Avrupa gazetelerine açılan kapı
‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı’ kapsamında Milli Kütüphane’nin içerik sağlayıcı paydaş olarak yer aldığı ‘Avrupa Gazeteleri Projesi’nin ilk ‘Bilgi Günü’ toplantısı Milli Kütüphane Başkanlığı Yunus Emre Salonunda 3 Mayıs tarihinde düzenlendi.
Avrupa Komisyonu’nun finanse ettiği ve Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda; ICT PSP – Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, Milli Kütüphane Başkanı Zekeriya Batmazoğlu ve Milli Kütüphane Proje Koordinatörü Erdal Naneci projenin önemi ve yapılan işbirliğiyle ilgili görüşlerini paylaştılar. Europeana Newspapers Projesi’nin Genel Koordinatörü, Berlin Devlet Kütüphanesi’nden Hans-Jorg Lieder, Proje Yöneticisi Ulrike Kölsc, Avrupa Araştırma Kütüphanesi Derneği LIBER’den Susan Reilly, Hollanda Milli Kütüphanesi’nden Clemens Neudecker, Avusturya Innsbruck Üniversite Kütüphanesi’nden Günter Mühlberger katılımcılara projenin tanıtımını gerçekleştirdiler.
Batmazoğlu, kütüphanedeki 400 bin sayfa gazete içeriğini, Avrupa Dijital Kütüphanesi ile paylaşmanın, çağı yakalamak adına önemli bir adım olduğunu vurgularken, Naneci de; ilk kez bir AB projesi yürüttüklerini ve “Milli Kütüphane’nin önceki yıllarda sayısallaştırdığı ve projede paylaştığı gazetelerin, 1928 yılına kadar olan dönemi kapsayan 200 bin sayfası Osmanlıca ve 1929 yılından 1960’lı yıllara kadar olan döneme ilişkin 200 bin sayfa da Latin harfleriyle basılmış gazetelerdir” açıklamasını yaptı. Hans-Jorg Lieder ise artık tüm dünyada bilgilerin ve belgelerin sayısal ortama aktarıldığını kaydetti.
18 milyon gazete sayfası araştırmacıların hizmetine sunulacak
‘Avrupa Gazeteleri Projesi’nde; Almanya, Fransa, Hollanda, Estonya, Avusturya, Finlandiya, Polonya, İngiltere, Türkiye, Sırbistan, İtalya ve Litvanya olmak üzere 12 Avrupa ülkesi yer alıyor. 2012-2014 yıllarını kapsayan projede; sayısallaştırılan 18 milyon gazete sayfası araştırmacılara açılacak.