Balığa ışıldaklı ağ
Denizde dipten sürtme ağla yapılan trol türü balıkçılıktaki sorun: Yakalanmaması gereken küçük balıklar da yakalanıyor. Av, yukarıya tekneye çıkartıldığında bu küçüklerden -hala yaşayan kaldıysa- denize atılıyor. Ama çoğu ölüyor. Dünya çapında bir hesap var bu konuda: Yılda 27 milyon ton balık, ölü olarak denize geri atılıyor.
Bu istatistiğe Türkiye dahil mi acaba? Bizden, bu konuda istatistik çıkar mı? Resmi bilgimiz şu: Geçen yıl 477 bin 588 ton balık avlanmış. Acaba ne kadarı telef olmuş?
Sadece Türkiye’ye has olmayan bu soruna İngiltere’den bir çözüm önerisi var.
Trol ağına giren küçük balıklara “dışarıya çıkış” yolunu gösteren ışıklı bilezikler ağın üzerine eklendi. Evet, yanlış okumadınız. Hani, üzerinde EXIT yazan çıkış levhaları vardır- aynen onlar gibi.
“Denizin altında ışık ne gezer?” diye sordunuz- haklısınız. İki tür bilezik var: Denizin akıntısıyla dönen bir türbin, bilezikteki bir düzenekle elektrik üretiyor. Bunu, bilezikteki pile aktarıyor. Böylece, “oraya tak, sonra unut” tarzı bir sürekli ışıma kaynağı sağlanıyor. Ya da, bileziğe pil takılıyor. Pilin ömrü kadar ışık.
Böylece, avlanmaması gereken küçük balıklar, ağa girip de sıkışmaya başlayınca, bu ışıklı bileziklerden dışarı çıkabilecek.
Balığın büyüklüğüne, yaşına ve cinsine göre bu bilezikler ayarlanabilir. Her biri 100 gram ağırlığında ve 20 milimetre kalınlıkta. Ağa kolayca takılıp çıkartılabilir. Denizin altında basınca dayanıklı plastikten…