha.net, 2009’da Türkiye pazarına hitaben yeni bir şirket olarak faaliyete başladı. Özellikle bulut bilişim alanında yaptığımız yatırımlarla bu konuda Türkiye’deki liderlerden birisi olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
daha.net ve Türkiye’deki hosting sektörü hakkında bilgi veren Gür, şunları kaydetti: “Türkiye'de bulunan sunucularımız, 7/24 güvenilir teknik destek vermemiz, teknolojik altyapımız sayesinde sunduğumuz kaliteli hizmet ile ön plana çıkıyoruz. Bireysel, kurumsal ve bayi hosting paketleri, İngiltere ve Kuzey Amerika destekli ‘Cloud VPS’ – Bulut Sanal Sunucu barındırma hizmeti, ‘co-location ve dedicated’ sunucu servisleri ve alan adı tescili servisi ile hosting ve bulut bilişim alanlarında hizmet sunuyoruz. Bence sektörü zorlayan en önemli unsur, tekelleşmenin getirdiği fiyat pahalılığı. Türkiye’de internet erişim fiyatları maalesef Amerika’nın ve Avrupa’nın çok fazla üstünde. Buna bağlı olarak bizim verdiğimiz hizmetlerdeki fiyatlar da açıkçası Avrupa ve Amerika ile rekabet edemeyecek düzeyde. O yüzden yurt dışındaki herhangi bir müşteriye hizmet vermekte zorlanıyoruz. Hosting şirketleri olarak içeriklerden de sorumlu tutulmamalıyız, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok.”
Hedef kitlemiz kamu ve KOBİ’ler
Müşterilerinden de söz eden Gür, “Vergi daireleri, belediyelerin bazı kurumları, STK’lar müşterilerimiz arasında. Asıl hedef kitlemiz KOBİ’ler ve kamu kuruluşları. KOBİ’lere yönelik özel sunucular barındırıyoruz çünkü şirketlerin en önemli ihtiyacı web sitesinden ziyade e-posta ve e-posta hizmetinin düzgün çalışabilmesi” dedi. Gür, güvenlik sebebiyle şirketlerin kendi verilerinin başka bir yerde saklanması fikrine henüz alışamadıklarını aktararak şöyle konuştu: “Bu nedenle veri merkezi ve hosting ihtiyaçlarına yönelik yatırımlara veri merkezi odası şeklinde çözümler bulmaya çalışıyorlar ama bu durum ileride değişecek. Çünkü BT çok hızlı değişiyor, sürekli BT’ye yatırım yapmak zorunda kalıyorlar. Bunun için eleman istihdam etmek, yeni teknolojileri öğrenmek durumundalar. Ulusal Veri Merkezi’ni de destekliyoruz. Biz de böylece hosting ile ilgili olarak özellikle yurt dışıyla rekabet edebilecek hale gelelim.”
Artık buluttan kaçılamayacağının altını çizen Gür, “Bulut bilişim ile ihtiyaçlarınız arttıkça kaynakları çok esnek bir şekilde artırabilirsiniz ya da ihtiyaçlarınız azaldıkça düşürebilirsiniz. Herkes zaten bunu öğrenecek, öğrenmek zorunda kalacak çünkü maliyetleri gerçekten çok etkiliyor. Buradaki endişe, şirketlerin verilerinin başka bir yerde depolanması. Bu yüzden hosting şirketlerinin müşterilerine verdikleri hizmet sözleşmelerindeki gizlilik politikalarıyla ilgili taahhütler ortaya çıkacak” yorumunu yaptı. IBM’in Türkiye’deki veri merkezinde hizmet verdiklerini ifade eden Gür, yatırımlarıın devam ettiğini yineledi ve bölgedeki diğer ülkelere hizmet verebilmeyi, satış yapabilmeyi hedeflediklerini kaydetti.