Bankacılığa dair her şey tek temelden yükseliyor
Finans sektörünün tüm uygulamalarını buluşturan Infosys’in ‘Finacle’ yapısı Türkiye pazarında yerini aldı. Hedef ülkenin ve bölgenin potansiyelini değerlendirmek.
Finans sektöründe bölümsel değil bütünsel çözümler; gerek kurumun kendi iç işleyişi gerek düzenleyicilerle doğru iletişim gerekse kurumsal ve bireysel müşterilere doğru çözüm ve hizmetlerle yönelim demek. Bu kapsamı sunan Infosys, ‘Finacle’ ana bankacılık, CRM ve Hazine çözümlerini bankaya sunuyor ve Türkiye pazarına da T-Bank ile adım atıldı. Finacle’ı küresel bir bankacılık çözümü olarak tanılayan ve 81 ülkede kullanıldığı bilgisini veren Finacle Infosys Global Başkanı Haragopal Mangipudi, bu yapıda küresel bankacılık çözüm yapısını sunduklarını söyledi. Yani Hazine, CRM, risk yönetimi, kanallar, varlık yönetimi gibi tüm başlıklar bu yapıda buluşuyor ve küresel bankacılığın tüm adımlarını destekliyor, bir tarafta da, farklı bankacılık uygulamalarına özgü çözümlerle rekabet ediyor. Çünkü Mangipudi’nin belirttiği gibi, her şey Finacle’da bütünleşik ve varolan yapılarla, tüm yazılımlarla uyumlu bir sistem var. “Banka Finacle’da istediği parçaları, kendi altyapısı ile tam uyumlu kullanabileceği gibi, Finacle’ın tamamını da sisteminde konumlandırabilir” diyen Mangipudi, bu yapıyı, “Servis odaklı mimari kapsamında her bir parça, kuruma uygun yapılandırılabilir. Burayı, temel yapıya dokunmadan elde edebileceklerinizle bir uygulama mağazası gibi düşünün” sözleriyle tanımladı.
Finacle, tek bir çekirdek temel üzerinde yükselen katmanlardan oluşuyor. Bu katmanların ilki, Mangipudi’nin ‘lokalizasyon katmanı’ olarak tanımladığı yapı ve bunun üstünde Türkiye’ye özgü özellikler var. “Bu yönüyle yapının kalanı, ihtiyacınız olanı alıp dahil ettiğiniz bir kütüphane gibi” benzetmesini yapan Mangipudi ekledi: “Bunu yaparken sistemde ve işlemlerde kesinti olmuyor. Temeli kurup, üstüne ihtiyaca göre gerekenleri kurabilirsiniz. Ülkeden ülkeye ve banka ihtiyacına göre kişiselleştirilebilmesi bu nedenle kolay. Bu proje ile Finacle platformu, Türkiye şartlarına, BDDK düzenlemelerine uygun biçimde devreye girdi.”
“Finansta gelişim, ekonomiyi tetikler”
Finacle’ı farklı kılan bir özellik de Mangipudi’ye göre, ölçeklenebilir bir sistem olması ve esnekliği, katmanları itibariyle genişletilebilir olması. Bu yapı, Infosys içinde de yeniliklerin hızla hayat bulmasını sağlıyor. Çünkü konfigürasyon tek bir katmanda oluyor ve bu, pazara çıkış, yeniliklerin sunumu ve pazarlama gibi adımlara çeviklik katıyor. Mangipudi, Türkiye bankacılık sektörü ve EMEA bölgesini de şöyle değerlendirdi:
“Küresel ekonomideki yeriniz, bankacılık sisteminizin gücüne de yansıyor ve bu potansiyel bizi heyecanlandırıyor. Sonuçta güçlü bankacılık omurgası, ekonomik büyüme ışığında bireylerin ve kurumların daha kapsamlı bankacılık hizmeti alabilmesi demek. Bu pazarda ilk Finacle yatırımımız T-Bank ile çalışmamız oldu. EMEA bölgesinde, özellikle Ortadoğu’da İslami finans ve İslami bankacılık yapısında canlılık var ve bankacılık enstrümanlarında da benzer büyüme kendini gösteriyor. Bir konu da bölgede ekonomik büyüme. Bu da finans konusunda bireysel ve kurumsal beklentileri, finans kurumlarının da düzenli uygulamalara yönelik ihtiyacını artırıyor.”
Ekonomik büyüme denildiğinde, finans sektörünün sağlıklı yapısı kadar, Mangipudi’ye göre, özellikle KOBİ’lere de bakmak gerek. Çünkü ekonomiler büyürken, güçlü ve hızlı bankacılık sistemi reel sektörün büyümesi için şart. Bankacılık sisteminin bu hızlı ve kapsamlı işleyişi ancak bu durumda ekonomiye gerçek bir fayda sağlıyor. Bu yapı aynı zamanda bankalar arasında bir paylaşım kültürü de anlamına geliyor.
Mobil cüzdanda yenilikler, pazarı büyütür
T-Bank Operasyon ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlhan Zeki Köroğlu, 2010 Temmuz’unda sözleşmeyi imzalayarak 2 yıl 9 ay süren kapsamlı bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bu kapsamda bankaya ve sektöre özel ihtiyaç analizi yapıldı, bu analize uygun yazılımlar geliştirildi ve 2 aylık test, kıyaslama süreçlerinin, performans ve stres testlerinin ardından 1 Nisan 2013 itibariyle bankanın tüm şubelerinde uygulamaya geçildi. Bu uzun sürede Finacle yapısında ‘yerelleştirme’ çalışmalarının payı büyük. Ama yerelleştirme çalışmalarının uçtan uca yapılması, T-Bank’tan sonra bu yapıdan yararlanacak bir Türk bankasının, sistemi çok daha kısa bir sürede kendi içinde konumlandırıp uygulamaya geçirebilmesini sağlayacak. Mangipudi, Türkiye pazarında Finacle odaklı beklentilerini ve stratejilerini de şöyle anlattı:
“Kurumsal ve bireysel bankacılık gibi birçok alanda yeniliğimiz var ve Türkiye bölgenin merkezi olabilir. Bu yeniliklerden biri mobil cüzdan. Türkiye’de ve bölgede bankacılık sisteminin dışında kalan çok insan var. Bu insanlar mobil yapıyla sisteme dahil edilebilir. Örneğin Hindistan’da bir telekom şirketi ile işbirliği yaptık, bankacılık sisteminden yararlanmayan büyük bir kitleye böylece eriştik. Afrika ülkelerinde de benzer çalışmalar var. Mobilite bankaların kanallarını geliştiriyor ve inovasyonu tetikliyor. Amacımız Finacle platformunu pazarlamak değil, bu yapı ile finans sisteminin bütünün yayılımını, ülke ekonomisinin gelişimini sağlamak.”