Bakanlıklardan toplumsal hayatın devamlılığı için dijital çözümler…
Bakanlıkların yeni tip koronavirüs ( Covid-19) ile mücadeledesinde sosyal izolasyonu azaltmak ve toplumsal hayatın devamlılığını sağlamak için hayatın her alanında önlemler alınmaya ve çözümler üretilmeye devam ediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, GSM Operatörleri yönetimiyle videkonferans ile bir araya geldi. Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim uygulamaları sonrasında şebeke veri trafiğinde artışa rağmen hiçbir aksama yaşanmadığını belirten Karaismailoğlu, “Pandemi sürecinde operatörlerimiz elini taşın altına koydu. 850 bine yakın sağlık çalışanımız sevdiklerine kavuşabilsin diye aylık belli oranlarda ücretsiz internet sağlamakla kalmadı, uzaktan eğitim için öğrencilerimize de eğitim programı kapsamında ücretsiz internet hizmeti sunmaya başladı” dedi. Pandemi sürecinde yükleme kapasitelerinin de artırıldığına değinen Karaismailoğlu, haberleşme altyapısı kullanımındaki artışların sürekli olarak izlenmesi ve oluşabilecek yoğunluk ile acil durumlarda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ile koordineli olarak gerekli tedbirlerin de alındığının altını çizdi. Karaismailoğlu, 780 bin kişiyi geçen tüm sağlık çalışanı personeline 2 ay süreyle aylık 5 GB internet ve 500 dakika sesli görüşme hizmetini ücretsiz olarak vermeye başladıklarını, yaklaşık 45 bin kişilik Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına ise ek olarak 2 ay süreyle 10 bin dakika sesli görüşme hizmetinin de ücretsiz olarak verileceğini açıkladı.
‘Dijital Tarım Pazarı’ (DİTAP) ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak ‘Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) devreye soktu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de (TOBB) desteklediği ‘Dijital Tarım Pazarı’ ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak. Tarımsal arz ve talebin ‘dijital pazaryeri’ yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan DİTAP, üreticinin daha fazla gelir elde etmesini, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulmasını ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacak. www.ditap.gov.tr adresi üzerinden DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşları bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecek.
DİTAP’ın lansmanı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun da katıldığı çevrimiçi videokonferans ile yapıldı. DİTAP’ın planlı tarımda bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Pakdemirli, “DİTAP ile tarımsal üretimde arz ve talebi buluştururken, tarımsal üretimin de sözleşmeli tarım modeli sayesinde daha planlı hale getirilmesi mümkün olacak. Tohumdan, çatala tüm zincirin takip edilebildiği, sürdürülebilir üretimin sağlandığı bu sistem sayesinde küçük çiftçi, büyük çiftçilerimiz ile aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşacak. Üreticiyi koruyan, tüketiciyi kollayan bu sistem sayesinde tarımsal üretim zincirinde sıfır atık da mümkün hale gelecek. Dünyada üretilen her 3 tarımsal ürünün biri çöpe atılıyor. DİTAP, tarımsal üretim zincirinde etkin planlama sayesinde ürün zaiyatını da ortadan kaldıracak” dedi. Pekcan da, ‘Dijital Tarım Pazarı’ uygulamasıyla daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacağını ve küçük üreticilerin pazara erişiminin kolaylaşacağını aktararak “‘Küçük üreticilerin pazara girmesi kolaylaşacak. Portala alıcı taraf olarak kaydolmak isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup olmadığı, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi’nde oluşan günlük fiyatları gibi önemli bilgiler Bakanlığımızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılacak. Ayrıca MERSİS üzerinden ticaret siciline kayıtlı şirketlerin ve işletmelerin unvanı ve MERSİS numarası gibi temel bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına aktarılacak” şeklinde konuştu. Albayrak, ‘Dijital Tarım Pazarı Platformu’nu tarladan sofraya kurulacak sağlıklı zincir ve üreticilere sunduğu imkanlar açısından önemsediğini kaydetti.
Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Facebook’tan KOBİ’ler için iş birliği
Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve Facebook ile iş birliğine giderek KOBİ’lere yönelik çevrimiçi eğitim portalını hizmete açtı. Facebook’un Türkiye’deki ilk topluluk merkezi olan ‘Facebook İstasyon’un internet sitesi adresi üzerinden erişilebilecek portalda, Covid-19 pandemisi nedeniyle bir takım zorluklar yaşayan Türk firmalarına bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için tavsiyeler, dijital eğitimler, programlar ve kaynaklar yer alıyor. Ticaret Bakanlığı’nın firmalara sağladığı desteklerin yanı sıra uzmanların anlatımıyla Bakanlık hizmetlerinin tanıtıldığı videolar da portalda paylaşılıyor. TOBB ve Facebook’un Türkiye’deki KOBİ’lere sundukları hizmetlerin de tanıtıldığı portalda ‘Facebook ile Öne Çıkın’, ‘Sınırları Aşan KOBİ’ler’ ve kadın girişimcilerin işletmelerini büyütmelerine yardımcı olan ‘She Means Business’ programları gibi KOBİ’lere yönelik çevrimiçi eğitimler yer alıyor. İlk etapta KOBİ’lere yönelik programların yer alacağı portalda, ikinci aşamada esnafa yönelik eğitimler verilecek. Diğer yandan Ticaret Bakanlığı, KOBİ’leri elektronik ticaret alanında desteklemek amacıyla ‘e-Ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ dayanışma kampanyası başlattı. Pekcan, “Pandeminin KOBİ’lerin ticari faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, işletmelerimizin bu dönemde faaliyetlerinde e-Ticaretin sağladığı imkanlardan en etkin şekilde faydalanmalarını mümkün kılmak amacıyla başlattığımız kampanyamıza tüm e- Ticaret sitelerini davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
Türkiye Noterler Birliği’nden e-Başvuru ve Randevu Sistemi
Adalet Bakanlığı, Türkiye Noterler Birliği, yaşanan koronavirüs tedbirleri kapsamında e-Randevu sistemini uygulamaya geçirdi. Vatandaşların noterlik işlemlerini yaptırırken sıra beklememesi ve daha kaliteli hizmet alabilmesi için kurulmuş bu sistemde; ilgili işleme ait detay bilgileri tanımlayarak e-Başvuru Sistemi üzerinden istenilen noterlik seçilebilmekte. Seçilen noterlik, işlem ön hazırlıklarını yaparak randevu saatini bildiriyor. Randevu saatinde seçilen noterliğe giderek işlem tamamlanabiliyor. Bu sistemin kullanımı için vatandaşlar, TNB e-Hizmetler üyeliği işlemini bir defaya mahsus noterliklerden yaptırabilir veya üye olmadan her seferinde kimlik bilgilerini girerek sistemi kullanabilirler.
Ücretsiz olan üyelik işlemi en yakın noterlikten gerçekleştirilmekte. Sistem 7/24 hizmet verecek şekilde yapılandırıldı. e-Başvuru sisteminden 3 şekilde başvuru yapılabilmekte: Noterlikte işlemi ıslak imza ile imzalayacak şekilde randevu almak / Noterlikte işlemi e-İmza ile imzalayacak şekilde randevu almak / Noter huzuruna gelmeden işlem başvurusu yapmak. Başvuru işlemi sonucunda sistem tarafından bir ‘Başvuru Numarası’ üretilir ve başvuru sırasında belirtilen e-posta adresine ‘Başvuru Numarası’ gönderilir. Bu yüzden yazılan e-posta adresinin doğru ve sürekli kullanılan bir adres olması önem taşımakta.
Mobil ‘Ruh Sağlığı Destek Sistemi’ (RUHSAD) dünyada bir ilk
Sağlık Bakanlığınca, Covid-19 ile mücadele kapsamında görev yapan sağlık personeli için mobil ‘Ruh Sağlığı Destek Sistemi’ (RUHSAD) uygulaması başlatıldı. Sağlık çalışanlarının yorucu ve yıpratıcı pandemi sürecinde kendilerini yalnız hissetmemeleri ve güçlü olmaları için geliştirilen RUHSAD dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Uygulama ile; gönüllü, erişkin ve çocuk-ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleriyle güvenli ve resmi bir kanalla sağlık çalışanlarına görüntülü görüşme imkanı sağlanıyor, kontrol görüşmelerinin de yapılmasına olanak tanınıyor. Uygulamadan, kamu-özel-üniversite dahil sisteme kayıtlı tüm sağlık personeli yararlanabiliyor. Sistemden eczacıların da yararlanabilmesine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.
RUHSAD’tan öncelikli olarak koronavirüs sebebiyle karantinada olan, test sonucu pozitif tespit edilen, yakını yoğun bakımda takip edilen, servis ve yoğun bakımlarında aktif görev alan, kaygı düzeyi yüksek ve ruh sağlığı desteğine ihtiyacı olduğunu düşünen personel, kendisi ve çocukları için faydalanabiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın başka bir hizmeti olan ‘Özel Çocuklar Destek Sistemi’ ile ilgili olarak da, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, şu bilgileri verdi: “Pandemi sürecinin devam etmesiyle evde kalmanın getirdiği sıkıntılar, günlük düzen ve rutinlerinin bozulmasına bağlı sorunlar ve ailelerin üzerindeki duygusal ve fiziksel yükün artmasıyla bu bireylerimizde ek davranış sorunları gelişeceğini öngörerek bunlara müdahale etmeye yönelik bir uygulama geliştirildi. ‘Özel Çocuklar Destek Sistemi’ uygulamasıyla zihinsel özel gereksinimi olup süreçte davranış sorunları artan çocuklar ve ailelerine gönüllü danışmanlar tarafından uygulamalı davranış analizi yöntemi temelli destek sağlanacak. Sistemle ayrıca çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları tarafından ailelere ve çocuklara destek verilmesine de olanak sağlanmakta. Resmi ve güvenli bir kanalla görüntülü görüşme imkânı tanıyan bu sisteme erişim ücretsiz olarak verilmekte. ‘Sağlık Bakanlığı Özel Çocuklar Destek Sistemi’ uygulamasını mobil cihazlarına indiren vatandaşlarımız yönergelerin izlenmesi halinde hizmete ulaşabilirler.”