Asılsız haberler sosyal medyada 6 kat hızlı yayılıyor
Sosyal medya platformlarında, içerik üreticilerinin izlenmek ve beğeni almak için yanlış bilgileri daha hızlı yaydıklarını söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, “Bu durum yalan haberlerin gerçek haberden 6 kat daha hızlı yayılmasını sağlıyor” dedi.
Baktur paylaştığı bilgilerde, “Geçtiğimiz yıl Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yürütülen bir araştırmada sosyal medyada yalan haberlerin doğru haberlere göre altı kat daha hızlı yayıldığını ortaya koydu. Ayrıca Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü tarafından 2018’de yayınlanan Dijital Haber Raporu’nun Türkiye bölümünde belirtildiği gibi toplumun yalan haberden en çok şikâyet ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye başı çekiyor” açıklamasında bulundu.
Beğeni ve izlenme uğruna her şeyin feda edilebileceğini belirten Baktur, “Geçtiğimiz günlerde Bağcılar’da su satan çocukla ilgili bir video sosyal medyada hızla yayıldı. Bazı hesaplar, söz konusu video üzerinden prim yapmak maksadıyla paylaştılar. Daha sonra o videonun kurgu olduğu ortaya çıktı. Olay sonrası sosyal medyada beğeni ve izleme uğruna her şeyini feda edebilecek konuma gelen içerik üreticileri tekrar gündeme geldi” diye konuştu.
Haber ve içeriklerin kontrolsüz bir şekilde yayılıp bilgi kirliliğine sebep olduğunu belirten Baktur, “Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin denetimi zor olduğu için birçok yalan içerik paylaşılıyor, böylece toplumda infial uyandıracak içerikler karmaşaya neden oluyor. Özellikle son dönemlerde Korona virüs ile ilgili birçok yalan yanlış bilgi de sosyal medya mecralarında paylaşıldı” sözleriyle durumun tehlikesine dikkat çekti.
Peki, asılsız bilgilerden nasıl korunabiliriz?
Yanlış bilgilerden korunmak için birçok yöntem olduğunu belirten Baktur, şu üç adıma dikkat çekti:
- Başka kaynaklardan/kullanıcılardan alınan içerikler paylaşılırken mutlaka bunların doğruluğu teyit edilmeli, dezenformasyona dikkat edilmeli. Bununla ilgili teyit.org/doğrula.org gibi birçok platformun yanı sıra güvenilir haber ajansları bu konuda yol gösterici olacaktır.
- Bazen haberler abartılı bir dille yazılmakta ve dedikodu diye nitelendirebileceğimiz söylentilerden ibaret olabilmektedir. Bunun sebebi çoğunlukla abartılı içerikler sosyal medyada daha çok ilgi uyandırır. Bir haberi doğru kabul etmeden veya yayılmasına sebep olmadan, o hususta gerçek olup olmadığı araştırılmalıdır.
- Kullanıcılar mutlaka seçici olmalı ve doğruluğuna güvendiği kişi ya da kurumları takibe almalıdır.
Baktur, Sahte ve teyit edilmemiş bilgilerle, yalan haberlerle mücadele için öncelikle kişisel bilincin oluşması gerektiğini ve bu haberlerin teyit edilmeden paylaşılmamasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.