Bankacılık kendini yeniden tanımlıyor
Fintech’lerle beraber bankalarda verimlilik daha da ön plana çıkarken Intertech de mobilite alanında yeni atılımlar yapmaya hazırlanıyor.
Dijitalizasyon fiziksel cihazları ve ortamları devre dışı bırakıyor. Küresel gelişimin yönü mobil ve iş süreçleri de mobil telefondan takip ediliyor. Bankacılıkta dijital dönüşüm ön planda. Müşterilere hizmetin temeli yine paraya dayanıyor, ama fiziksel paradan dijital yapılara dönüş var. Yani fiziksel bir bankaya ihtiyaç duymadan bir app içinde işlerimi yaparım. “Bu duruma ‘bankalar Fintech’leşiyor’ da diyebiliriz” yorumunu yapan Intertech Genel Müdürü Ömer Uyar’ın dikkat çektiği gibi, şubeleri, ATM’leri artık daha az kullanıyoruz. “Mobil cüzdan konusunda DenizBank’a kendi geliştirdiğimiz Fastpay uygulamasını sunuyoruz” örneğini veren Ömer Uyar, artık fiziksel parayı ve kartı da kaldırıp, mobil cihazdan her yerde parasal işlem yapma imkanı sunulduğunu vurguladı. Bu uygulamada NFC uyumlu POS cihazına da gerek yok ve ödeme mobil cihazdan yapılıyor. “Bu yolda Fastpos cihazını da geliştirdik ve bu POS’lar üzerinde yazılımlar geliştirebiliyorsunuz” diyen Ömer Uyar, Intel ile işbirliği kapsamında güncel işlemcilerin üzerindeki güvenli çipsetleri kullanarak, bunları POS cihazına dönüştürebildikleri bilgisini verdi. Böylece ilgili bankaların üye işyerlerine Fastpos uygulamasını koyup, Fastpay üzerinden işlem yapmaları sağlanabiliyor. Ödemeler dünyasındaki büyük değişimi Ömer Uyar ile konuştuk:
Fintech’ler finans dünyasını nasıl değiştiriyor?
Finans dünyasını büyük akvaryuma benzetirsek, burada büyük ve küçük balıklarla oluşan bir ekosistem var. Fintech’ler ise bu akvaryuma atılan piranalar olarak, ekosistemi bozuyor ve hareketlendiriyor. Fintech’ler etraftan paylar kapan, kendilerini güçlendirip karşı tarafı zayıflatan bir yapı. Fintech’ler büyüyerek varlık gösterecek. Sonuçta Fintech dediğiniz tek bir app. Mikro finans gibi konularda küresel bazda app’lar var çeşitli ve bunlar çok da başarılı. 2000’lerde bir dotcom dalgası vardı, ama sonra o balon patladı ve bazıları ayakta kalıp bugünlere gelebildi. Şimdi bazı şeyler yine şişiriliyor ve milyonlarca startup var. Bu tarz girişimlerin yer aldığı pazar yerlerini yakından takip ediyoruz. Milyarlarca fikirden birçoğu başarısız olacak, ama bunların içinden dünyayı değiştirecek örnekler de çıkacak. Yani geleceği artık Fintech’ler belirleyecek. Yurtdışında bankalar işbirlikleri yapıyor, Fintech ekosistemine katkıda bulunmak için kendilerine startup’lar yaratıyor, bunlara yatırım yapıyorlar ve bunların Türkiye’de de örnekleri var. Bu yönüyle Intertech de bir Fintech ve Türkiye’deki en iyi örneği oluşturduğumuzu bu yönüyle söyleyebilirim. Öyle ki, küreselde adı ‘Fintech’ olmamışken, biz bu çalışmaları yapmaya başlamıştık.
‘Omnichannel’ın merkezi mobil’ diyebilir miyiz?
Bunu ‘mobile first’ olarak tanımlamak daha uygun olur. Intertech kendi markasıyla bağımsız ve önemli çözümler sunan bir firma. Bu yönümüzle Türkiye’deki bankalara sunduğumuz çözümler, söz konusu bankaların bazıları tarafından yurtdışı merkezlerinde de tercih ediliyor. Bu, bilişim ihracatı adına çok önemli. Hatta Türkiye’den özellikle finans sektörüne yönelik bilişim ihracatında açık ara önde olduğumuzu söyleyebilirim.
Bundan birkaç sene önce bankalar web sitesi yapardı, internet şubesi ve ATM kanallarına öncelik verir, sonra mobile odaklanılırdı. Ama Intertech olarak bir ürün ve hizmet geliştiriyor, bunun dijitale dönüşümünü sağlıyorsam, önceliğim mobil, arkasından diğer kanallar. Bu değişimin gerekliliğini çok net görebiliyoruz. Tek bir banka üstünden de örnek vermiyorum, hizmet verdiğimiz tüm bankalara baktığımız zaman, onlar da kanal kullanım oranlarını bizimle düzenli olarak paylaşıyorlar ve mobil bugün açık ara önde.
Fintech’lerin sektördeki geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Balonun patlama noktasına bence daha var. Hatta 2000’lerdeki gibi balonlar henüz oluşmadı bile. Fintech’ler büyüyecek, sayıları katlanarak artacak, finans kuruluşları ile işbirlikleri güçlenecek. Bankacılıkta belli ağ yapıları, kurumsal müşterilere sunulan Blockchain gibi yapılar var ve ödemeler, dış ticaret gibi başlıklar bankacılıkta Blockchain’e geçecek ilk başlıklar olacak. Bu gibi yenilikler, bankaları değişime zorlayacak. Fintech’lerle beraber bankalarda verimlilik daha da ön plana çıkacak. WhatsApp, 50 kişiyle kurulmuş tamamen bulutta çalışan bir yapı. Birçok banka ise on binlerce kişiyle çalışıyor. Çünkü tek bir uygulamaya değil, birçok başlığa odaklanmak gerek. Bu yönüyle WhatsApp gibi yapılar, bulutun da etkisiyle verimliliğe daha net odaklanabiliyor, esnek ve ölçeklenebilir yapı ortaya koyuyor. Öbür tarafta bir banka olarak bankacılık yapmaya çalışıyor, şubeler açıyor, yatırımlar yapıyor, regülasyonlara uyum sağlıyorsunuz. Gelirde bu gibi operasyonel maliyetler karşısında yüzdesel gerileme kendini gösteriyor. Fintech’ler ise finans kurumlarına kıyasla çok daha iyi noktalarda. Dünya bu yönde ilerleyecek.
Intertech’in odaklandığı başlıklar hakkında bilgi verir misiniz?
100’ün üstünde yazılım ürünümüz, 10 ülkede ve Türkiye’de 50’ye yakın müşterimiz var. Türkiye’de sektörün yüzde 25’i bizim çözümlerimizi kullanıyor. Mobil, ayrıca AI ve büyük veri konularında uzmanız. Büyük veride analitik çözümlerle değer yaratmaya odaklanıyoruz. 2003 yılında büyük veri odaklı adımlarımızı attık. Şu anda 7 tane temel ürün grubumuz var: Altyapı yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bütünsel iş süreç yönetimi, eskiden ADK denilen ama artık mobili merkeze alan dağıtım kanaları, kartlı ödeme sistemleri, temel bankacılık ve finansal uygulamalar, iş zekası çözümlerinin kullanımı ile büyük veriyi kullanıp müşteriye uygun kişiselleştirilmiş çözümler. Stratejimiz paralelinde bu 7 temel alanda yazılım geliştiriyoruz. Çok güçlü bir platformumuz, bunun üzerinde de analitik bankacılık yapabilen hizmetlerimiz var. Bu analitik bankacılıkla bankalardaki CRM’e katkıda bulunuyoruz ve müşterilere özel sunumlar yapılabiliyor. ‘Satış gücünüzü nasıl optimum kullanırsanız gelirinizi maksimize edebilirsiniz?’ sorusunun yanıtında her şeyin temeli matematik ve elinizdeki veriyi doğru değerlendirebilme yetkinliği. Bu strateji, bize ve hizmet sunduğumuz bankalara farklı noktalardan uluslararası ödülleri de getiriyor, banka ve müşteri sadakati konusunda bağlar güçleniyor. Bankaların derdi, şubelerde ve ATM’lerde ne kadar nakit tutmak gerektiğini hesaplamaktır. Bizim bu konuda da nakit optimizasyonu olarak çözümlerimiz var. Risk yönetimi de bir gereklilik. Analitik yöntemlerle bunları önceden anlayıp müşteri ile beraber bunları değerlendirip, bu süreci birlikte nasıl yönetebileceğiniz gibi başlıkları planlamanız gerekiyor ki süreçler yürüsün. Sonuçta büyük veri üstüne koyduğumuz bu gibi başlıklar var ve bunlar artmaya devam edecek. Büyük veriyi hızlı ve doğru analiz edebilen kazanır.
Peki ya bot’lar gibi yeni araçlar?
Birçok sektörde mobil kanallar kullanılıyor ve kişilere özel mobil teklifler de geliyor. Bunların hepsinin arkasında mobil büyük veri ve bot’lar, yani yapay zekanın ete kemiğe bürünmeye başladığı nokta var. Makinanın, yani bot’ların kendi kendine öğrenmesi söz konusu. Ama bu konuda bir yeniliği ortaya koymak o kadar da kolay değil. Botlar konusunda bazı çözümler var, ama bazı terimlerin Türkçeleştirilmesi gerektiğini de unutmamak gerek. Bu durumda, misal binlerce çağrı merkezi çalışanı yerine bir algoritma koyuyor, bir anlam katma, yorumlama ve işleme dökme süreçleri için arka planda işlem ağaçları yapıyorsunuz. Bu konuda daha yolun başındayız. Bu nedenle konuşma dillerine ve bunların farklılıklarına göre kendimize ait bir literatür oluşturmamız gerek. Böylece eşleştirmeler yapmak ve müşteri sorularına doğru bilgileri alıp doğru yanıtları verebilmek söz konusu olabilecek. Bu teknolojinin daha başındayız. Gelecekte neler olabileceğini ise Hollywood filmleri gösteriyor.
BLOCKCHAIN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLIK
“Projelerimiz var ve önemli büyüme sergiliyoruz. 2017 için önemli büyük projelerimizi tamamlayacağız. Bölgeye daha fazla açılıyoruz. Genel müdürlüğümüz İstanbul Teknopark’ta ve Esentepe’de veri merkezimiz ve yerinde Ar-Ge merkezimiz var. İzmir Teknopark ve ODTÜ Teknopark ofislerimizin yanında bir ofisimiz de Viyana’da. Çünkü Avrupa’da ciddi müşterimiz var. Avusturya, Almanya, Arnavutluk ve Kosova burada öne çıkıyor ve çözümlerimizi kullanan bir müşteri tabanımız var. Azerbaycan, Lübnan, Bahreyn, Suudi Arabistan’da iş ortaklarımızla çalışmalarımız yürüyor. Projelerimiz ve müşteriler büyümeye devam edecek. İnovasyon bizim can damarımız. Belirttiğim başlıklar üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız her zaman devam ediyor ve Blockchain gibi başlıklar da burada önemli.”