ATA Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Ersin Karaman BTvizyon Erzurum’da konuşacak! (Röportaj)
BTvizyon Erzurum etkinliği konuşmacıları arasında yer alan ATA Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Ersin Karaman ile etkinlik öncesinde küçük bir röportaj yaptık. Karaman hem ATA Teknokent’e dair bilgiler paylaştı hem de BTvizyon Erzurum’da yapacağı konuşmasına dair ipuçları verdi.
ATA Teknokent hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
ATA Teknokent, 05 Mart 2005 tarihindeki 25746 sayılı resmi gazete ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmiş ve 11.01.2010 tarihinde firmalar yer almaya başlamıştır.
ATA Teknokent’in görevleri; Ar-Ge projesine sahip firmalar yer almakta, onlara nitelikli ofis alanları ve destek hizmetleri sunmaktadır. Yaklaşık 15.000 m2 kapalı alan bulun ATA Teknokent’te şu an 60 firma yer almaktadır. Faaliyet gösteren bu firmaların sektörel dağılımına bakacak olursak; yazılım, enerji, hayvancılık, inşaat, elektronik, medikal, çevre, gıda, nanoteknoloji alanlarındadır. Firmaların yarısını bilişim ve yazılım firmaları oluşturmaktadır. ATA Teknokent’te bugüne kadar tamamlanmış 178 Ar-Ge projesi bulunmakta, 75 Ar-Ge projesi hali hazırda devam etmektedir. Bünyesinde yer alan firmalarda toplam 135 personel çalışmaktadır. Ayrıca, firmaların iç satış tutarı 96.713.528,34 TL, ihracat tutarı ise $224.114,39’dır.
Teknokent ve şehrin bilişim ekosisteminin dününü bugününü ve yarınını değerlendirir misiniz?
ATA Teknokent’te yaklaşık 8 yıldır Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi iş birliği, teknolojik ve nitelikli ürünlerin geliştirilmesi faaliyetleri sürdürülmektedir. Günümüz itibari ile farklı sektörlerde 60’in üzerinde Ar-Ge ve inovasyon şirketimiz mevcuttur. Bu firmalar içerisinde yüzde 50’den fazlası bilişim yazılım şirketidir.
Erzurum’da üniversite ve sanayi tarafından yürütülmekte olan araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının üssü konumunda bulunan ATA Teknokent, Erzurum’da ve içerisinde yer aldığı bölgede Ar-Ge ve İnovasyon kültürünün yerleşmesi açısından çok önemli bir rol üstlenmiştir. ATA Teknokent bünyesinde yer alan birçok Ar-Ge ve Yazılım firması, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücüne sahip yeni teknolojileri üretmek amacıyla çalışmalar yürütmektedir. ATA Teknokent, bünyesinde 2012 yılında faaliyete geçen ve Üniversite ile Sanayi arasında Teknokentten sonra ikinci ve sağlam bir köprü pozisyonuna sahip ATA Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO) ile daha da güçlenmiştir.
Teknoloji üretme potansiyeli yüksek yeni firmaların oluşmasına, mevcutların gelişmesine katkı sağlayacak şekilde bir vizyonla kurulmuş bulunan ATA Teknokent bünyesinde yer alan firmalar değerlerine değer katmıştır. “Girişimciliğin ve Yenilikçiğin Doğu’da Odak Noktası” durumunda bulunan ATA Teknokent, Erzurum’un teknolojik atılımı konusunda lider kuruluşu olacaktır.
Günümüzde hayatın her alanında karşımıza çıkan bilişim ve bilişime bağlı sektörel firmalar dünya ekonomisinde en büyük paya sahip olma özelliği taşımaktadır. Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yer almanın avantajlarını yaşayan ATA Teknokent, bölgede yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli iş birlikleri gerçekleştirerek, bünyesinde bulundurduğu yazılım firmalarıyla bölgenin bilişim sektöründeki açığını kapatmaktadır. Gelecekte Erzurum’un yazılım ve bilişim teknolojileri üretmede merkez olmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
BTvizyon hakkında neler söylemek istersiniz? Sizce katılımcılara ve size faydaları nelerdir?
BTvizyon, bizlere son derece geniş katılımlı bir fikir alışverişinde bulunabileceğimiz bir ortam sağlamının yanı sıra önde gelen bilişim firmaları ile Anadolu’nun çeşitli illerindeki firmaları buluşturma fırsatı sunmaktadır.
Bilişim teknolojilerine ilişkin güncel ve gelecek vizyonların, deneyimlerin, bilgilerin, ürün ve çözümlerin paylaşıldığı bu toplantı platformu; teknoloji sunumları ve çözümleri ile, mevcut ve aday müşterileri birebir yüz yüze görüşme imkânı sunması ve ATA Teknokent Ar-Ge firmalarının katılımı ile faydalı olacağı kanaatindeyiz.
2002 yılından bu yana düzenlenen BTvizyon toplantıları ile katılımcıların vizyonlarının geliştiğini, bu sayede teknolojik çözümlere daha kolay ulaşabildikleri görülmektedir. ATA Teknokent Ar-Ge firmalarımızın da bu deneyim, bilgi, ürün ve çözümlerle ilgili tartışmalardan istifade ederek kendi mevcut durumlarını daha iyi değerlendireceği ve gelecek vizyonlarını çizerken daha etkin planlama yapacağını ön görüyoruz