Bardağın dolu tarafına odaklanma farkı
E-ihracat odağında pandemi döneminde AliExpress birçok yeniliği hayata geçirerek, satıcıların taleplerine hedefli yanıtlar verdi.
E-ticaret ve e-ihracat tüm paydaşlar için zorlu bir iş. Bir yılını dolduran pandeminin işleri daha da zorlu hale getirdiği bir gerçek. Bu gerçekler karşısında tüm süreçlerde şeffaf, ulaşılabilir ve destek olmanın önemine inanarak ilerlediklerini vurgulayan AliExpress Türkiye ve Ortadoğu Ülke Müdürü Yaman Alpata, buna örnek olarak eğitim adına yaptıkları çalışmaları gösterdi. Bu kapsamda AliExpress University Türkiye kuruldu ve İTÜ işbirliği ile yapılan sınıf içi eğitimleri pandemi sonrasında 100’den fazla canlı yayın ile devam ettirildi. Hayata geçirilen yeni portalda ise tüm video ve sunumlar bir araya toplanırken, satıcıların yazdığı blog yazılarına ve başarı hikayelerine de yer verildi. “Satıcılarımız ile birebir iletişimi geliştirmek için bir iletişim platformu olan Dingtalk uygulamasında satıcı grupları kurduk. Bugüne dek sadece bu gruplarda on binlerce satıcıya destek sağladık, belki yüzbinlerce soru cevapladık” detayını paylaşan Yaman Alpata, pandemi destek paketi kapsamında geçen Mayıs-Temmuz arasında 3 ay boyunca satıcılarından komisyon almadıklarını da hatırlattı. Yaman Alpata’nın tabiriyle ‘sıcak paraya en çok ihtiyaç duyulan dönemde’ Hızlı Teslimat, Hızlı Tahsilat dönemi de başladı, teslimatı takip eden 5. günde hak edişlerin satıcı hesabına otomatik olarak yatması sağlandı. Pandeminin etkisi ile havayolu taşımacılığında yaşanan zorlukları aşmak için karayolu e-ihracat alternatifi de 2020 adımlarından biri oldu. PTS, ShipEntegra, Skynet ve UPS ile yapılan yeni anlaşmalar sayesinde satıcıların lojistik alternatifleri arttırıldı. “Kurucumuz Jack Ma’nın dediği gibi, bir yerde sorun varsa fırsat da vardır. Biz sorunların farkında olup fırsatlara odaklanmayı tercih ettik” vurgusunu yapan Yaman Alpata, stratejilerini ve 2021 önceliklerini anlattı:
Sektörünüzde rekabeti Türkiye özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’deki e-ticaret platformları konsantrasyonunu yurtiçi pazarına vermiş durumda. Bu noktada hem pazar yerleri hem de bu platformlardaki satıcılar arasındaki rekabet oldukça yüksek. Satıcılardan aldığımız geri bildirimler hacim artışı ile kârlılığın da her geçen gün azaldığı yönünde. AliExpress ise tamamen yurtdışı pazarlara ve e-ihracata odaklanmış durumda. Bu da KOBİ’lere daha kârlı pazarların önünü açıyor. AliExpress açısından ise bir rekabet olduğunu söylemek zor. Türkiye’de satıcılara AliExpress’in sağlamış olduğu desteği verebilen yerli ya da yabancı bir platform mevcut değil.
Türk şirketleri ile bağlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Onlar size ne gibi yeni beklenti ve taleplerle dönüş yapıyor?
Türk satıcılar ile yerel platformdan oldukça farklı bir iletişim yapımız mevcut. Her satıcı AliExpress Türkiye bünyesinde çalışan her seviye çalışana direkt ulaşabiliyor ve toplantı talep edebiliyor. Sadece 1 senede Dingtalk iletişim platformumuza on binlerce satıcı kaydoldu. Herkes deneyimlerini hem bizlerle hem de diğer satıcılar ile paylaşabiliyor. Satıcılarımızın en önemli talebi eğitim. E-ihracat hem satıcılar hem Türkiye için çok yeni, doğal olarak lojistikten pazarlamaya, müşteri yönetiminden tahsilata kadar birçok konuda soruları oluyor. Bunları karşılayabilmek için haftada iki eğitim düzenliyoruz. Bunların tamamına, herkes ücretsiz şekilde aliexpressuniversity.com adresinden ulaşabiliyor.
Ortadoğu bölgesi çok farklı siyasi ve ekonomik özelliklere sahip ülkeleri buluşturuyor. Bu bölgeyi, potansiyeli ve ihtiyaçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
E-ticaret pazarı Ortadoğu’da çok hızlı büyüyor. Burada müşteri sayısı anlamında en büyük pazar İsrail ve Suudi Arabistan. Şu an özellikle İsrail özelinde önemli yatırımlarımız var. Siparişlerin yüzde 90’ını 7 iş gününde ve uygun maliyetler ile teslim edecek altyapıyı kurduk. Fiyat Ortadoğu’da en önemli unsur, dolayısı ile de satıcılarımıza uygun lojistik maliyetleri sağlamak önceliğimiz. En çok ilgi gören kategoriler ise moda ve ayakkabı ürünleri, otomotiv yedek parçaları, ev ürünleri ve küçük ev aletleri, anne bebek kategorisi ve tabii ki İslami giyim ve takı aksesuar.
2021 yılı için gerek küresel bazda gerek Türkiye özelinde stratejiniz neler olacak? Hedefleriniz ve planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
2021 Türk satıcılar ile hedef pazarlarımıza ve kategorilere odaklandığımız bir sene olacak. Rus ve Arap coğrafyası ile Avrupa’ya konsantre olacağız, lojistik iş ortaklarımız ile birlikte bu coğrafyalarda kargo maliyetlerinde daha çok indirim sağlayıp daha hızlı ve sorunsuz teslimat yapılmasını sağlayacağız.
Merkez, Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyor?
Türkiye’nin ayrıcalıklı bir yeri olduğu net. Şu an itibariyle tüm dünyaya sadece iki ülkeden satış yapılabiliyor, biri Türkiye diğeri Çin. Bu noktada Türkiye’nin tedarik kabiliyetine, üretim gücüne, üretim kalitesine ve hızlı teslimatı mümkün kılan kuvvetli lojistik altyapısına olan inanç tam. Bu, Türk satıcıların istek, arzu ve becerisi ile birleştiğinde benzersiz bir yapı ortaya çıkıyor. Sadece Ortadoğu değil, Türkiye’den 4 saatlik uçuş mesafesinde olan tüm coğrafya için eşsiz bir durumdayız.