Avea geleceğe yatırım yapmaya devam ediyor
Avea, internete bağlı cihazların ve mobil veri trafiğinin artmasıyla gelecekte yaşanması beklenen tıkanıklığa Avrupa Birliği tarafından desteklenen MOTO projesi ile çözüm arıyor
Avea, Avrupa Birliği Çerçeve Programları Araştırma Fonu desteğiyle kurulan MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) Projesi’nde Avrupa’dan yer alan tek mobil operatör oldu. 11-12 Temmuz tarihleri arasında Avea’nın ev sahipliğinde Türkiye’de bir araya gelen konsorsiyumda 5G kapsamında gelecek vizyonları masaya yatırıldı.
Thales Communications adlı Fransız şirketin liderliğinde çalışmalarını yürüten konsorsiyumda Fransa’nın yanı sıra Türkiye, İtalya ve İspanya’dan toplam 8 farklı kurum yer alıyor. 2012 yılı Kasım ayında kurulan ve çalışmalarını 3 yıl boyunca sürdürecek olan konsorsiyumda Avea adına AveaLabs ekibi görev alacak. Avea, kullanım senaryoları, gereksinim belirlemesi ve mimari oluşturulması gibi alanlarda çalışmalar yapacak. Bu çalışmalar doğrultusunda “opportunistic networking” teknolojisi geliştirilecek. Bu teknolojide, belirli bir alan içerisindeki cihazlar herhangi bir ağın kendilerini yönlendirmelerine gerek kalmadan birbirleri ile iletişim kurabilecekler. Bu sayede mobil ağ üzerindeki yük doğrudan cihazların üzerine taşınmış olacak.
5G olarak tanımlanan bu teknoloji aslında 2G, 3G ve 4G gibi iletişim teknolojilerini tamamlayıcı olarak kullanılacak. Özellikle stadyumlar, konser alanları ve alışveriş merkezleri gibi dar alana sahip ama çok fazla kalabalığın bulunduğu alanlarda, veri iletişiminin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi sağlanacak.
Avea’nın konsorsiyumun çalışmalarını aktarmak üzere düzenlediği basın toplantısında konuşan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, “Kullandığımız tüm akıllı telefonlar birer mobil terminale dönüşecek. 5G teknolojisi kısa mesafe iletişim fırsatlarını ön plana çıkartırken; 2G, 3G CD4 Golmak üzere tüm nesil bantları da birbirlerine tamamlayıcı olarak kullanabilecek. Bu özelliği sayesinde daha çok veri kullanımının mümkün hale gelerek kapasite de artırılmış olacak. Böylece depremler, milli maçlar, milli kutlamalar gibi veri trafiğinin en çok arttığı dönemlerde oluşabilecek iletişim sıkıntısının da önüne geçilecek” dedi.
MOTO Proje Yöneticisi ve Thales Communications Ar-Ge Projeler Yöneticisi Dr. Conan Vania ise “2013 yılında dünyada 800 milyonun üzerinde akıllı telefon satılarak kullanımda olan toplam akıllı telefon sayısının yılsonunda 2 milyara ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda da bu sayı katlanarak artacak. 4G teknolojisinin, bu yoğunluk karşısında yakın bir gelecekte yetersiz kalacağı öngörülüyor. MOTO Projesi’nin çıkış noktası da bu. Bu anlamda proje, hali hazırda var olan hücresel veri mimarilerinin sahip olduğu altyapı yükünü azaltmanın yanı sıra birçok avantaj da sunmayı hedefliyor. Bu teknoloji sayesinde akıllı telefonlarımızın hepsi mevcut internet ağına dahil olabilecek. 5G ile dünyadaki tüm akıllı telefon mobil terminal gibi hizmet verecek. Bu şekilde kullanıcıların iletişim maliyetleri de düşecek” dedi.
Oldukça kapsamlı bir sayısal gündeme sahip olan Avrupa Birliği özellikle 5G teknolojisine büyük önem veriyor ve bu teknolojinin geliştirilmesinde Avrupalı şirketlerin öncü rolü oynaması için hiçbir yatırımdan kaçınmıyor. Avrupa Birliği Komisyonu sadece 2013 yılında teknolojinin geliştirilmesi için yaklaşık 50 milyon avro ayırmış durumda. 2020 yılına kadar 5G teknolojilerinin kullanıma hazır hale gelmesi için aralarına MOTO’nun da dahil olduğu çeşitli araştırma projeleri bulunuyor. METIS, 5GNOW, İJOIN, Mobile Cloud Networking, COMBO bunlardan sadece birkaçı.
Avea’nın dahil olduğu MOTO Projesi hakkında ayrıntılı bilgi http://www.fp7-moto.eu/ adresinde yer alıyor.