AvivaSA’da Teknoloji İnsan Kaynaklarına da Dokunuyor
AvivaSA, her konuda olduğu gibi insan kaynaklarında da teknolojiyi derinlemesine kullanıyor. Detayları AvivaSA İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Yüzgül aktardı.
AvivaSA, her alanda olduğu gibi teknolojiyi insan kaynaklarının da odağında tutan bir şirket. AvivaSA İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Yüzgül “Teknolojiyi işe alım süreçlerimizde oldukça derinlemesine kullanıyoruz” diyor. “Yeni nesil işe alımlarımız, web üzerinden mülakatlar, etkin bir şekilde tamamlayabildiğimiz bütün ölçme ve değerlendirme araçları ve yabancı dil testleri gibi birçok uygulama çevrimiçi olarak ilerliyor.”
Yüzgül, teknoloji ekiplerinin işe alım süreçlerini titizlikle yürüttüklerini söylüyor. En iyi müşteri deneyimini yaşatabilmek için en iyilerle çalışmak hedefimiz. Değişen dünya ile birlikte dijitalleşme bir tercih değil artık bir gereklilik. Bu kapsamda BT alımlarımızda yeni teknolojilere hakim, küresel trendleri takip eden kişilere öncelik veriyoruz. Değişik yazılım dilleri, BT analistliği, Veri Mimarisi, Robot uygulamaları ve Bilgi Güvenliği başta olmak üzere sayısız çeşitlilikte rol barındırdığından BT’nin seçme süreçleri doğrudan şirketimizin teknik kabiliyetlerine etki ediyor diyor Yüzgül ve sözlerine şöyle devam ediyor: “AvivaSA olarak sahip olduğumuz ürünler, süreçlerimiz, müşteriye verdiğimiz tüm hizmetler tamamen teknoloji üzerine. Elle tutulan tek ürünümüz poliçe kağıdı ki, müşterilerimiz çoğu zaman bunu da kağıt olarak almak istemiyor. Fiziksel olarak sattığımız şey ürünün teknik detaylarından ibaret. Bizim işimizin özünde müşterimize verdiğimiz güven var. Kısacası hizmet satıyoruz ve verdiğimiz hizmeti teknolojiden bağımsız hayata geçirmeyi düşünemeyiz bile.
Teknoloji ekiplerinin, o kadar farklı yetenek ve yetkinliklere sahip olmaları gerekiyor ki insan kaynakları içinde bilgi teknolojilerinden sorumlu bir iş ortağımız mevcut. Bu iş ortağının da o dili anlaması, konuşabilmesi gerekiyor. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz.”
Yüzgül, yazılım, iş analizi, veri analitiği, bilgi güvenliği ve diğer pek çok konuda insan kaynakları alanında yeterince hazırlık yapmayan ve önem vermeyen şirketlerin müşterilerine doğru ve iyi bir hizmet veremediği görüşünde. “Bütün bunların hepsi farklı farklı yetkinlikler” diyor Yüzgül. “O yüzden onların dillerini, beklentilerini anlamak çok önemli. Bunlar rekabet gücünü artıran şeyler. Sigorta sektöründeki en iyileri mi ailemize katalım, yoksa teknoloji anlamında en iyi hizmeti veren başka şirketlerden gelecek arkadaşlarımızla mı büyüyelim sorusuyla çok karşılaşıyoruz. Bunun tek bir doğrusu yok. Bizim için önemli olan, müşterilerimize en iyi hizmeti sunacak kadrolar kurmamız. ”
Odağınızda İnsan Varsa Teknolojiyi Bundan Ayrı Düşünmek Mümkün Değil
Yüzgül, AvivaSA’nın kültür üzerine çok kafa yoran bir şirket olduğuna da dikkat çekiyor. “Biz tamamen müşteriyi ve çalışanı odağına koyan, bütün sistem ve süreçlerini insan etrafında kurgulayan, sade ve net süreçler tasarlayıp beklentilerini bugünden hayata geçirmeyi hedefleyen bir kültür oluşturmak üzere yola çıktık.”
Bu yolda güzel sonuçlar elde ettiklerinin ve geçtiğimiz 3 yılda çok özel bir değişim programı yürüttüklerinin altını çizen Yüzgül, “Bunun en önemli parçalarından biri de bilgi teknolojilerimizde yaşadığımız değişimdi. Müşterimizi her daim odağımıza koyan bir kurum olarak, onlara hizmet veren satış ve genel müdürlük ekibimizin işlerini kolaylaştırmak, onları müşterilerimize doğru ve hızlı hizmeti sunabilmeleri için gerekli teknolojik donanımla beslemek sorumluluklarımızdan biri” diyor. Örneğin; hibrit cihazları kullanmanın çalışanlar açısından teknolojik bir gelişim olduğunu ifade ediyor Yüzgül ve ekliyor: “Tablet üzerinden müşterinin bütün ihtiyaçlarını herhangi bir ikinci veya üçüncü şahsa gerek kalmadan hızlıca yapabilmesi bizim için çok önemli. Ya da artık müşterilerimizin kullandığı mobil uygulamamızın rakiplerimize göre çok daha fazla fonksiyonu olması kültürel yaklaşımımızın bir parçası. Bilgi teknolojileri ekibimizin kültürel yaklaşımında da zorlayıcı ve gerçekçi sözler vermek, verdikleri sözü mutlaka tutmak var. Bu da şirketin orta ve uzun vadeli planlarının hayata geçirilmesini kolaylaştırıyor. Teknolojik gündemi takip ederken şirketin gündemine ve ihtiyaçlarına da çok hakim oldukları için en uygun çözümü, doğru zamanda üretme konusunda çok başarılılar. Tüm bunlar kendimizi güvende hissetmemizi ve bunu da müşterilerimize yansıtmamızı sağlıyor.”
AvivaSA çalışanları, ellerinde yeni ve güçlü teknolojik yatırımlarla müşterinin karşısına çıkıyor. Ama bunlara sadece sahip olmaları değil, hakim olmaları da önemli. “Bu nedenle eğitim programları en az teknolojide yapılan geliştirmeler kadar büyük bir yer kaplıyor bizim için” diyor Yüzgül. “Bu sadece eğitimle de sınırlı değil. Çoğu zaman birlikte hayal ediyor, yapmak istediğimiz geliştirmeleri birlikte tasarlayalım diyoruz. Tasarım aşamasında en ideal olanı birlikte keşfediyoruz. Tüm bu sürecin sonunda ortaya çıkan ürünü birlikte test ediyor, mutlaka son görüşlerini alıyoruz. Müşterimize doğru hizmeti verebileceğimize inandığımız bir tasarımı hepimizin içine sinen şekli ile 3 binden fazla dağıtım noktamıza ve milyonlarca müşterimize sunmanın gururunu yaşıyoruz.”
Çalışanların sigorta teknolojilerindeki yenilikler konusundaki bilgilerinin geliştirilmesi ve güncellenmesi konusunda sürekli eğitildikleri bilgisini veren Yüzgül, bu konudaki çalışmalar hakkında ise şunları kaydetti: Büyük veriyi kullanma ve müşterilerimize özelleştirilmiş hizmet sunma alanında Sabancı Holding ile yürüttüğümüz İleri Veri Analitiği Akademisi ile bu alanda yetkin çalışanlarımızın sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Veri Analistliği, Veri Mühendisliği gibi alanlarda çalışanlarımızın yüksek lisans yapmalarına maddi ve zaman anlamında destek veriyoruz. Sürekli yenilenen BT dünyasında çalışanlarımızın güncel bilgi ve donanıma sahip olmalarını sağlayacak sertifikasyon süreçlerine destek veriyoruz. Agile ve Scrum gibi metodların sadece BT’de değil, tüm şirkette kullanılmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz.
Dijital Garaj’ımızda, teknoloji alanında yenilikçi isimleri ağırlıyor, deneyim paylaşımlarına olanak sağlıyoruz. Ayrıca yönetim ekibimizin özellikle Insurtech alanındaki startup’larla işbirlikleri kurmasını, inovatif bakış açısından faydalanmalarını, teknolojiyi yakından takip etmelerine katkı sağlamayı ve network oluşturmayı amaçladığımız bir mentorlük programına da başlıyoruz.
Büyük veriyi kullanmak ve sigortacılık sektörüne özel ya da bizim sektörümüze uyarlanabilecek yaklaşımları yakından takip etmek, bu knowhow’ı şirketimize kazandırmak için çalışmalarımız devam edecek.Yeni teknolojileri sürekliyakından takip edebilmek adına hem BT hem diğer çalışanlarımızı sürekli teknik ve mesleki eğitimler ile destekliyoruz.”
2019’da olduğu gibi yeni yılda da iş modeli anlayışı ve yapılanmasını daha da güçlendirecek adımlar atacaklarını kaydeden Yüzgün, “Biz her yıl JUMP (Junior Undergraduate Mentorship Programme) staj programımız kapsamında üniversite ve lise stajyer alımları yapıyoruz. Bu program kapsamında 2019 yılında 57 öğrencimize istihdam sağladık.
2020 yılında bu programımızın bir parçası olarak BT ekiplerimizdeki kadın çalışan sayısını artırmak adına part time kadın üniversite öğrencilerini almayı hedefliyoruz. Bu program ile de amacımız üniversitede okuyan kadınların iş hayatına kazanımlarını sağlamak ve bu sayede de BT’deki kadın çalışan sayısını artırmak. Ek olarak yeni çıkan tüm teknolojik gelişmeleri takip edebilmeleri için eğitim yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sigortacılık teknik bilgi düzeyini artıracak akademi çalışmalarıyla IT’deki arkadaşlarımızın sektörel bilgi düzeylerini de çok üst seviyelere çıkartacağız” diyor.