Aşırı sağ webde
Fransa’da son yerel seçimde, Sarkozy’nin partisi UMP ülke genelinde oy kaybetti. Sol kanat ileri çıktı. Ama bundan daha önemli bir “başarı”yı aşırı sağcılar kazandı: Ulusal Cephe lideri Le Pen, ülkenin güneyindeki seçim bölgesinde yüzde 22,8 oranına erişti. Kızı Marine, ülkenin kuzeyindeki seçim bölgesinde yüzde 22,2 oranına… Partinin tüm ülkede oyu arttı. İktidarı protesto için dahi olsa, önemli bir artış.
Le Pen’lerin baba-kız başarısı, ülkede müslüman göçmenlere karşı olumsuzluğun arttığı bir döneme denk düşüyor. Bu artışta, partinin, genç nüfusa web üzerinden ulaşmada gösterdiği dinamizm etkili. Partinin kendi sitesi kadar, aşırı sağın ideolojik örgütlenmesini hızlandıran başka siteler de yerel seçim başarısında rol oynadı. Sağcı olmayanlar, bu camiaya topluca “Fachosphère” diyor. Yani
resmen “faşo.”
“Le Bloc Identitaire” (Kimlik Bloğu) Fransa’nın “kültürel bütünlüğü” temasını işleyen ana site. Büyük ölçüde, Cezayir başta olmak üzere Fransa’nın Afrika’daki eski sömürgelerinden gelen müslüman göçmenler (veya kaçak işçiler) odaklı haber ve yorumla yüklü. Blok’un logosu da dikkate değer: Bir domuz. Müslümanların domuz alerjisine meydan okuma… Yerel seçime günler kala web üzerinden örgütlenip ülke çapında bir afiş eylemi yaptılar. Afişlerde şu yazılıydı: “Göçmensiz bir gün geçirsek? Hatta bir yıl, neden olmasın?” (24 heures sans eux, pourquoi pas toute l’année!)
Haber ajansı gibi yayın yapan “Novopress” ve ülkenin güneyinde yoğunlaşan islami ülke göçmenlerini istemeyen “Le Ligue de Midi” yine web üzerinden gençliğe ulaşıyor. Sağcı sitelerden en ilginci “Fransız Kökeni” anlamına gelen “François Desouches.” Blogun kurucusu, ismini açıklamıyor. Ulusal Cephe’ye yakın biri olduğu kesin. Yayın yeri Fransa değil, ABD. Tıklanma sayısı günde 40-50 bin. Burada da ana tema, yine islami göçmen aleyhtarlığı. Fransa, AB’de en kalabalık müslüman göçmen nüfusuna sahip: 6 milyon.
Aşırı sağcı stratejist Jean-Yves Le Gallou, seçmenini 2012’ye hazırlıyor: “İnternet, fikirlerin çatıştığı bir savaşta herşeyi değiştirir. Güçleri, mağdurun lehine dengeler. Sessiz çoğunluğu harekete geçirmeye yarar. Ayrıca, medyanın egemenliğinden kurtarır. Özgürce düşünme ve davranma fırsatı verir. İnternet ayrıca, medyanın sessiz kaldığı konuları da görür. Kaç yaşında olursa olsun herkesi ilgilendirecek kaynakları internete koymalıyız. Fikir ve bilginin savaşında amaç, sesini duyurmaktır.”