ASAŞ Alüminyum Bilgi Sistemleri Direktörü Fahri Şengül: BİRÇOK SERVİSİ YÖNETİLEBİLİR HALE GETİREBİLİRİZ ANCAK YAPILMASI GEREKENLER VAR”
“Pandemi sırasında ve sonrasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ağırlık kazanan Hibrit çalışabilmenin getirdiği “olumlu” sonuçlar neticesinde ortaya çıkan yetenek açığı, bizi daha fazla “Profesyonel Servisler” ya da “Yönetilebilir Servisler” konuşmaya itti. Bilişim Sektörü açısından özellikle çok uluslu Global şirketlerde yaygın olarak başvurulan bu yapı Türkiye’de ise pek çok konuda olduğu gibi geriden geliyor. Geldiğimiz nokta itibari ile artık bu konuda daha fazla adım atmak, bu konuyu daha fazla konuşmak zorunda kalacağımız aşikâr. Geçmiş tecrübeler de bize gösteriyor ki bahse konu bir Üretim Şirketi de olsa gerek Alt Yapı gerek Destek hizmetleri gerek se Dijital Dönüşüm yapıları noktasında “Profesyonel Servisler” ya da “Yönetilebilir Servisler” kurumlar için birçok fırsat içeriyor.
Diğer taraftan, bilgi ve tecrübeyi (know-how) içeride tutmak mı yoksa yönetilebilir servislerle farklı fırsatları kuruma kazandırmak mı karmaşasında iki önemli zorluk da karşımıza çıkıyor. İlki yukarıda bahsettiğim yetenek göçünden aslında bahse konu servis sağlayıcıların da derinden etkilendiği. Örneğin, siber güvenlik, ERP danışmanlığı ve proje yönetimi tarafında ciddi bir yetenek açığı var. Bu servisleri sunan iş ortaklarına baktığımız zaman gerçekten orada da güçlü bir yetenek havuzunun henüz oluşmadığını görüyoruz. Biz kurumlar olarak üniversite – vakıf iş birlikleri ile yetenekleri araştırmaya ve kurumlarımıza katmaya çalışırken, servis sağlayıcıların bu konu ile ilgili çok daha büyük adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. İkincisi ise bu tür yapıların, ortak kaynak kullanımı ile, maliyet avantajı sağlamaları noktasında fırsatları olduğudur. Bazı servisleri yönetilebilir hale getireceğim ya da birçok noktada buradaki özelleşmiş servisleri kullanacağım dediğinizde, çoğu zaman beklentilerin uzağında bir noktaya gelebildiğimiz görüyoruz. Burada da servis sağlayıcılara çok iş düşmektedir.
Üretim, satış, perakende gibi asıl işi üretmek, satmak, pazarlamak vs. olan ve bu noktada teknolojiyi en derin bir şekilde kullanmak isteyen ancak bunu yaparken de daha çok üretim verimliliği, müşteri deneyimi, inovasyon ve yeni iş yapış biçimlerine odaklanmak isteyen biz profesyoneller için Profesyonel Servisler ya da Yönetilebilir Servisler büyük fırsatlar barındırmaktadır.”