Asus, çevre ve verimlilik için GreenAsus konseptini geliştirdi
Son dönemde dünyanın gündeminde olan kavramlardan biri de; Green IT (Yeşil Bilişim). Green Computing olarak da karşımıza çıkan kavram, çevresel açıdan sürdürülebilir şekilde bilişim teknolojilerinin kullanımı olarak tanımlanıyor. Günümüz çevre felaketleri karşısında bir farkındalık olarak doğan kavram, yok olan dünyamıza karşı bilişim sistemi yöneticilerine ciddi sorumlulukları olduğunu gösteriyor. Yeşil Bilişim’in amacı, bilgi teknolojilerinin kullandığı kaynakların, ekipmanların, tasarım ve operasyonların, bilgisayar ve teknolojik yan ürünlerinin çevreye en az zarar vermesini sağlamak. Uzun süredir dünyanın gündeminde olan bu kavram, ülkemizde pandemi ve iklim değişikliği etkilerinin daha ağır hissedilmesiyle birlikte popülerlik kazandı. Çünkü, tüketicilerin taleplerini karşılamak için seri üretimin sınırlarını zorlayan firmalar doğal kaynakları tahrip etmeye başladı.
ASUS, sürdürülebilir bir gelecek için sektöre öncülük ediyor
Asus da 2000 yılında duyururduğu ve uygulamaya koyduğu standartlar çerçevesinde üretim yaparak doğayı korumaya destek oluyor. Asus, çevre dostu 3C ürünleriyle herkes için daha yaşanabilir dünya yaratmayı hedefliyor. GreenAsus, 2010 yılından bu yana AsusTek Computer Inc. Yönetim Kurulu Başkanı Jonney Shih liderliğinde idare edilen bir komite tarafından yürütülüyor. Girişim, yasal direktiflere uygun çevre dostu ürünler sunulmasından da öte, Asus’un tüm işlevsel birimleri ve ürün iş birimleri dahil olmak üzere baştan aşağı, firma genelinde yürütülen bir vizyon. Green Asus, “Yeşil Tasarım, Yeşil Tedarik, Yeşil Üretim ve Yeşil Hizmet ve Pazarlama” olarak adlandırılan “Dört Yeşil Kazanç” kavramını durmak bilmeden gerçekleştirme gayreti içerisinde.
Çevre dostu girişimlerle ilklere imza attı
GreenAsus konseptinin ortaya çıkmasından 4 sene sonra, Green Asus Yönetim Komitesi’ni oluşturan firma yine aynı yıl içerisinde üretiminde kurşun kullanılmayan ilk anakartını piyasaya sürdü. 2005 yılında Tayvan’ın ilk çevre dostu üretim yönetimi sistemini geliştiren Asus, 2006 yılında ise daha iddialı bir adım atarak Avrupa Birliği’nin Zararlı Maddeleri Sınırlandırma Yönetmeliği’ne (RoHS) uyma kararı aldı. Hatta daha da ileri giderek yönetmelikte yer almayan 31 adet zararlı maddeyi daha kendi bünyesinde yasakladı.
2007′den bugüne kadar Tayvan ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde bu alanda birçok standarda uyma kararı alan ve çeşitli sertifikaları almaya hak kazanan Asus, 2009 yılından beri dizüstü bilgisayarlarında, PDA’larda ve ekran kartlarında halojen kullanmıyor. Green Asus projesi sadece piyasaya sürülen modellerde kullanılan maddelerle sınırlı değil. Şirketin her kademesinde enerji tasarrufundan geri dönüşüme kadar birçok yöntem ile Green Asus konsepti destekleniyor.
“Enerji verimliliğini artıran, çevresel etkileri azaltan ürünler geliştiriyoruz”
Elektronik cihazların üretiminde çevre için, dolayısıyla insan sağlığı için zararlı maddeler kullanıldığını belirten Asus Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, “Ağır metaller, plastik, kurşun, cıva, kadmiyum gibi toksik atıklar doğaya büyük zararlar veriyor. Her gün büyüyen bu elektronik cihaz çöplüğü, çevre için çok büyük bir tehdit anlamına geliyor. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri olarak üzerimize düşeni yapmaya, sektöre örnek olmaya gayret ediyor ve ürünlerimizi belli standartlar çerçevesinde üreterek doğayı korumaya destek oluyoruz. Bunu da uzun süredir devam eden Green Asus konsepti ile başarıyla gerçekleştiriyoruz. Doğa dostu ürünlerimizi, enerji tasarrufu yapmak için özel olarak tasarlıyoruz; yazıcılardan, sunuculara kadar birçok farklı ürün gamımızda kullanılan bu sistemler yüzde 30 ile yüzde 70 arasında aylık tasarruf sağlıyor” dedi.
“2025 yılına kadar ana ürünlerin enerji verimliliğini %50 artıracağız”
Özge Kılıç Güler, “GreenAsus girişimimizle teknoloji, yenilik ve çevresel sürdürülebilirliği, herkesin yaşayabileceği daha temiz ve daha yeşil bir dünya için harmanlamayı ümit ediyoruz. Asus, yıllardır yeşil ürün tasarımı ve Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Yeni ürün geliştirirken ürün performansını artırmanın yanı sıra, sürekli olarak yeşil malzemeler kullanmaya gayret ediyoruz. Ürün verimliliğinden, kalitesinden, sağlığından ve çevreden ödün vermeden, alternatif teknolojiye sahip halojensiz bileşen ve ürünlerin oranını artırmayı taahhüt ediyoruz. 2025 yılına kadar sera gazı emisyonları %50 azaltmayı ve ana ürünlerimizin enerji verimliliğini %50 artırmayı hedefliyoruz” dedi.
2035 yılında %100 yenilenebilir enerji hedefi
Asus, son olarak Mayıs 2021’de, 300 şirket üyesiyle %100 yenilenebilir enerji elde etmek için, küresel bir yenilenebilir enerji girişimi olan RE100’ün üyelerinden biri olduğunu resmen duyurdu. Asus, 2030’da Tayvan merkezli operasyon merkezlerinin %100 yenilenebilir enerjiye ulaşmasını, küresel operasyon merkezlerinin de aynı hedefe 2035 yılında ulaşmasını hedefliyor.