Avrasya’nın en iyi projeleri için geri sayım
İlk kez geçen yıl gerçekleşen ve tüm Avrasya bölgesi ülkelerinin bilişim şirketleri tarafından yıl içerisinde başarıyla hayata geçirilmiş uluslararası projeleri ve üstlenicilerini ödüllendiren “ICT Summit Eurasia Ödülleri”nde bu yıl da süreç başladı. Geçen yıl ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi kapsamında ilk kez gerçekleşen ve tüm Avrasya bölgesi ülkelerinin bilişim şirketleri tarafından yıl içerisinde başarıyla hayata geçirilmiş uluslararası projeleri ve üstlenicilerini ödüllendirmek üzere düzenlenen “ICT Summit Eurasia Ödülleri”nin ikincisi, bu yıl da ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi‘12 kapsamında sahiplerini buluyor. ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi bu yıl da Vodafone ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Geçen yıl TAV Bilişim Teknolojileri’nin ‘Tunus Enfidha International Airport Special Airport Systems’ Projesi ile birinciliği elde ettiği, Vodafone Teknoloji ve Telenity ile ilk üçü paylaştığı ödüllerde, bu yıl hangi şirketin projesi ile taçlanacağı 11 Eylül’de gerçekleşecek törende açıklanacak.
Bölge ülkeleri arasında bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik yeni işbirliklerinin özendirilmesinin amaçlandığı ödüller için bu yıl başvurular da 6 Temmuz’da sona erecek. Başvuran şirketlerin projelerin tanımlanan ölçütlere göre değerlendirilerek değerlendirmeler sonucunda, en yüksek puanı alan ilk üç projenin ödül almaya hal kazanacağı ödüllerde yine geçen yıl olduğu gibi değerlendirme sonucunda ilk üçe giremeyen, ancak jürinin özel takdirini kazanan bir projeye de “Jüri Özel Ödülü” adı altında bir ödül daha verilecek. Ödüllere başvuru için ödül başvuru formunun www.bilisimzirvesi.com.tr adresinden indirilerek işverenden alınacak iş bitirme belgesi ile birlikte, 6 Temmuz 2012 Cuma günü Türkiye saati ile saat 17.00’dan önce, e-posta eklentisi olarak awards@interpromedya.com.tr adresine gönderilmesi yeterli olacak.
Ödül Komitesi Başkanı Âli Yurtsever, ödüllerin kurumlar ve şirketler için yarattığı fırsata dikkat çekti. Bölgesel anlamda bu tür bir ödülün içinde yer almanın projelerin gündeme gelmesi ve şirketlerin tanınırlığı açısından katkı sağlayacağını belirten Yurtsever, “Biz bu ödüllerle uluslararası sınırötesi işbirlikleri ile yapılan işleri hedefliyoruz ve onları işaret ediyoruz. Dolayısıyla yeni bir pazara çıkmak isteyen veya dış pazarda yaptığı ve gerçekleştirdiği işleri duyurmak isteyen şirketlere hem de dış pazarlardaki başka kuruluşlara ödüller önemli bir fırsat sunuyor” diye konuştu. Yurtsever, bu nedenle sınır ötesinde işbirlikleri ile proje yapan tüm bilişim şirketlerini ödüllere başvuru yapmaya çağırdı.
Geçen sene ilk yıl olması nedeniyle uluslararası katılımın daha az olduğunu ancak bu yıl uluslararası katılımı artırmak istediklerini belirten Yurtsever, yoğunlaştırdıkları duyurular ve farklı işbirlikleri ile daha yoğun bir katılım beklediklerini de dile getirdi. Geçen yıl küçük ve büyük ölçekli şirketler olarak iki olan kategori sayısının da bu yıl tek kategoride toplandığını ifade eden Yurtsever, “Bu yıl toplam dört ödül sahiplerini bulacak” dedi.
Başvuru zamanı
Şirketlerin, tasarım, tedarik, uygulama, yönetim ve işletim süreçlerini gerçekleştirdikleri, bilişim teknolojilerine dayalı bir projeleriyle başvurularını yapacakları ödüllere Avrasya ülkelerinde yerleşik bulunan ve bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren tüm şirketler başvurabilecek. Ancak başvuru sahibinde, başvuru konusu projenin ana yüklenicisi veya proje bir ortaklık ya da konsorsiyum tarafından gerçekleştirilmiş ise, bu oluşumun lideri olması özelliği aranacak. Diğer taraftan başvuruya konu olan projenin de başvuru tarihinden önceki 12 ay içerisinde tamamlanarak devreye alınmış ve halen kullanımda olması şartı da dikkate alınacak. Başvurular için en önemli şart ise projenin, ana yüklenicinin kendi ülkesinin dışındaki ülke veya ülkelerde gerçekleştirilmiş olması olacak.
İki aşamalı değerlendirme süreci ile sonuçlar belirlenecek
Ödüller için iki aşamalı bir değerlendirme süreci olacağını belirten Yurtsever, ön değerlendirme ile ilk elemenin yapılacağını sonrasında Ödül Yürütme Kurulu’nun bütçe, hedeflenen ve gerçekleşen tamamlama süreleri, projede görev alan ekipler, projenin coğrafi kapsama alanı, projenin hedef kullanıcı sayısı, kullanılan teknolojiler ve ürünler ve proje için yapılan Ar-Ge, geliştirilen özel tasarım ve uygulamalar, proje kapsamında gerçekleştirilen işbirlikler gibi temel ölçütleri içine alan bir değerlendirme gerçekleştireceğini dile getirdi. Değerlendirmenin bu ölçütler dahilinde bin puan üzerinden yapılacağını da belirten Yurtsever, en önemli noktaların ise özgün ve yenilikçi bir uygulama geliştirilmiş olması, işbirliği ve projenin ulaştığı kullanıcı sayısı gibi ölçütler olacağını ifade etti.