Artık herkesin Türkçe “linkedin”me hakkı var
Geçtiğimiz ay Türkçe dil seçeneği sunan ve Türkiye’de 600 binin üstünde kullanıcıya sahip olan Linkedln, kullanıcı sayısında artış bekliyor.Hızla yaygınlaşan sosyal ağlar arasında belki de en ciddi olanı ve verimli bir kullanım alanı yaratanı belki de LinkedIn. Türkçe dil seçeneğinin sunulmasıyla birlikte kullanıcı sayısında önemli bir artış gösteren platformun gelecek planlarını ve Türkiye stratejilerini LinkedIn Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü Ariel Eckstein’a sorduk. İşte cevaplar:
LinkedIn’de Türkçe desteği gelmesiyle birlikte kullanıcı ve işlem sayısında değişiklik oldu mu, olduysa örnekler vererek anlatır mısınız?
LinkedIn 2002 yılında Reid Hoffman’ın oturma odasında doğan bir fikirden yola çıktı. Fikir, küresel düzeyde profesyoneller arasında bir ağ kurarak onların daha üretken ve başarılı olmalarını sağlamaktı. Site, 5 Mayıs 2003 yılında hizmete girdi. İlk ayın sonunda LinkedIn 4,500 üyeye ulaşmıştı. Bugün 200’den fazla ülkede 100 milyondan fazla üyesi bulunmakta. Merkezi Mountain View, Kaliforniya, Amerika’da olan LinkedIn’in Avrupa’da Amsterdam, Dablin, Londra, Paris ve Stokholm’de ofisleri var. Şu anda İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Romence, Türkçe ve Rusça olmak üzere toplam 9 dil seçeneği sunuluyor. Ocak 2011 itibariyle, 2010 Fortune 500 listesindeki tüm şirketlerden yöneticilerin LinkedIn’de kayıtları bulunmakta, Mart 2011 itibariyle de 100 Fortune şirketinden 73’ü işe alma süreçlerinde LinkedIn’den yararlanmış.
LinkedIn’i dünyada 100 milyondan fazla olan kullanıcımıza daha çekici kılmak için devamlı olarak çalışıyoruz, yerel dil seçeneklerinin getirilmesi de bunun bir parçası Türkiye üyelik sayısı en hızlı büyüyen ülkeler arasında. Türkçe dil seçeneğinden önce, Türkiye’de 600 binden fazla LinkedIn üyesi mevcuttu. Türkçe dil seçeneği ile birlikte kullanıcı ve işlem sayısında bir artış gözlemledik, ancak maalesef rakam ve örnek paylaşamıyoruz.
LinkedIn ağı üzerinde Türk kullanıcılar en çok hangi konularla ilgileniyor?
Şirketler LinkedIn’den 3 şekilde yararlanabilir. Birincisi, LinkedIn sayesinde çalışanlarının çalışma alanları ve sektörle ne kadar ilişki içinde olduğunu görebilirler ve sektördeki en son gelişmeleri ve bilgileri takip edebilirler. İkinci olarak, LinkedIn’in insan kaynakları/işe alma araçlarını kullanarak sektördeki kalifiye elemanlara ulaşabilirler. Üçüncü olarak ise LinkedIn markalara hedef kitlelerine ulaşma olanağı sağlar. Şirket profilleri ile hedef kitleleri için ulaşılabilir ve potansiyel yetenekler için de en iyi şekilde görünürlüklerini sağlamış olurlar. LinkedIn’in pazarlama çözümleri ile pazarlama kampanyaları ve hedef kitleleri belirleyebilirler. Etkili ve ulaşılması zor üye tabanı da LinkedIn’i reklamcılar için cazip bir platform kılmakta.
Türk profesyonelleri oldukça aktif bir şekilde LinkedIn ile diğer profesyonellerle kontak kuruyor, iş ve işbirliği yapıyor, yine LinkedIn diğer araçları ile haber ve değişik fikirlere ulaşıyorlar. Pazarlamadan BT’ye, insan kaynakları şirketlerinden finans şirketlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanıcıların sektörlerindeki yenilik ve haberleri tartışmak için bir araya geldikleri Türkçe LinkedIn gruplarının sayısında bir artış gözlemledik. Ayrıca üyelerimizin sektörlerindeki en son gelişmeleri takip edebilmeleri için geliştirdiğimiz LinkedIn Today gibi özel araçlar da Türk kullanıcıların ilgisini çekmekte ve etkin olarak kullanmaktalar. LinkedIn Today halihazırda 35 farklı sektördeki hikaye ve konuları takip ediyor.
Rakamlarla LinkedIn Türkiye
• 600 binin üzerinde kullanıcı
• Türkiye ile ilgili bir milyonun üzerinde grup.
• En yoğun LinkedIn kullanan üç sektör: Bankacılık, telekomünikasyon ve yüksek öğrenim kurumları.
• En çok LinkedIn kullanıcısına sahip kurumlar: 1. Turkcell 2. Mynet 3. Akbank.