Bağımsızım, çünkü çalışıyorum
2015 yılının son haftasından merhaba,
Temenni silsilesi yapmak yerine net olmayı tercih ediyorum her zamanki gibi: Gelen gideni aratmasın, ülkede, dünyada birilerinin savaşları artık n’olur daha fazla can almasın, biz bireyler de sağlıkla, sevdiklerimizle birlikte gerçekten bir yeni yıl coşkusu yaşayalım.
Bu dilekleri, yine acı ama gerçek sonuçlar ortaya koyan bir araştırma ile devam ettiriyorum: Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak yazılım ve modeller geliştiren Maptriks’in verilerine göre, Türk halkı en çok gıda ve içeceğe, en az sağlık ve eğitime harcama yapıyor. İstanbul 3.534 TL ile ortalama gelirin en fazla olduğu il. Hane halkı başına en düşük gelirin düştüğü il ise 1.109 TL ile Bayburt. Bu farkı sözde değil, özde azaltmak için birilerinin çalışmasını umut ederken, yine bir olumsuz sonucu seninle paylaşıyorum: Sosyo-ekonomik verilerin (SES) yer aldığı araştırmada dikkat çeken bir nokta da bilgisayar ve ileri teknoloji ürün kullanımının düşük olduğu C SES ve DE SES gruplarının Türkiye’nin yüzde 94’ünü oluşturması. ‘Kalkınacağız, bunu da bilişimle yapacağız’ derken, bir kısmı değil, ‘herkesi’ bu kalkınma hesabına katmak gerek, ne dersin?
Gelelim haftanın çevresel gündemine… Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri Yarışması” sonuçlanmış. Yarışmanın Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorisindeki Yeşil Nokta Sanayi Ödülü, ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesi ile gıda işleme ve paketleme çözümleri firması Tetra Pak’ın olmuş. İklimlendirme şirketi Daikin ise Japonya’nın Settsu kentinde Yodogawa Tesisleri’ndeki Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni tamamlamış. Bu yeni tesis, Daikin Grubu’nun teknoloji geliştirme faaliyetleri için ana üs olmakla kalmayacak, asıl önemlisi, enerji tasarrufu sağlayan sistemlerin kullanıldığı bina, ilk olarak yüzde 70 ve gelecekte ise yüzde 100 oranında enerji tasarrufu yapmayı amaçlıyor. Bu özellikleriyle yeşil bina sertifikasyon programının en yüksek derecesi olan LEED Platin sertifikası almayı hedefleyen merkeze gelecek ziyaretçiler serbestçe gözlem yapabilecek, enerji tasarrufu sağlayan bu girişimleri ve enerji azaltımı koşullarını kendileri görecek..
Samsung Electronics’in beş yeni kurumsal ekranı da uluslararası sertifikasyon sağlayıcısı TCO Development tarafından verilen Yeni Nesil TCO Sertifikası’nı almaya hak kazanmış. Çevre dostu tasarım ve sorumlu üretim konularında belli kriterleri karşılayan ürünleri onaylayan TCO Sertifika programı, tüketici ve kurumsal teknolojilerde sekiz farklı kategoride TCO Sertifikası veriyor. Bu sertifika; üretim, kullanım ve geri dönüşüm süreçlerinin çevresel, toplumsal ve ekonomik bir sorumluluk bilinci içinde yürütülmesini sağlıyor.
“Sınır yok” temasıyla dünya çapındaki içerik oluşturucuların yaratıcılığını görmek için herkesin katılımına açık olarak başlayan Sony’nin #NoLimits PXW-FS5 kısa film yarışmasının dünya çapındaki kazananını açıklamış: “72” adlı çalışmasıyla 72 yaşındaki eski bir sporcunun kendine dair düşüncelerini, tutumunu ve kariyerini anlatan Avustralyalı Josh Cable. Dünyanın dört bir yanından 648 katılımcı, YouTube üzerinden #NoLimits etiketini kullanarak en fazla iki dakikalık kısa filmini göndermiş ve her bir bölgeden “en çok sevilen” 10 video, yerel Sony Bağımsız Sertifikalı Uzmanlarına sunulmuş. YouTube’da yerini alan çalışmaları izlemek, soğuk kış günlerinde çok iyi gelir bence.
Madem mevzu görsel, güzel bir haberi daha sana iletmek isterim: Makro fotoğrafçılığı alanında dünya çapında ödüllere sahip olan Akın Acar’ın eserleri, Fujifilm’in X serisi fotoğraf makinelerini kullanan dünya çapındaki seçkin fotoğrafçılardan oluşan X-Photographers sitesine kabul edilmiş. Böylece Acar, X-Photographers’ta çalışmalarına yer verilen beş Türk fotoğraf sanatçısından da biri olmuş.
Bireysel ödüllerden kurumsallara geçiyorum… BSH Ev Aletleri, bu yıl 10’uncu kez gerçekleştirilen Türkiye Çağrı Merkezi Ödülleri'nde ‘En Yaratıcı Çağrı Merkezi Uygulaması’ ödülünü almaya hak kazanmış. Aktif Bank iştiraki olan, Türkiye’nin ilk yerli para transfer markası UPT’nin (Uluslararası Para Transferi) ‘Online Talimat’ uygulaması ise İstanbul’da düzenlenen ‘Mobile Money&Digital Payments –Global 2015’ organizasyonunda, ‘Best Payment Deployment in Europe’ kategorisinde birincilik ödülünü almış.
Neredeyse her hafta bu sayfalarda yerini alan Samsung Electronics ise Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2016’dan, 3’ü “En İyi İnovasyon Ödülü” olmak üzere toplam 38 ödülle dönmüş. Samsung, böylece son 10 yılda “En İyi İnovasyon” alanında aldığı 22 ödül ile toplamda 309 ödüle ulaşmış. Asıl kurumsal zenginliğin ‘yaratıcılık’ olduğu gerçeğini pekiştiriyor bu gibi haberler, değil mi?
Bu haftayı, ekibimizin bir üyesinin oğlunun, Alper Koçak’ın fotoğrafı ile örnek olmasını dilediğim bir haberle tamamlıyorum. Down Sendromu Derneği’nin üç yıldır başarıyla uyguladığı, “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesi, Temmuz ayından bu yana Sabancı Vakfı Hibe Programları desteğiyle devam ediyor. Üç yıldır 34 Down sendromlu gencin iş koçları ile özel sektörde istihdam edilmesinin sağlandığı, seçilen işyerlerinde çalışanlara farklılıklarla bir arada olmaya yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında daha çok Down sendromlu bireyin iş hayatında yer alması hedefleniyor. Bu süreçte Alper’in nasıl bir gelişim sergilediğini bilfiil gördüğüm için bu gibi projelerin ve bu projelere sunulan desteklerin de artması yegane temennim. Çünkü 20 Down sendromlu gencin istihdam edilmesi, bu yolla onların aileleri ve onlarla beraber çalışacak yaklaşık 4 bin kişinin projeden doğrudan etkilenmesinin hedeflendiği proje, şimdiden Türkiye’de bir örnek olma yolunda ilerliyor. Projeye istihdam yaratarak destek veren, böylece övgüyü hak eden kurum ve kuruluşlar ise şunlar: Bimeks, Big Chef’s, Ravago Petrokimya Üretim, Hilton İstanbul Bomonti Hotel&Conference Center, Deichmann, Bantaş, ISS Hazır Yemek Üretim ve Hizmet. Bu şirketlerin sayısı git gide artar umarım.
Bu hafta da bu kadar, benden nefret edeceksin biliyorum, ama ‘seneye görüşürüz’ 🙂