Bakteri enerjisiyle led lamba yakıldı
Tarafından 25 Ekim 2013
0
789 Görüntülemeler
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bakteriden üretilen elektrikle led lambayı yakmayı başardı.
Mikrobiyal yakıt hücreleri
Bakteriden üretilen elektriğin depolandığı sisteme ‘Mikrobiyal Yakıt Hücreleri’ deniyor. Mikrobiyal Yakıt Hücreleri’nin çalışma prensibi, normal pillerle aynı. Enerji potansiyelinin yüksek olması ve çevre dostu olması bakımından cazip bir yenilenebilir enerji kaynağı.
5 yıldır devam eden TÜBİTAK destekli proje Haliç’in tabanından alınan bakteriler aşılanarak çoğaltıldı. Reaktöre üreyen bakterileri arıtma işlemi sırasında ortaya çıkardıkları enerjinin depolanması ile çalışıyor.
Sisteme genel olarak bakıldığında, elektrokimyasal reaksiyonların gerçekleştiği bir anot bölmesi, bir katot bölmesi ve proton değişim membranından oluşur. Anot bölmesindeki elektroda bağlı olarak büyüyen mikroorganizmalar, ortamdaki organik maddeleri, hidrojen iyonuna ve elektronlara dönüştürüyor. Üretim aşamasında en önemli rol atıkları temizleme özelliği bulunan bakterilere düşüyor. Onların açığa çıkarttığı enerji kullanılan düzenek sayesinde depo ediliyor.
Biyolojik pil
Projenin sorumlusu YTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya “Pillerin bu kimyası mikrobiyal yakıt hücrelerinde mikroorganizmaların besini parçaladıkları, reaksiyonlar ile aynı özelliklere sahip. Yakıt hücresinin anot bölmesinde ki mikroorganizmalar, organik maddenin oksidasyonundan elektron üretirler ve elektronlar anot elektrotta toplanarak harici bir direnç üzerinden katot elektrota iletilirler ve böylece bir biyolojik pil meydana gelir.”