Bankacılıkta eğlenerek öğrenme dönemi
UzakYakın'ın geliştirdiği SmartCity platformu eğlenirken öğrenme olanağı sunuyor.Sağlık Bahçesi 2002’de kurulmuş. Kuruculardan Çağrı Kalaça, kuruluş amaçlarını çetrefilli ve sürekli değişen tıbbi bilgiyi; hedef gruplara teknolojinin, iletişimle ilgili tüm altyapı ve modellerin yardımıyla yeniden kurgulayarak ulaştırmak olarak özetliyor. Geçen süre içerisinde kendini sadece medikal bilgiyle sınırlamayan şirket, UzakYakın ve Documenta isimli iki kardeş şirketle birlikte büyüyerek 45 kişilik bir ekibe ulaşmış. Şirketlerden UzakYakın bilişim teknolojileri ve yazılım ağırlıklı çalışan bir şirket. Bilginin karşı zihinde yaratacağı etki üstüne çalışma odaklı oldukları için sağlık dışındaki sektörlere de ulaşabildiklerini anlatan Kalaça, bu adımlardan birini finans sektörü ve Yapı Kredi Kent projesiyle attıklarını belirtti. Kalaça, “Sağlıkta birçok başarılı e-öğrenme projemiz oldu, bunlardan biri Sanofi Aventis’in tüm medikal sistem eğitimlerini simülasyonla bir hastane ortamı içerisinde vermesini sağlayan ve 2 senedir devam eden projeydi. Yine daha önce sağlık sektöründe yarattığımız bir ürün ve model üstüne, bu modeli başka sektörlere taşıyabilir miyiz diye düşündük. Yapı Kredi Bankası’na bu yönde hazırladığımız bir projemizi sunduk. Onlar da kabul etti ve katkılar sağladı. Kısa sürede başarılı bir ürün ve proje haline geldi” dedi.
YKB Kent etkileşimli
oyun projesi
Ürünleri ve proje ile ilgili bilgi veren UzakYakın Yöneticisi Erbil Yurdakul, ürünlerinin adının SmartCity[Banko] olduğunu, SmartCity’nin platformun, Banko’nun ise platformun bankacılık sektöründeki sürümünün adı olduğunu ifade etti. Bu platform üzerinde YKB Kent’in geliştirildiğini anlatan Yurdakul, şunları söyledi: “İki farklı aşama ve senaryodan oluşan oyun platformunda banka çalışanları sanal bir kent üzerinde bilgi toplama, iş akışı, fiyatlandırma ve sonuçlandırma gibi konuları oyun aracılığıyla pratik ediyor. Şehir merkezi, alışveriş ve eğlence merkezi, YK genel müdürlük binası, YK Bankacılık Akademisi gibi siber mekan ve binalar var. Çalışanlar, sosyal çevre ve yaşam kurma olanağına sahip oluyor. Çalışanlar ürün bilgilerini test edebiliyor ve birbirleriyle yarışabiliyor. Değişik ürün ve hizmet modellerine yönelik senaryolar yürütülüyor. Çalışanlar eğlenirken bir yandan da eğitim alıyor, bu eğlenirken öğrenme modelidir”. Yurdakul, 4 bin çalışanın oyunu oynadığını, 2 milyona yakın soru yanıtlama trafiğinin oluştuğunu açıkladı. Oyunda amaç eğlenmek de olsa çalışanların platform üzerinde yaptıkları tüm işlemler üst yönetim tarafından anlık takip ediliyor. Hangi şube ya da genel müdürlük çalışanının kaç soruya doğru cevap verdiği, hangi alanlarda hataya düştüğü ve eksik yanıt verdiği yönetim ekranı üzerinden görülebiliyor. Oyun, şirket içi bir sosyal ağ görevi de görüyor. Bilinmeyen soruların tekrarı öğrenmeyi pekiştiriyor.
UzakYakın bu platformu yaygınlaştırmayı hedefliyor. Çağrı Kalaca, platformun her banka veya finans kuruluşunun kendi öncelikleri, ihtiyaçları ve hedef grupları doğrultusunda uyarlanabileceğini söylüyor. Kalaca, “Çalışanların gerçek hayatla da ilişkilendirerek eğlen-öğren modeliyle eğitmek isteyen her şirkete ve sektöre açığız. Telekomdan sigortaya GSM’den perakendeye kadar özellikle elemanları sahada olan sektörler de hedefimizde” dedi.