Aşı olmayan AVM’ye giremesin!
Merhaba,
Pandemi gölgesinde hala maske-mesafe ikilisine uymayan, inatla aşıdan kaçanlar varken bu sonbahar ve kış da zor geçecek gibi görünüyor. Başlığım da bu acı gerçeğe karşılık naçizane önerim. İstanbul merkezli uluslararası marka, pazar ve kamuoyu araştırma şirketi AGS GLOBAL, Türk iş dünyasının 4. Dalga olasılığı, kapanma riski ve aşının zorunlu hale getirilmesi tartışmalarına yaklaşımına dair bir araştırma yapmış. Araştırmaya katılan iş insanları olası bir 4. Dalganın yeniden kapanma uygulamasına neden olmamasını isterken, katılımcıların yüzde 55,6’sına göre tatil, bayram, düğün gibi sosyalleşme süreçleri kapanma ihtimalini tetikliyor. Bunu vaka sayıları nedeniyle oluşan rehavet ve nüfusun önemli bölümünün aşılanmamış olması izliyor. Yüzde 62,1’lik bir kesim aşı olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirtirken, bireysel yüzde 56,4’ü aşı olmayanların sosyal hayata katılımına kısıtlama getirilmesi gerektiği kanısında. Katılımcıların yüzde 56,4’ü ekonomik faaliyetlerin sürekliliği açısından çalışanlarının ya da iş arkadaşlarının aşı olmasının zorunlu kılınmasını talep ediyor. Aşı olmayı reddedenler için ücretsiz izin (%38,6), uzaktan çalıştırma (%28,6) ve uyarı cezası (%15,7) ise en çok vurgu yapılan önlemler. AGS Global Araştırma Kurucu Ortağı Ahmet Güler’in belirttiği gibi, araştırma açıkça gösteriyor ki iş dünyası, toplumun içine düştüğü rehavet ve aşırı sosyalleşmenin yaratacağı olası bir 4. Dalga nedeniyle yeniden kapanmanın gündeme gelmesinden endişeli. Bu nedenle aşı uygulamasının zorunlu kılınması, aşı olmayanlara sosyal alanda bazı kısıtlamalar getirilmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Gelişmiş ülkelerde, aşı olmayanların bazı sosyal alanlara erişimini kısıtlama yönündeki düzenlemelerin bir kısmını ülkemizde de görebiliriz.
Özellikle dijital dünyanın ve e-ticaretin hayatımızdaki önemini pekiştiren pandemi süreci ile iş toplantılarından eğitime, alışverişten hobilere kadar, her şey online platformlar üzerinden halledilebiliyor. İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, özellikle 45 yaş üzeri dijital platform kullanıcısı sayısının pandemi döneminde büyük artış gösterdiğini belirtmiş. Nurettin Erzen, 45 yaş ve üzeri kullanıcı kitlesinin yüzde 64’ünün, mobil cihazlarını kullanarak internet sitesini ziyaret ettiğini de belirtmiş.
Her yaş grubu olarak birçok farklı cihazı prize takıp internete giriyoruz, sıcak havaya klima veya vantilatörle serinlik katmaya çalışıyoruz. Habersiz elektrik kesintileri ise bu sıcakta sinirleri zıplatıyor. Şikayetvar verilerine göre, tüketiciler en çok kesintilerin habersiz yapılmasından, ilgili kurumlara ulaşamamaktan ve kesinti nedeniyle elektronik eşyalarının bozulmasından şikayetçi. Elektrik dağıtım firmalarının şikayetleri de katlanarak artmış,
Alo 186 en çok aranan kurum ve listenin ilk sıralarında elektrik dağıtım şirketleri de var.
Elektriğin temel kaynağı olan kısıtlı kaynakları kullanırken, kısıtı olmayan kaynaklara daha da ağırlık versek keşke.
Türkiye su kaynakları açısından; kişi başına düşen bin 500 m3 kullanılabilir su miktarı ile su kısıtı bulunan ülkeler kategorisinde. Mevcut su kaynaklarının korunması, alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi, ekolojik çevre ile uyumlu teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılması, sürdürülebilir su politikalarının oluşturulması şart. Pimtaş Plastik, suyun tasarruflu kullanılması için yıllık yaklaşık 400 ton tasarruf sağlayacak perlatör, yani ‘su tasarruf kartuşu’ üretmiş. Musluklara takılabilen bu ürün ile günlük 2 saat sürekli kullanılan bir muslukta yıllık 300-400 ton arasında su tasarrufu mümkün. Burada kastım bireysel kullanım kadar, suyun en yoğun kullanıldığı tarımda sulama başlığı. Çünkü tarımda yanlış sulama ile gereğinden fazla su tüketimi, toprak ve ürün verimliliğinin düşüşü söz konusu. Pimtaş Plastik de bu soruna da çözüm için modern sulama sistemlerine yönelerek ürettiği damla sulama borularını sarılabilir yapabilmek için Ar-Ge çalışmalarını yürütüyormuş.
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 12. sezonunda Fark Yaratan seçilen Stellar Lab, Halil Bağış tarafından “herkes için gökbilim” felsefesi ile kurulmuş. Bir sosyal girişim olan Stellar Lab, astronomi biliminin gücünü kullanarak her yaştan insanın temel bilimlere olan bakışını ve ilgisini olumlu yönde değiştirmeyi, kız çocuklarının bilimde cesaretlendirilmesini ve kadın bilim insanlarından ilham almalarını amaçlıyor. Stellar Lab, oldukça basit araçlarla eğitimde fırsat eşitliği konusunda fark yaratmayı hedefliyor. Astronominin bir lüks olmadığını, kâğıt, pipet gibi kolay erişilebilen gündelik malzemeler ile kazanımları yüksek aktiviteler yapılabileceğini, astronominin bütünleştirici yönü ile bireysel ve kitlesel olarak sosyal faydalar elde edebileceğini göstermek için Stellar Lab, 80 lisede bilim kulübü kurulmasına aracılık etmiş. Bu bilim kulüpleri sayesinde 100’den fazla lise öğrencisi, 50’ye yakın aktif gönüllü ile “Spektrum” isimli popüler bilim dergisini hazırlıyorlar. Ben bu kadar diyeyim, dahası www.farkyaratanlar.org sitesinde.
Kabul edelim, her yılın sonbaharında bir Pirelli takvim fırtınası eser. Pandemi yüzünden 2021’de askıya alınan Pirelli Takvimi, bu yıl ise eskisi gibi sonbaharda tanıtılacak “On The Road – Yollarda” başlığıyla 2022’de geri dönecek. Müzik dünyasından Cher, Grimes, Jennifer Hudson, Normani, Rita Ora, Bohan Phoenix, Iggy Pop gibi isimlerle takvimin bu yıl 48’incisinin çekimleri ise Kanadalı Rock şarkıcısı, şarkı sözü yazarı ve fotoğrafçı Bryan Adams tarafından gerçekleştirilmiş. https://pirellicalendar.pirelli.com/ sitesi bizi bekler.
Haftaya görüşmek dileğiyle,