AvivaSA’da Projeler ve Kalite Kontrolü Emin Ellerde
AvivaSA Proje Yönetim Ofisi ve BT Kalitesi Grup Müdürü Füsun Borluk, kurum genelinde işlerin planlandığı gibi yürümesi için proje yönetimi ve kalite grubunun işini titizlikle yaptığını söylüyor. Planları arasında planlı işlerin yanı sıra 2020 yılında AvivaSA’yı akıllı robotlarla donatmak da var.
AvivaSA Proje Yönetim Ofisi ve BT Kalitesi Grup Müdürü Füsun Borluk, proje yönetimi ve kalite bölümünün altında proje yönetimi, IT kalite ve robotik süreç otomasyonu olmak üzere üç ekip olarak çalıştıklarını söylüyor. “Proje yönetiminde PMI metodolojisini Agile ile uyumlu şekilde kullanarak tüm IT projelerimizi uçtan uca biz yönetiyoruz” diyor Borluk. “Yetkin, metodolojiye hakim, etkili Proje Yöneticileri olmak zorunda, çünkü önemli işler kendilerine emanet ediliyor, orkestrasyon onların elinde”
“IT Kalite ekibi yazılımlarımızın ihtiyacı karşıladığını ve entegre olduğu diğer uygulamalarla birlikte sorunsuz çalıştığını test edip onaylamaktan sorumlu. Uygulamamız istenen işi yapıyor mu? Müşterinin ihtiyacını karşılayan bir çıktı üretiyor mi? Bunlar için manuel ve otomasyonla fonksiyon ve entegrasyon testleri yapıyoruz. Entegrasyondan kastım şu: Siz bir kod yazdığınızda bu bambaşka yerleri etkileyebilir. Tüm bunları göz önüne almak zorundayız. Manuel testleri Kalite ekibinin bir parçası olan test ekibimiz yapıyor, ardından kalite analistleri yapılan bu manuel ve otomatik testlerin sonuçlarına bakıyor. Hazır olup olmadığını onaylıyor.”
Borluk, Avivasa çalışanlarının önüne gelen programın doğru ve kesintisiz çalışması gerektiğine dikkat çekiyor. “Müşterinin önüne çalışmayan bir programla çıktığınızı düşünebiliyor musunuz” diyor Borluk. “Canlı ortamlarda kullanılmadan önce sorunsuz ve yanlışsız çalışmayı sağlamak adına sorumluluk Kalite Ekibimizde. Bu da yetkin çalışanlara yönelik ihtiyaç demek. Bu alandaki işimiz hiç bitmiyor. Gelişim yolu çok açık, değeri de çok fazla.”
AvivaSA’nın Robotları 2020’de Akılla Donatılacak
Borluk, operasyonel süreçlerini otomasyona dönüştüren robotik süreç otomasyonu bölümünün de önem kazandığını söylüyor. “Biz 2016’dan beri robot kullanıyoruz” diyor Borluk. “Bu alanda sektörde öncü şirketlerden biriyiz. Kendini tekrar eden çok sayıda işimiz var. Yapana çok da fazla değer katmıyor ama yapılması için de uzun mesailer harcanıyor. Bunlardan bazıları hata kabul etmeyen, hata toleransı düşük olan işlemler. İşi robota devrederken bir değerlendirme yapıyoruz. Diyoruz ki hata toleransı nedir? Çalışana değer katıyor mu? Rutin bir iş mi? Özellikle akıl vermeye ihtiyaç var mı? 2020’de bunları daha fazla gündemde tutacağız.”
Sonrasında yapay zekanın da dahil olmasıyla robotların akıllanacağını söylüyor Borluk. “Süreç madenciliği yapmaya başlayacağız. Şu an süreçlerimizi ‘design thinking’ metodolojisini kullanarak detaylandırıyoruz. Biz onu biraz daha metodolojik hale getireceğiz. Süreç nerede tekrara dönüyor, işi zorlayan noktalar hangileri, sorun nerede çıkabiliyor bunları tek tek belirleyeceğiz. Sürecin haritasını çıkaracağız. Robotları rutin işlerde değerlendirirken, bir tarafta da yavaş yavaş katma değerli yükümlülükler ekleyeceğiz üzerine. Orada çok büyük planlarımız var, çok heyecanlıyım bu konuda. Şu an bizim 15 sürecimiz robotta. Yıl sonuna kadar bu sayı 18 olacak.”