B2B’de 100 müşterinin 86’sı internetten geliyor
Index Grup, B2B alanındaki müşterileri tarafından her geçen gün daha fazla kullanılan IndexPazar platformunu yeniledi. Yeni yapının nasıl kurgulandığını ve Index Grup’un B2B internet stratejisini Index Grup Stratejik Net Hizmetleri Direktörü Orkun Dizdar’la konuştuk.
İnternet dünyasının hayatımızda oynadığı rol ve bu internetin işimize olan etkisi yadsınamayacak boyutlara geldi. Bundan birkaç yıl öncesine kadar hayatımızda var olmayan sosyal medya gibi kavramlar, bugün günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Teknoloji ve eğilimlerin çok hızlı değiştiği bu dünyada doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanın artık lüks olmaktan çıkması bir yana, kullanıcılar bundan keyif almak istiyorlar. Üstelik bu sadece son kullanıcılar için değil, herkes için geçerli.
Index Grup da bu gerçekten hareketle iş ortaklarına daha iyi hizmet sunabilmek için IndexPazar adı altında günümüz ihtiyaçlarına karşılık verebilen, yeni ve çağdaş bir site oluşturmaya karar vermiş. Index Grup Stratejik Net Hizmetleri Direktörü Orkun Dizdar, “Başlamadan önce 6 ay boyunca bu işi en iyi şekilde nasıl yapabileceklerini araştırdık” diyor. Dünyadaki başarılı örnekleri incelemişler, yeni eğilimleri araştırmışlar, rakiplerle kıyaslama yapmışlar, iş ortaklarının önerilerini almışlar. Amaç kullanıcılara basit, keyifli ve hızlı bir internet tecrübesi yaşatmak. Tabii bu yapıya bazı özel fonksiyonlar da eklemekten geri durmamışlar. İş ortaklarının kendilerine özel kişiselleştirebildikleri sayfalar ve akıllı arama motoru bunlardan sadece ikisi.
Peki neden? “İşletmeler arasındaki elektronik ticaretin tanımı olan B2B, özellikle teknoloji pazarında lokomotif konuma yerleşmiş durumda” diyor Orkun Dizdar. “Toptan bilişim sektöründe rekabetin giderek artması, kâr marjlarının dikkatli bir şekilde yönetilmesini gerektiriyor. Bu çerçevede B2B teknolojisiyle sağlanacak işlem hacmi Index Grup gibi büyük yapılar için olmazsa olmaz hale geliyor.”
100 müşterinin 86’sı yeni platformu kullanıyor
Türkiye İnternet Ekonomisi Raporu’na göre 2007 ile 2012 arasında Türkiye’de internete erişimi olan hanelerin oranı yüzde 19,7’den yüzde 47,2’ye çıktı. Aynı rapor 2011 ile 2017 yılları arasında Türkiye’deki internet ekonomisinin yıllık yüzde 19 oranında büyüyerek 2017 yılına kadar gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,6’sına ulaşacağını ve internetin ülke ekonomisine 64.3 milyar TL katkı sağlayacağını öngörüyor.
Orkun Dizdar’ın paylaştığı bilgilere göre benzer bir gelişim Index Grup’ta da kendini gösteriyor. Index Grup 2012 yılında B2B cirosunda bir önceki yıla göre yüzde 11, 2009’a göre yüzde 23 büyüme gerçekleştirmiş. B2B’den alışveriş yapan iş ortakları sayısının şirket genelinde çalışılan iş ortakları sayısına oranı da 2009’dan bu yana yüzde 77’den yüzde 86’ya ulaşmış. Yani bugün Index Grup’tan alışveriş yapan her 100 müşterinin 86’sı mutlaka IndexPazar’dan da alışveriş yapıyor.
Şirketin yeni yapıya bu kadar önem vermesinin en büyük sebebi de bu. “Gerek bireysel gerek kurumsal alandaki internet kullanım oranlarının ülkemizde artış göstermesi ve e-ticaret hacminin her geçen gün gelişmesi, Index Grup’un önümüzdeki dönemlerde mevcut vizyonuyla beraber bu konuya daha fazla odaklanma ihtiyacı içerisinde olacağını gösteriyor” diyor Dizdar. “İnternet ortamında sağlanacak hizmetler kapsamında, yalnızca şirket ve B2B sistem verimliliğinin artırılması amaçlanmıyor. Buna ek olarak, iletişimin hızlı ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi ve müşteri memnuniyetiyle tabana doğru yayılma oranlarının artırılması da IndexPazar bünyesinde gerçekleştirilmesi amaçlanan faaliyetler arasında.”
200’ün üzerinde dünya markasının dağıtımını gerçekleştiren Index Grup, bu yeni yapı sayesinde kanal programları, raporlama, ürün bilgilendirme gibi internet hizmetlerini de işbirliği içerisinde olduğu üretici şirketlerle birlikte yürütmeyi hedefliyor.