Avrupa’nın bulutu Türkiye’ye taşınıyor
Avrupa Birliği’nde filizlenen projede Türkiye bulutun merkezi olarak konumlanıyor ve ülke geliştiricilerine büyük bir fırsat doğuyor.
Son dönemin eğilimleri dünyadaki odakların yaklaşımlarını da değiştiriyor ve tüm dünyayı etkiliyor. Dünyanın en fazla bulut penetrasyonunun görüldüğü kıta Kuzey Amerika olurken yeni teknoloji ve eğilimler konusunda dünyanın her bölgesinde bir rekabet olduğu gerçek. Avrupa Birliği de Asya ve Kuzey Amerika ülkelerinin bir adım önüne geçebilmek için sektörlerin kalkınmasına faydalı olacak şekilde bir bulut modeli oluşturmayı hedefliyor.
FIspace projesi birden çok ortamın işbirliği içerisinde bir bütün olarak hizmet vermesi temeline dayanıyor. FI-WARE ana platformu ve geleceğin internet teknolojileri üzerine kurulan model, hizmet olarak yazılım (SaaS) mantığıyla hareket ediyor. Ana yapı üzerinde başta tüm Avrupa’ya daha sonra da tüm dünyaya hizmet vermek üzere tasarlanan proje, Avrupa’nın gelecekteki rekabetçiliğini artırmayı hedefleyen AB girişimi kapsamındaki ‘Geleceğin İnterneti Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ (Future Internet PPP) programının beş ArGe projesinden biri.
İkinci fazın bütçesi 20 milyon avro
Birinci fazı 8 milyon avroyu bularak tamamlanan projede ikinci faza geçildi ve bu fazın bütçesi 20 milyon avro olarak belirlendi. Bu bütçenin 13,5 milyon avrosu Avrupa Komisyonu tarafından karşılanırken 24 ayda ikinci fazın tamamlanması bekleniyor. FIspace’in temel hedefi ise geleceğin internet ortamında uluslararası pazarda tarım, gıda, lojistik ve taşımacılık operasyonlarının planlanması, dünya çapında tedarik zincirinin en önemli ve en karmaşık alanı olan depolama ve taşıma faaliyetlerinin optimize edilmesi ile ülke ekonomilerinde önemli yer teşkil eden küresel işletmelerin maliyetlerinin azaltılarak rekabet gücünün artırılması olarak özetleniyor.
Sunucular Türkiye’de yer alacak
Toplam 28 ayrı kurum ve kuruluşun yer aldığı projenin Türkiye ayağında KoçSistem ve Arçelik bulunuyor. Konuyla ilgili gerçekleşen toplantıda verilen bilgilere göre, tüm Avrupa’daki geliştiricilere açık olarak hazırlanan bulutun sunucuları ve merkezi Türkiye’de yer alacak.
KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu ise projede şirketlerinin projenin neresinde yer aldığını şu şekilde özetledi:
“Şirket olarak mimari tasarım başta olmak üzere bulut barındırma, ‘Güvenlik/Gizlilik/Bilginin Doğruluğu’ alanlarındaki hemen her iş paketinde yer alıyoruz.”