ASELSAN Akademi, sektörün ihtiyaçlarını bilimsel gelişmelerle buluşturuyor
Sanayi-Üniversite iş birliğinde yeni ve öncü bir model anlayışıyla 2017 yılında çalışmalarına başlayan ASELSAN Akademi’nin 3. Çalıştayı, 2-4 Kasım tarihleri arasında düzenlendi.
ASELSAN Akademi, sektörün ihtiyaçlarını dünyadaki bilimsel gelişmelerle etkili bir şekilde buluşturma, sektördeki tecrübenin akademik tecrübeyle aktif beraberliği, akademik çalışmaların doğrudan Türkiye Savunma Sanayi ihtiyaçlarını karşılaması hedefleri ile çalışmalarına devam ediyor. ASELSAN Akademi’nin 3. Çalıştayı, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde; protokol kapsamında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin üst düzey yetkililerinin ve öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın son gününde değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitelerle sanayinin bir arada çalışmasının önemine dikkat çekerek “Burada yapılan çalışmaların memleketimiz için güzel hizmetlere dönüşmesini temenni ediyorum” ifadesini kullandı. Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan şirketi olarak, bu yatırımı değere dönüştürecek insan kaynağının gelişimini, ülkemiz sanayinin gelişiminin de anahtarı olarak gördüklerini dile getirdi. Prof. Dr. Görgün, “Sanayinin, akademik olarak desteklenmeden istenilen gelişmeyi sağlayamayacağı, milli ve yenilikçi teknoloji üretimi için üniversite ile sanayinin iş birliği içerisinde çalışmasının kaçınılmaz olduğu, su götürmez bir gerçektir. Çalışanlarımızın akademik gelişimlerine destek olmak ve tezlerini ASELSAN’da çalıştıkları alanda yapmalarına imkân sağlamak amacıyla, üniversite ve sanayiyi en güçlü yanlarıyla bir araya getiren, yeni ve yenilikçi bir model oluşturduk. Yükseköğretim Kurulu himayesinde gerçekleştirdiğimiz bu model ile hem sanayinin hem de akademinin ihtiyaçlarını çıktı odaklı karşılayabilecek, dünyada daha önce eşi görülmemiş bir sistem ortaya konulmuş oldu” açıklamasını yaptı.
Merkezi otonom, yapay zekâ, ileri malzemeler ve biyosavunma alanında sunumlar yapıldı
Her yıl üniversitelerin kendi kampüslerinde düzenlenen Çalıştay bu yıl Covid-19 sebebiyle sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen özel mezuniyet etkinliği dışında, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katılımın olacağı öngörülerek sanal ortamda oluşturulan oturumlar şeklinde düzenlendi. Çalıştayın ikinci gününde, ASELSAN çalışanlarından oluşan alanında tecrübeli Teknoloji Mentörleri, 11 farklı teknoloji alanı başlığında oluşturulan sanal oturumlarda, ASELSAN’ın üzerinde çalıştığı teknoloji ve ürünlerle altyapı imkânlarını, dört üniversitedeki öğretim üyeleriyle paylaştılar. Bu oturumlarda, üniversitelerle iş birliğinin daha ileri boyutlara taşınması; ASELSAN Akademi yöneticileri moderatörlüğünde, akademisyenler ve ASELSAN alan uzmanlarının karşılıklı değerlendirmelerde bulunması, yeni tez ve projelerin temellerinin atılması hedeflendi. Çalıştayda ASELSAN bünyesinde yer alan Araştırma Merkezi’nin araştırmacılarının, ‘Geleceğin Teknolojileri’ üzerine; merkezi otonom, yapay zekâ, ileri malzemeler ve biyosavunma alanlarında yürüttüğü teknoloji geliştirme çalışmaları üzerine sunumları da yer aldı. Etkinliğin son gününde ASELSAN Akademi’nin ilk mezunları da poster sunumlarıyla yer aldı. Protokol konuşmalarının ardından bu yıl mezun olan 40 öğrenciye mezuniyet anısı takdim edildi. Üniversitelerin Akademi Kurulu temsilcilerinin oylarıyla en iyi üç tez çalışmasının belirlendiği Tez Yarışması’nın kazananlarına ve tez danışmanlarına ödülleri verildi.