Artık ‘kamu bulutu’ zamanı…
Sekom ve Soitron adına sunumlarını gerçekleştiren Sekom Ankara Teknoloji Müdürü Selçuk Kardeş, “Gençlik ve Spor Bakanlığında olduğu gibi bir kurumun ihtiyacı olan ama mevcut ürünlerle çözülemeyecek her türlü yazılımı kutularla birleştirip o ihtiyacı terzi usulü çözmeye yönelik bir yazılım ekibimiz var. Birçok üreticiden ödüller aldık. Türkiye’de Bilişim 500’de üst sıralardayız” şeklinde konuştu.
Sekom’un 2022’de 30’uncu yılını kutladığını hatırlatan Selçuk Kardeş, “Ankara merkezli bir şirketiz. 140’tan fazla çalışanımız var. Bu çalışanların yarıdan fazlası mühendis. Kendimizi de mühendislik şirketi olarak tanımlıyoruz. Yaptığımız işlerin tümünü kendimiz kuruyoruz. Bu özelliğimizle de gururluyuz. 5 ayrı şehirde ofisimiz var. Ankara merkezliyiz ama İstanbul ofisimiz de çok büyümüş durumda. İzmir, Adana, Kıbrıs’ta da varız. Soitron Siber Güvenlik Servisleri de İstanbul merkezli bir güvenlik şirketi. Onu da alarak bünyemize kattık. Önce bunu müdürlük olarak devam ettirdik. Fakat güvenliğin çok önemli olması sebebiyle ayrı bir şirket kurarak yönettiğimiz tamamen ayrı bir ekip oluştu. Ofislerimiz ortak, idari işlerimiz, muhasebemiz ortak ama teknik anlamda ayrı bir şirket” açıklamasını yaptı.
Sekom terzi usulü işler yapmayı seviyor
“BT dünyasından önce veri servisleriyle kurulan ilk transmisyon şirketi olarak başladık ama kendimizi sürekli geliştiriyoruz” değerlendirmesinde bulunan Kardeş, şu detayları aktardı: “Sekom terzi usulü işler yapmayı seviyor. Bugün geldiğimiz noktada bir kurumun ihtiyacı olan uçtan uca tüm çözümleri sunabilen, uçtan uca sistem entegratörü olarak kendimizi anlatıyoruz. 8 tane birbirinden bağımsız, hepsinin ayrı yöneticisi, hepsinin ayrı uzmanları ve sertifikasyonları olan iş birimimiz var. İletişim ağları bizim baba mesleğimiz diye anlatıyoruz. 1998 yılından beri Cisco’nun ‘Gold Partner’ıyız. Bunun için her yıl denetimlerden geçiyorsunuz. Süreçleri yaşamanız gerekiyor. Klasik kablolu/kablosuz ağlar yanında artık müşterilerimize ‘bir ağ kuracaksanız mutlaka ‘software defined’ düşünün, biz size anlatalım’ diyoruz.”
“Veri merkezi; en yeni iş birimimiz”
Kardeş, veri merkezi çalışmaları hakkında da bilgi verek “Son dönemde oluşturduğumuz en yeni iş birimimiz diyebiliriz” ifadesini kullandı ve “Burada da sektörden tecrübeli arkadaşlarımızı ekibimize kattık” dedi. Selçuk Kardeş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sunucu, depolama, bütün çözümler, yedekleme, masaüstü sanallaştırma gibi uçtan uca veri merkezi gibi hizmetlerimiz var. Tümleşik iletişim konusunda Cisco çözümleriyle ürünleri sunuyoruz. Ama bunun yanında Bakanlığımızda da yerli bir ‘Video Wall’ temsilcisiyle yazılım ekibimiz bulunuyor. ‘Software defined’ ve ‘Everything Cloud’ dediğimiz bir iş birimimiz de mevcut. Genel anlamda Türkiye’deki en büyük Red Hat partner’ıyız. Artık yazılımlarımız hibrit çalışıyor. Yarısı burada, yarısı bulutta. ÖSYM sonucu açıklanıyor; hiçbir veri merkezi yetmiyor. Ne yapıyorsunuz? Yazılımlarınızın bir kısmı kendi bünyenizde çalışırken aşırı bir yük geldiğinde artık bulutta çalışacak. Kamunun da yıllardır yapmaya çalıştığı bu; bir ‘kamu bulutu’ olabilir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile biz de iletişim halindeyiz. Türkiye’de veri saklandığı sürece bulut hizmetleri de büyüyecek gibi gözüküyor.”
DevSecOps konusunda bütün yazılımlar konteyner mikroservis tabanlı oldu
Yayıncılık ve kablo ekipleri de olduğunu belirten Kardeş, “Burada hakem sistemi var, çok popüler bir şey. Bunu Sekom gerçekleştiriyor. TRT, Türksat, Artı TV, TV8, Dijiturk, DSmart; bunların tamamı bizim müşterimiz. Video ile ilgili her türlü çözümlerimiz ve uzman ekibimiz var. Türkiye’deki bütün ISP’ler, neredeyse büyüklerin tamamı müşterimiz; Turkcell, Türk Telekom, Türksat, Dijiturk, DSmart, Turknet. Gençlik ve Spor Bakanlığında olduğu gibi bir kurumun ihtiyacı olan ama mevcut ürünlerle çözülemeyecek her türlü yazılımı kutularla birleştirip o ihtiyacı terzi usulü çözmeye yönelik bir yazılım ekibimiz var. Birçok üreticiden ödüller aldık. Türkiye’de Bilişim 500’de üst sıralardayız. Sistem entegratörlüğünün hakkını vermeye çalışan bir mühendislik şirketiyiz. Soitron ile de kurumların güvenlik duvarlarına veya IP’sine gidip yerinde yazılımlar kurarak onları inceleyen ve rapor veren, danışmanlık sunan kalabalık bir ekibiz. DevSecOps konusunda bütün yazılımlar konteyner mikroservis tabanlı oldu. Dünya böyle oldu. İstanbul’da da böyle oldu. Biz de bunu Ankara’da anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.