“Artık kademeli roket ateşlemeleri ve uzayda yönlendirme yapabiliyoruz”
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 3. Uluslararası Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında düzenlenen, ‘2023 Sonrası Savunma ve Uzay Teknolojileri’ başlıklı oturuma katıldı.
Uzay yolculuğu yapabilecek çeşitli modüllerimizin olduğu bir dünyaya doğru adım adım yürüyeceğimizin altını çizen Savunma Sanayi Başkanı Demir, “Genelde uzay çalışmaları, bilimsel, barışçıl ve sivil amaçlarla yürütülen çalışmalardır. Bütün bu çalışmalar, nihayetinde gözlem, haberleşme ve diğer konular başta olmak üzere savunma alanına da ister istemez katkıda bulunur. Bu açıdan Roketsan, katı yakıtlı roket motorlarıyla uzaya erişti. 150 kilometreyi aşan bir irtifada, daha da ileri gidebileceğimiz bir irtifa bu” açıklamasını yaptı. Demir, “Ayrıca, artık kademeli roket ateşlemeleri ve uzayda yönlendirme yapabiliyoruz. 2023 yılı sonrasında da uzay yolculukları artarak devam edecek. Savunma sanayisinde oluşturulan kabiliyet ve teknolojiler bu yolculuğun temel teknoloji alanlarını oluşturacak” şeklinde konuştu.
5G ile haberleşen bir OSB çok yakın zamanda hayata geçirilecek
ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Kuruluş misyonumuz çerçevesinde millileştirme çalışmalarına büyük bir önem veriyoruz. Son 3 yıl içerisinde 750’nin üzerinde ürünü, millileştirme ve yerlileştirme başvurusuna açtık. 400’ün üzerindeki ürünü millileştirdik ve bunun ülkemiz ekonomisine katkısı 150 milyon doları aştı. Daha çok işimizin ve gidecek çok yolumuzun olduğunun farkındayız. Yaptıkça, ilerledikçe, değerlendirdikçe daha yenileri, iyileri mutlaka yapılabilecek. Biz bu tecrübelerle birlikte ilerlemeye gayret gösteriyoruz. Millileştirme ve uluslararası iş geliştirme bizim için en önemli mefhumlardan bir tanesi” açıklamasını yaptı. ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Sami Tüfekçi; “Yerli ve milli kavramını şöyle ifade ediyorum: ‘Her şeyin, yüzde 100’ünü kendiniz yapacaksınız’ diye bir şey yok. Teknolojiniz elinizde olursa, başka yerde üretim yaptırabilirsiniz. Milli üretim istihdam sağlar, milli teknoloji ise milli gelirin artmasına vesile olur. Türkiye’nin bugün, 10 bin dolarlarda gezen milli gelirini ULAK gibi katma değerli teknoloji üreten firmalarla kısa vadede 20 bin dolara çıkarabiliriz. Şu anda, ‘Akıllı HAB OSB’de ‘Akıllı OSB’ temasıyla hatlarımızı çekerek 5G ile haberleşen bir OSB’yi çok yakın zamanda hayata geçireceğiz. Ekosistemimiz, bu anlamda genişliyor. Ekosistem olmadan teknoloji odaklı gidemediğinizde üretim yapıp yerliliği artıramazsınız. Biz de, bu anlamda savunma sanayisinde yüzde 70’e varan yerlilik oranını yüzde 80’lerin 90’ların üzerine doğru zorlayacağımız teknoloji bazlı projeler yaptık” dedi. TUSAŞ TAI Genel Müdürü Temel Kotil, “100 yıldır helikopter yapan bir şirket gibi Gökbey, hiçbir sıkıntı çıkarmadan uçuşunu yaptı. Şimdi, Jandarma Genel Komutanlığı’na teslimata hazırlanıyor. Bu kapsamda, bir yıl içerisinde toplamda 3 tane helikopter teslimi yapacağız. Gökbey, kendi klasında şu an dünyadaki en iyi helikopter. Firma olarak, şu an dünya klasındayız ve ilk 5’e giren helikopter firması olmak istiyoruz. Şirkette 4 bin mühendisi geçtik, 5 bin mühendise doğru gidiyoruz. Bunun yanında, 1500 teknisyen ve 500 de uzman ekleyerek 10 bine ulaştık; 20 bin kişiye çıkmayı hedefliyoruz. Mühendis sayımız da 4 binden 10 bine gidiyor” açıklamasını yaptı.