Azı karar, çoğu ‘herkese’ zarar
Merhaba,
Açılışta, duyarsız insanlık ışığında sonu gelmeyen dev derde, gıda israfına odaklanmak istiyorum. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında. Yine abuk subuk bir konuda başarımız (!) var anlayacağın. Peki, ülkemizde insanlar gıda israfı hakkında ne düşünüyor? NG Araştırma, Türkiye geneli, 15 yaş üzeri, 2 bin 178 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinde kamuoyu araştırması gerçekleştirmiş. Katılımcılara ülkemizde gıda israfının ne boyutta olduğunu sormuşlar, yüzde 81’i israf olduğunu düşündüklerini belirtmiş. Katılımcılara evlerinde gıda israfı olup olmadığı sorulmuş ve yüzde 27’sinin evinde gıda israfı varmış. İnsanlar gıda israfı konusunda genel olarak başkalarını sorumlu tutuyor ama, az da olsa çok da olsa, bunda bizim de payımızın olması maalesef muhtemel. Çünkü NG Araştırma raporunda da belirtildiği üzere, israf etmek için çöpe kiloyla atmak gerekmiyor. Bir domatesi yiyemeden yarısını çürütüp çöpe atmak ya da bir kısmı çürüdü diye sağlam kısmını kurtarmadan tümünü çöpe atmak, ne kadar masum görünse de israf. Sokak pazarlarında gün sonunda yerlere dökülenlerden ve çöplerden bulduklarıyla karnını doyurmaya çalışan insanların yaşadığı bir ülkede böyle bir israf hakkımız yok. Ve nihayetinde, NG Araştırma’nın vurguladığı gibi, değişim kendimizle başlar.
Bu acı gerçeğe karşılık, iyi şeyler de oluyor. 40’tan fazla global ve ulusal markaya sağladığı teknolojik çözümler ile finansal, çevresel ve sosyal fayda sağlayan Fazla Gıda, geliştirdiği FAZLA Uygulaması ile üretim fazlası yiyecek ve içecekleri yüzde 50 indirim ile tüketiciyle buluşturacak. Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, gıda atık sorunu ile olan mücadelelerini güçlendirmek için 2021 içinde üç yeni ürünü kullanıma açtıklarını belirtmiş. Bu yeni ürünlerden biri olan FAZLA Uygulaması; restoran, kafe ve süpermarketlerin tazeliklerini koruyan üretim fazlası yiyecek ve içeceklerini dijital ortamda sürpriz kutularda topluyor ve %50 indirim ile tüketici ile buluşturuyor. Uygulama ile tüketiciler hem tasarruf ediyor hem gıda kurtarma hareketinin parçası oluyor. Uygulama israfın önüne geçebilmek için kalan ürünleri değil, ‘gün sonunda kalma riski’ ile karşı karşıya olan taze ürünleri satarak israfa karşı duruyor. Fazlası olsun, kurumsal duyarlılıklarla gurur duyalım.
Anatolity Sürdürülebilir Kültür ve Turizm Vakfı’nın çalışmaları ile ortaya çıkan Anatolity Collection projesinin ilk adımı Baksı Konukevi hakkında bilgiler vereyim sana. Ramazan Bayramı’nda hizmete girecek olan Baksı Konukevi, Doğu Karadeniz’in eşsiz doğasında, Bayburt’ta konumlanan Türkiye’nin ilk Sosyal Sorumluluk Oteli. Dijitalleşme adına Antolity Collection dijital platformu yakında hizmete girecek ve mobil uygulama da kullanıma sunulacak.
Pandemi gölgesinde bu yıl da yaz tatili yalan olacak gibi görünse de alternatifini geliştirenler Tüyap tarafından düzenlenen Karavanist Fuarı’na akın etmiş. Fuarda her bütçeye seslenen 200’ün üzerinde karavan siparişi de alınmış. Aklımızda olsun.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), gençleri dünya sorunları üzerinde düşünmeye teşvik etmek ve gönüllü ağını büyütmek için 18-25 arasındaki gençlere yönelik Y.O.D.A. (Youth Online Design Academy) programını başlatmış. Bank of America’nın katkılarıyla Eylül ayına kadar devam edecek Y.O.D.A. programı kapsamında; katılımcılara problem odaklı düşünme ve proje döngüsü yönetimi eğitimi verilecek. Ayrıca Birleşmiş Milletler uzmanları ile sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçlar üzerine webinarlar düzenlenecek. Webinarlarda, Nitelikli Eğitim, Sürdürülebilir Şehirler, Sorumlu Tüketim, Temiz Enerji, Sanayi ve Altyapı, Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam ile Temiz Su konuları ele alınacak.
Bir güzel, hem de doyurucu haber daha… Eti Benim’O sokak hayvanları konusunda toplum bilincini yükseltmek ve farkındalığı artırmak amacıyla 2019 sonunda başlattığı “BenimDostumO” projesi kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerini geliştirerek sürdürüyor. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Her Eve Bir Pati Derneği (HEPAD) ve Encander ile binlerce sokak hayvanının beslenmesine, barınmasına ve tedavileri için gereken sağlık cihazlarının teminine destek sağlayan Eti Benim’O, bu dünyanın yalnızca insanların değil, sokaktaki hayvan dostlarımızın mutluluğuyla da güzelleşeceğine dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Ürün ambalajlarını #BenimDostumO olarak düzenleyen ve HAYTAP, Encander ve HEPAD’ın logolarına ambalajı üzerinde yer veren Eti Benim’O, reklam filmleriyle de farkındalığı pekiştiriyor.
Gurur veren bir haberde sıra. P&G’nin, Avrupa’nın en yeni ‘Geliştirme Merkezi’ olarak nitelendirdiği, kumaş bebek, ev ve kadın sağlığı ürünlerinin üretildiği Gebze Geliştirme Merkezi’nde Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak geliştirdiği ‘Bebek Bezi Üretim Hatlarında Veri Analitiği’ projesi, bilimsel makale olarak yayınlanmış. P&G’nin Geliştirme Merkezi’nden çıkan makale böylece akademik literatüre de girmiş.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), olguları kavramlar üzerinden ele alan Dijital Terimler Kılavuzu’nu çevrimiçi hizmete sunuyor. Üretim ve ticaret alanları dâhil olmak üzere, dijitalleşmeyle hayatımıza giren 300’den fazla kavramı ele alan www.digital-glossary.com Türkçeleşmiş terimleri İngilizce ve Almanca karşılıkları ve kaynaklarıyla birlikte veriyor. IoT, siber fiziksel sistemler, büyük veri, yapay zekâ ve ilişkili terimlerin de yer aldığı Kılavuz’da, 400’e yakın ilişkili kavram da inceleniyor. Tavsiye ederim.
Haftaya buluşmak üzere,