Bankada CIO’nun bitmeyen mesaisi
Yapı Kredi içinde verimli bir işbirliğinin yol haritasını oluşturan talep yönetimi süreci, birbiri ardına imza atılan BT odaklı yeniliklerin de sırrı. Bir bankada, giderek karmaşık hale gelen ürün ve kanallar, Yapı Kredi CIO’su Cahit Erdoğan’a göre genel bir uyumu gerekli hale getiriyor. Özellikle bankacılık ve telekomda ürün ve hizmet geliştirmenin üst düzeyde teknoloji gerektirdiğine dikkat çeken Erdoğan, BT yatırım süreçlerine bakışta üst seviyede olgunluğa ulaşıldığını vurguladı ve şöyle devam etti:
>> Bankacılıkta BT uygulamalarında öne çıkan başlıklar neler?
BT uygulamalarında birkaç görevimiz var. Birincisi; sürekli yeni ürün ve hizmet, yeni kanal üretmek. İkincisi; hizmet ve sistem sürekliliğini sağlamak. Üçüncüsü; büyümeyi desteklemek. Şube açılışlarından ATM ağının artmasına kadar işlem hacimlerinin ve proje hacimlerinin büyümesi söz konusu. Regülasyon ve işlem tarafı nedeniyle karmaşık bir yapı doğuyor. Her sistemin birbiri ile konuşması ihtiyacı var, iş zekâsı da sistemlerin içinde. Teknolojik yapı gelişirken, sektör olarak büyümeye devam edeceğiz. Yeni ürün ve hizmet, kanal geliştirmek, bu alanlarda sürekli önde koşmak, var olanı ayakta tutup, büyümeyi desteklemek bizim işimiz.
>>CIO olarak öncelikleriniz ve bankadaki konumunuz hakkında bilgi verir misiniz?
Ürün ve kanalların giderek karmaşıklaşması, bu konuda genel bir senkronizasyonu gerekli kılıyor. Banka içinde oturttuğumuz, nerede ne geliştirmeleri yapacağımızı ve ağırlık noktamızın neresi olacağını belirlediğimiz, üzerinde Ar-Ge yapacağımız teknolojiler anlamında verimli işlettiğimiz bir talep yönetimi mekanizması ve süreci var. Bu süreçte ben bizzat yer alıyorum. Üst yönetimden ve diğer iş birimlerinden sorumlu kişiler de var. BT de; hem öneri yapıyor hem yönlendirici rol oynuyor, bütçe ve beklenen fayda karşılığında planlama yapıyor.
>>Departmanlar arasında aynı dili konuşma sorunu olabiliyor mu?
Bu konuda fark giderek kapanıyor. Özellikle bankacılık ve telekomda ürün ve hizmet geliştirmek teknoloji de gerektirdiği için, tüm iş birimlerindeki hem üründen hem kanaldan hem de segmentlerden sorumlu arkadaşlar ‘Bir BT projesi nasıl ilerler?’ konusunda olgunluğa ulaştı. Kişisel teknoloji kullanımının gelişmesi de önemli, ama bunun artı ve eksileri var. BT’nin ‘tüketicileştirilmesi’ kavramı hayatımıza girdi. Bunun olumlu tarafı; bir BT alışkanlığı yaratması. Ama bir tarafta da kullanıcının bilgi tabanı, BT çalışanı gibi olmadığı için farklı beklentiler olabiliyor. Çünkü onlar teknolojiyi geliştiren değil, kullanan kanat.
>>Kurum vizyonunda CIO’nun bankada nasıl bir rolü var?
Bankada çeşitli birimlerce birçok iş fikri üretiliyor ve bunların hayata geçirilmesinde mutlaka konu teknolojiye dokunuyor. Bunların projelendirme aşamasında projelerin yönlendirme komitesinde yer alıyorum. Ekibimden birileri, konu BT geliştirmesine gelmeden önce, destek olarak proje ekiplerinde yer alıyor. İş tarafında projeler daha şekillenirken, hem fikir alışverişi hem yönlendirmemizi yapıyoruz.
>>2011 BT yatırımları neler oldu ve Yapı Kredi’de 2012 planları neler?
Türkiye’de ve sektörde büyüme, bankacılık sektöründe ürün ve hizmet derinliğinde artış sürecek. Bu sefer yatırım ürünleri, emeklilik, sigorta ürünleri gibi büyüme oranı nispeten kısıtlı olan alanlarda büyüme öne çıkacak. Paralelde, bunları geliştirecek ve ayakta tutacak BT yatırımları öne çıkıyor. Biz de 2015’e kadarki yatırım büyümesini çalıştık. 2011’de önemli oranda kapasitemizi artırdık. Mobil bankacılık, self servis gibi yeni kanallar, yeni ürünler hayata geçirildi. Bunların sayısı artacak ve artış hızı yıldan yıla yükselecek. Bunların hepsi bize daha fazla proje, daha fazla yatırım getiriyor. O yüzden 5 yıllık planda CIO özelinde bu yatırımların öngörüsünü, ölçeklendirilmesini yaparken, BT yönetimi ve CIO’nun bankanın maliyet tabanını yönetip, modelleyip, bunu optimize etme misyonu da var. 2011’de şubelerimizin tamamına yakınına fiber optik döşedik mesela. Tüm şubelerinde metro ethernet ve fiber bağlantısı olan tek banka olacağız böylece.
>>CIO, Yapı Kredi’de nasıl bir görev ve yükümlülükler üstleniyor?
Bizim işimiz diğer bölümlerden daha karmaşık ve kapsamlı. Devam etmekte olan 200’ün üzerinde orta ve büyük ölçekli proje var elimizde. 600 kişinin üstünde ekibiz ve dışkaynak olarak kullandığımız bölüm de var. Ürünler, kanallar ve segmentlerde yatırımlar BT geliştirmesi de gerektireceği için, BT bankanın bütün iş fonksiyonlarını 360 derece işler halde tutmak zorunda. Bankacılıkta ve telekomda durum böyle.
“Hem BT hem iş yönetiminde tam yetkinlik şart”
Yapı Kredi CIO’su Cahit Erdoğan, kendi iş deneyimi ışığında bugün bir CIO’nun sahip olması gereken özellikleri şöyle anlattı:
“İTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum. Finans odaklı işletme master’ı yaptım. Yurtdışında bir ABD şirketinin Ar-Ge merkezinde planlama ve kontrol fonksiyonlarında deneyim kazandım. Sonra 10 yıl; farklı sektörler ve bankalarda danışmanlık kapsamında hem süreç tasarımı ve optimizasyonu hem BT sistemlerinin geliştirilmesi ve sistem bütünleştirmesi ile geçti. Ardından Yapı Kredi’de, hem iş hem teknoloji odaklı görevlerin harmanlanmış bir bütününü üstlendim. CIO’lardan beklenenlere baktığımız zaman; biraz geniş yelpazede bir geçmiş ve yetkinlik seviyesi gerektiriyor. Ama belli bir BT deneyimi, anlayışı şart. Çünkü BT bile kendi içinde farklı disiplinlerden geliyor. İdeal profil; hem bu disiplinlerden farklı olanları deneyim etmiş hem de yönetici yetkinlikleriyle iş tarafındaki kavramların yönetimi ile haşır neşir olmuş, üst düzey koordinasyon, yatırım ve maliyet yönetimi, İK yönetimi gibi konularda yetkin yönetici olarak öne çıkıyor. İleride belki daha da farklı profil gereksinimleri ortaya çıkabilecek. Zira konu BT olduğu zaman; değişim ve gelişim hızı çok yüksek.”