AvivaSA’da altyapı SabancıDx ile geleceğe hazır
AvivaSA’nın bilgi teknolojileri altyapısı, SabancıDx’in uzmanlığıyla geleceğe taşınıyor. SabancıDx, AvivaSA için kurguladığı yüksek performanslı altyapıyla tüm sektöre hizmet verebilecek yatırımlara imza atıyor.
SabancıDx hizmet portföyüne eklediği İleri Veri Analitiği, Robotik İşgücü ve Siber Güvenlik gibi dijital alanda çığır açan yeni nesil hizmetlerle dijital dönüşüm alanında faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket uzman kadrosu ve yüksek katma değerli işlerle şirketlerin gelecek hedeflerine uygun olarak, iş danışmanlığından kuruma özel uygulamalara kadar dijital dönüşüm süreçlerindeki tüm ihtiyaçları karşılamak için çalışıyor. “Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme ve teknolojinin gücüyle dünyaya açılma vizyonuyla Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SabancıDx, yenilikçi dijital fikirlerle sürdürülebilir faydalar üreterek kurumları geleceğe taşıma misyonunu sürdürüyor. AvivaSA ile stratejik ortaklığımızı da bu anlayış çevresinde şekillendirdik” diyen SabancıDx Dijital Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Kor, AvivaSA için güvenliğin önemini vurguluyor:
“AvivaSA genelinde merkezin özellikle güvenlik tarafında çok ciddi beklentileri var. Her hafta, her ay güvenlik taramaları yapılarak tespit edilen zafiyetlerin belli bir süre içinde kapatılması gerekiyor.”
AvivaSA ve SabancıDx’in birlikte çalışma geçmişi 2014 yılına kadar uzanıyor. O zamanlar şirketin adı Bimsa olarak geçiyor. “Amacımız özellikle veri merkezleri tarafında bir hizmet sağlayıcı rolüyle global bir oyuncu haline gelmekti. AvivaSA ile yaptığımız proje de bu vizyon çerçevesinde ortaya koyulmuş önemli bir adımdı” diyen Kor, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Geçmiş tecrübelerimiz eşliğinde ve Sabancı’nın desteğiyle kendimizi anlattık, teklifimizi verdik. Ardından çözümümüzü oluşturduk, ekibimizi kurduk. Onlar da kabul ettiler. Ciddi bir sözleşmenin altına imza attık. Ben bunu geleceğimize yaptığımız bir yatırım sözleşmesi olarak görüyorum. Çünkü bu kontratı kazanırsak yapacağımız yatırımlarla sadece AvivaSA’nın beklentisini karşılamakla kalmayıp Türkiye’deki herkesin ihtiyacını karşılayabilecek bir servis sağlayıcıya dönüşme fırsatımız olacaktı. Neticede SabancıDx olarak yatırımımızı yaptık. AvivaSA ile sözleşmemiz kapasite bazlı, aylık kullandığı kadar ödeyeceği bir hizmet modeliydi. Biz aslında özel bulut kullanımını o zaman adresledik.”
“AvivaSA etkisi SabancıDx ekibini ikiye katladı”
SabancıDx, AvivaSA özelinde operasyonlarını genişletmek için yaklaşık 3 milyon dolarlık yatırıma imza atarken, AvivaSA ölçebildiğini yönetebilir hale geldi. Bunun çok ciddi bir yatırım olduğunu vurgulayan Kor, “2019 Temmuz ayında kontratımızı yenileyerek ikinci üç yıllık anlaşmamızı yaptık. Bu proje, teknolojik altyapısıyla birlikte çok ciddi ve büyük bir proje. Bunun için İstanbul Levent’te bir veri merkezi oluşturduk. Olağanüstü durum merkezini Ankara’ya taşıdık. Şu an AvivaSA’nın 1500’e yakın kullanıcısı hem kendi iş uygulamaları desteği için hem de vermiş olduğumuz hizmetler için bizim servis masamızı arıyor. Son kullanıcı desteğini tamamen biz veriyoruz. Ayda ortalama 5 bin – 5 bin 500 çağrı alıyoruz. 2013 sonunda ekibimizde 31 kişi vardı. AvivaSA ile birlikte bu sayı 60’a ulaştı. AvivaSA etkisi ekibimizi ikiye katladı” diyor.
Yatırımlar sadece teknoloji altyapısıyla da sınırlı kalmamış. AvivaSA’nın ihtiyaçları gereği servis yönetimi standartları çerçevesinde de ciddi yatırımlar yapılmış. “Biz ISO 20000 ITIL altyapısı kurup bize gelen tüm taleplerin açılmasından kapanmasına kadar geçen süreci kayıt altına alarak raporlayacak BT servis altyapılarını da düzenledik.
Sadece ISO 20000 değil, ISO 27001 ve ISO 23000 iş süreçleri standartlarına da uyumlu hale getirdik. Projenin başlangıcında AvivaSA beklentisini garanti altına alabilmek için ilk başta Accenture, sonra Microsoft’tan danışmanlık alıp bilgi birikimini zenginleştirdi. Sonra biz devreye girdik, uyum konusunda çıkacak eksiklikleri giderebileceğimizi taahhüt ettik. Proje süresince E&Y ile çalışarak eksikleri takip edip giderdik” diyor Kor.
“Günün sonunda herkes kazandı, sektör kazandı”
Tevfik Kor, AvivaSA’nın arayışıyla SabancıDx’in büyüme isteğinin bir araya gelmesinin her iki taraf için büyük şans olduğunu söylüyor:
Tevfik Kor, sürecin geçiş aşamasını ise şöyle anlatıyor: “Biz bu işi yaparken altyapıyı komple değiştirdik. Geçiş ve dönüşüm olarak iki aşamamız oldu. Geçiş aşamasında sistemler IBM’de çalışmaya devam ederken tüm altyapıyı kendi veri merkezimize taşıdık. Levent’te Yapı Kredi Plaza ile aramıza fiber kablo çektik. İki veri merkezini tek bir veri merkezi gibi çalıştırabilecek duruma geldiğimizde işimiz çok daha kolay oldu. O dönem AvivaSA sigortacılık uygulamalarını tekrar yazıyordu, gitmek istedikleri yeni bir yön vardı. Biz onlara yeni uygulama mimarisine uygun bir altyapı tasarladık. Ekibimiz gerekli yönlendirmeleri ve önerileri yaptı. Ona uygun altyapıyı veri merkezinde kurduk. Devam edecek sistemler için de bir altyapı kurduk.
Fiber bağlantının bize verdiği imkanla 8-10 kere test ettik. Altyapının eski bir teknolojiden yeni teknolojiye Tevfik Kor, AvivaSA’nın arayışıyla SabancıDx’in büyüme isteğinin bir araya gelmesinin her iki taraf için büyük şans olduğunu söylüyor:
Tevfik Kor, sürecin geçiş aşamasını ise şöyle anlatıyor: “Biz bu işi yaparken altyapıyı komple değiştirdik. Geçiş ve dönüşüm olarak iki aşamamız oldu. Geçiş aşamasında sistemler IBM’de çalışmaya devam ederken tüm altyapıyı kendi veri merkezimize taşıdık. Levent’te Yapı Kredi Plaza ile aramıza fiber kablo çektik. İki veri merkezini tek bir veri merkezi gibi çalıştırabilecek duruma geldiğimizde işimiz çok daha kolay oldu. O dönem AvivaSA sigortacılık uygulamalarını tekrar yazıyordu, gitmek istedikleri yeni bir yön vardı. Biz onlara yeni uygulama mimarisine uygun bir altyapı tasarladık. Ekibimiz gerekli yönlendirmeleri ve önerileri yaptı. Ona uygun altyapıyı veri merkezinde kurduk. Devam edecek sistemler için de bir altyapı kurduk.
Fiber bağlantının bize verdiği imkanla 8-10 kere test ettik. Altyapının eski bir teknolojiden yeni teknolojiye geçirilmesi, güncel teknolojinin kullanılması ve orada yaptığımız optimizasyonla AvivaSA’ya çağ atlattık. Bu sadece geçiş aşamasıydı. Ardından 8-10 tane dönüşüm projesi yaptık. Bu projeler 2 yıl devam etti, aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala devam edenler var. Tüm Active Directory altyapısı değişti ve altyapı Exchange’e geçti. Desteği kalkmış işletim sistemleri güncellendi, veri tabanları yeni sürümlerine yükseltildi. Devamında sunucu işletim sistemlerini 2-3 defa yeniden güncelledik.
AvivaSA veri tabanında Oracle’a geçiyorum dedi, Oracle’a geçtik. Birlikte onlara özel bulut altyapısı oluşturduk. Geçen yıl ekibimiz 30’a yakın eğitim alıp 30 farklı açık kaynak yazılımını
yönetebilir hale geldi. AvivaSA her yıl düzenli olarak nereye gitmek istediğini bizimle paylaşır. Biz de girişim ve eğitim planlarımızı ona göre yaparız.”
“Teknolojik altyapının yenilenmesi, süreçleri aksatmadan gerçekleşiyor”
Tevfik Kor, 5 yıldır devam eden ve 3 yıllık anlaşması yenilenen bu süreçte AvivaSA’nın ihtiyaçlarının arttığına da değiniyor: “Sunucu sayıları 270’lerden 500’lere geldi. Bu ikiye katlanma anlamına geliyor. Veri büyüklüğü de durmadan artıyor. Biz de durmuyoruz. İlk zamanlar farklı bir yedekleme altyapısı kullanıyorduk, risk tabanlı yedekleme teknolojisine geçtik. Şu an kullandıkları teknolojinin 10-20 katı daha fazla performans verimi elde edebilecekleri bir altyapıya geçiyoruz ve bunu süreçleri aksatmadan yerine getiriyoruz.”
Tevfik Kor’un ifadesiyle tüm bunların AvivaSA tarafındaki yansımaları gayet olumlu: “Şu anda gelinen noktada AvivaSA’nın çok esnek ve hızlı bir servisi var. Bizde bir sunucu talebi olduğunda saatler mertebesinde servis projelendirilir. Bu geçmişte haftalar seviyesindeydi. Müşteriyle yakın çalıştığımız için oradan gelen taleplere çok hızlı geri dönüş sağlıyoruz ve servis odaklı yaklaşıyoruz. Her hafta yaptığımız operasyon ve aylık hizmet toplantılarına genel müdürümüz de katılıyor. O ayın süreçleri, hedefleri ve varsa eksiklikleri anlık takip edilerek hızla gereği yapılıyor.
En temel farkımız çeviklik. Biz onlara çeviklik kazandırdık. Bir şeye ihtiyaçları olduğunda ulaşım problemleri yok, servis erişim problemleri yok. Tabii ki profesyonel işletmelerde bürokrasi olması gerekir, ama bürokrasi müşterinin işini geciktirmeyecek nitelikte olmalı. Dışarıdaki algıya göre grup süreçlerin hızlı ilerlediği düşünülebilir ama bizim grup dışında da aynı şekilde hizmet verdiğimiz müşterilerimiz bulunuyor. Müşteriden talep geldiğinde ‘kontrat kapsamımız içinde mi’ diye bakmıyoruz. Değilse, onay süreçleri ve yeni sözleşme imzalanmasıyla aradan bir ay geçeceğini biliyoruz. Müşteri bir kampanya çıkacakken onları bir hafta bekletmek şu dönemde mümkün değil, böyle bir zaman yok. Yeri geldiğinde bunu saatler içinde karşılayıp dönüyoruz. Bu müşteri ve çözüm odaklı yaklaşımımız, onları inanılmaz derece rahatlattı, güven verdi.”
“Biz büyüdükçe bundan herkes fayda sağlar”
Tevfik Kor, AvivaSA projesine başladıklarında bunu kendi içlerinde ‘eve dönüş projesi’ diye isimlendirdiklerini belirtiyor: “AvivaSA’nın deneyimi sayesinde ilk olarak CarrefourSA geldi, hemen sonra ise Aksigorta ve TemSA. Banka, EnerjiSA ve AkçanSA hariç tüm grup şu anda bizden servis alıyor. Biz Sabancı Topluluğuna bu hizmetleri verip geri dönüş alıyorsak, diğer şirketler de çok rahat gelir. Bizim odağımız bu oldu, 2018’e kadar öncelikle dışarıdaki çocukları içeri alma derdindeydik.
En son Aksigorta’yı taşıdık. O da çok ciddi ve çok büyük bir projeydi. Bu arada yönetim değişti ve ismimiz değişti. Tüm süreçlerimizi, vizyon ve hedeflerimizi yeniden tanımladık. 2020 ve daha sonrası için sahip olduğumuz yetkinlikleri grup dışına da taşımayı hedefliyoruz. İlk zamanlarda, çimento sektörü bizim tek müşterimizdi ve bütün ilgimiz oradaydı.
AvivaSA ile yapılan çalışma gibi etki alanımız artarken eski müşterilerimiz gösterilen ilgi ve alakadan da hiçbir şekilde taviz vermedik. Bunu da ekibimizi 30 kişiden
60’a çıkararak, işinin uzmanı olan arkadaşları ekibimize dahil ederek ve altyapımızı büyüterek yaptık. Bu ölçek ekonomisiyle alakalı bir mesele, biz ne kadar büyürsek sağladığımız büyüklükten herkes o kadar yararlanacak.”
“Biz AvivaSA’ya bu sektörde büyümek istediğimizi söyledik. AvivaSA ‘biz sigorta şirketiyiz, 29 şubemiz, 1500 kullanıcımız var, sürekli mevzuatımız değişir, bizim isteklerimize nasıl cevap vereceksiniz’ deyince biz de onlara kendimizi anlattık. Onlar da bizi desteklediler, günün sonunda her iki taraf kazandı. Dahası, sektör kazandı.”
“3 yıllık planda otomasyo nu güçlendirmek ön planda”
Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda teknoloji ve altyapının da evrilmesi gerektiği görüşünde olan Kor, “Biz artık dakikalar, saatler mertebesinde konuşuyoruz” diyor. “Bunun için bir çevik dönüşüm sürecine girdik. Altyapı tarafında orta vadede veri merkezine yatırım yapmaya devam edeceğiz ama bulut sağlayıcılarla da iş ortaklığı yapmazsak olmaz. Biz bunu Amazon’la başlattık, Azure ile devam ediyoruz. İki veri merkezimizi bulut sağlayıcısına entegre ettik. Şu anda bizim kendi müşterimiz ana sistemlerindeki veri merkezlerinde çalışırken, Amazon’dan bir altyapıyı entegre hizmet olarak bizden alabilecek durumda. Bir nevi broker rolü üstleniyoruz, hibrit bulut da diyebilirsiniz. Müşteriye tek bir servis arayüzü sunup müşteri dilerse bizim veri merkezimizde dilerse herhangi bir bulut hizmet sağlayıcıdan servis alacak duruma gelecek. Ama bu sistemleri ayrı ayrı tek başına çalıştırmıyoruz, entegre çalışması gerekiyor. Müşterinin de bunu tek başına yönetmesini bekleyemeyiz. ‘Azure’u ben yöneteyim, veri merkezini sen yönet’ doğru bir yaklaşım değil. İş ortaklarımızı da entegre edecek şekilde servis sağlayıcılarla iş ortakları tarafını birleştiriyoruz, geliştiriyoruz. Günlük rutinlerimizi ve manuel süreçleri üç yıl içinde robotlar, yapay zekâ, makine öğrenme teknolojileriyle yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda bir proje başlattık, 20 ila 30 iş biriminin otomasyonu için çalışıyoruz. Orta vadede arkadaşların yetkinliklerini daha katma değerli işlerde kullanmak gibi bir hedefimiz var. Bunların yanı sıra, güvenlik konusu da oldukça önemli. Müşterilerin en klasik soruları: ‘Sistemlerimiz güvende mi?’, ‘Uyumları yapıldı mı?’. Bunun için ciddi altyapı yatırımları yapıyoruz. Bu yönde yeni servisler geliştirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda start-up’larla iş ortaklıkları konusunu değerlendiriyoruz.
Güvenlik teknolojisi üreten start-up’larla iş ortaklığı yapıp gerekiyorsa onlara yatırım yapmayı ve beraber yeni ürün, yeni servis geliştirmeyi planlıyoruz. SabancıDx olarak, çok kısa zaman önce açılışını gerçekleştirdiğimiz SabancıDx Dijital Kampüs’te, tüm bu yeniliklere olanak sağlayacak yapımızla, hem Sabancı Topluluğu Şirketleri, hem Türkiye, hem de küresel şirketler için güvenilir bir servis sağlayıcı olmayı amaçlıyoruz.