Azerbaycan ile gönül bağı, dijital bağla güçlendiriliyor
İki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan, Teknofest Karadeniz’in 3’üncü günü olan 1 Eylül tarihinde, dijital sınırlarını kaldıracak önemli bir birlikteliğin ilk adımlarını attılar. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye – Azerbaycan e-Devlet Sistemleri entegrasyonu için çalışmalar başlatıldığını vurgularken Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına Bağlı Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal Yenilikler Devlet Ajansı Başkanı Ulvi Mehdiyev de 2020 yılında imzalanan Mutabakat Zaptı’na dikkat çekerek gerçekleşen anlaşmanın dünyada bir ilk olduğunun altını çizdi.
Teknofest Karadeniz’de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi standında düzenlenen tanıtım töreninde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına Bağlı Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal Yenilikler Devlet Ajansı Başkanı Ulvi Mehdiyev gerçekleştirilen önemli iş birliğine dair açıklamalarda bulundular. Koç, iki kardeş ülkenin birlikteliğine vurgu yaparak e-Devlet sistemlerinin entegre edilmesi için çalışmaların başladığını kaydedip şunları aktardı: “Kalplerimiz her zaman birlikte atıyor. Sevincimiz, üzüntümüz, kederimiz, neşemiz bir. İki devlet olarak; çalışmalarımızı çeşitlendirmek, bilgi birikimimizi birbirimize aktarmak, teknolojilerimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Bizler de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına Bağlı Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal Yenilikler Devlet Ajansımız ile birlikte e-Devlet sistemlerimizi entegre etme adına çalışmalarımızı başlattık.”
e-Devlet sistemleri bağlantılı hale gelecek – e-Devlet Kapısı’na açılan kapı, ASAN’a da açılabilecek
Başkan Koç, bugün 14 yaşında olan e-Devlet Kapısı’nın 60 milyonu aşkın büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunun altını çizerek edinilen bu bilgi birikiminin Azerbaycan ile paylaşılacağının altını çizdi. İki devletin
e-Devlet sistemlerinin de bağlantılı hale geleceğine dikkat çeken Koç, “İki Devlet, Tek Millet düsturumuza artık Tek e-Devlet ibaresini de eklemiş bulunuyoruz. e-Devlet Kapısı’na açılan kapı, ASAN’a da açılabilecek. ASAN’a açılan kapı, e-Devlet Kapısı’na da ulaşmamızı sağlayan bir kapı olacak. Azerbaycan ile aramızdaki gönül bağını, e-Devlet sistemlerimiz arasındaki dijital bağ ile güçlendirmek için bugün ilk adımı attık” değerlendirmesinde bulundu.
Entegrasyon süreci, eğitim alanında başlıyor
Entegrasyon çalışmalarının eğitim alanında başlayacağını belirten Koç, ilerleyen süreçte farklı alanlarda da çalışmaların süreceğini kaydetti. Koç, “Azerbaycan ile kurmuş olduğumuz bu dijital köprünün, asırlardır süren gönül bağımızla birleşince tüm dünyaya örnek olacağına inanıyoruz. Eğitim alanında başlayacak olan entegrasyon sürecimizin, her geçen gün gelişerek farklı alanlara da yayılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Sadece vatandaşlarımıza yönelik değil, iş dünyasına yönelik hizmetlerin de sunulacağını belirten Başkan Koç, “e-Devlet Kapısı ve ASAN entegrasyon çalışmalarının sahip olunan nitelikli insan kaynağı, bilgi, birikim ve edinilen tecrübe sayesinde gelişerek devam edeceğinin altını çizdi.
İş birliğinin dünyada örneği yok
Kardeş Türkiye’ye selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Ulvi Mehdiyev, 2020 yılında imzalanan Mutabakat Zaptı’na istinaden bugün iki ülkenin e-Devlet portallerinde gerçekleşen entegrasyonundan duyduğu mutluluğu ifade etti. Mehdiyev, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki yakın iş birliğinin bir başka örneğinin olmadığını vurgulayarak gerçekleşen anlaşmanın dünyada bir ilk olduğunun altını çizdi. Konuşmaların ardından iki Başkan entegrasyon çalışmalarını başlattı.