Barikat, kadın istihdamına öncelik veriyor
Barikat İnsan Kaynakları Birim Yöneticisi Merve Keskintaş, “Siber güvenlik; cinsiyet ayırt etmeksizin yetişmiş çalışan konusunda oldukça yetersiz insan gücü sorunu yaşayan bir sektör. Bunun yanı sıra erkek çalışan sayısının baskın olması, kadın siber güvenlik çalışanları bulmakta ve istihdam etmekte bizi zor bir yola sokuyor. Barikat olarak son 3 yılda kadın çalışan sayımızı teknik tarafta yüzde 40 artırdık” açıklamasını yaptı.
Barikat Siber Güvenlik, 2008 yılından bu yana bilginin değerinin vurgulanması ve korunması için; bütünleşik, metodolojik ve sürdürülebilir yaklaşımlarla, kurumlara dünya standartlarında siber güvenlik altyapılarına sahip olmalarını sağlayacak çözümler üretiyor. Müşterilerine sunduğu bütünleşik ve etkin çözümler sayesinde 2019 ve 2020 yıllarında Bilişim 500’ün zirvesinde yer almayı başaran yerli siber güvenlik markası Barikat, büyük önem taşıyan Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra uluslararası standartları, teorileri, hizmetleri, fikirleri ve güvenlik ürünlerini araştırıp bu bileşenlerden Türkiye için uygulanabilir, güvenliği arttıran hizmetleri, ürünleri ve metodolojileri başarıyla geliştiriyor. İstanbul, Ankara, Katar, Azerbaycan ve Amsterdam ofislerinde faaliyet gösteren, küresel bir oyuncu olarak hizmetler sunan Barikat, yakın coğrafyanın bölgesel MSSP (Managed Security Service Provider / Yönetilen Güvenlik Hizmeti Sağlayıcısı) olma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Barikat Siber Güvenlik CEO’su Murat Hüseyin Candan’ın vurguladığı gibi Barikat’ın Anadolu siber güvenlik pazarında oynadığı öncü rolü yurt dışına da taşımak vizyonunu ve şirketi küresel anlamda farklı noktalara götürecek ajandanın içeriğini oluşturmayı da Barikat çalışanları gerçekleştiriyor. İşte Barikat’ın bu öncü rolünün arkasında cesur kadınlar yer alıyor! Okuyucularımız için siber güvenlik alanında erkek egemen zihniyeti yıkan Barikat’ın cesur, titiz ve yaratıcı kadınlarını tanıtmaya Barikat İnsan Kaynakları Birim Yöneticisi Merve Keskintaş ile başlayacağız. Bu güçlü kadınlarla çıktığımız yolculuk sayesinde Barikat’ın kılcal damarlarına da nüfuz edecek, yöneticiliklerini yaptıkları bölümleri mercek altına alıp bir yerli markanın gelmiş olduğu başarılı noktanın hiç de tesadüf olmadığına tanıklık edeceğiz. Ne de olsa her başarılı firmanın arkasında güçlü kadınlar vardır!
Barikat IK ekibi, sektöre adım atacakların her zaman yanında
Barikat, benimsediği değerler, misyonu ve vizyonu doğrultusunda şekillendirdiği ‘Doğru Çözümler Üretir’ mottosuyla sunduğu siber güvenlik iş gücü ve teknolojik çözümleriyle kurumların beklentilerini en yüksek düzeyde karşılamayı hedefliyor. Barikat İnsan Kaynakları Birim Yöneticisi Merve Keskintaş, bu hedef doğrultusunda Barikat’ın IK yaklaşımı hakkında şu bilgileri verdi: “Barikat Siber Güvenlik olarak Türkiye ve dünyada birçok önemli siber güvenlik projesine imza atıyoruz. Her bir müşterimize verdiğimiz hizmetler doğrultusunda ‘İnsan – Süreç – Teknoloji’ yaklaşımımızın insan fazını sorunsuz ve en verimli olacak şekilde aktarmak istiyoruz. İnsan faktörü bilişim dünyasında özellikle siber güvenlikte çok önemli bir unsur olup bu sektördeki İK bölümlerine büyük sorumluluk yüklenmesine neden olmakta. IK bölümleri sadece işe alım süreçlerini gerçekleştirmekle kalmayıp zaman içerisinde insan faktörünün tüm ayrıntılarıyla ele alındığı birimlere dönüştü.” Barikat olarak Türkiye’nin en büyük entegratörlerinden biri olduklarını hatırlatan Keskintaş, “Müşterilerimize hem teknoloji hem de servis ürünleri açısından en iyi teknik çalışanlarla yanlarında olduğumuzu bilmelerini sağlamak durumundayız” ifadesini kullanarak şunları ekledi: “Bu bağlamda Barikat IK ekibi olarak insan kaynağı bulunmasında çok zorlu bir sektör olan siber güvenlikte en iyisi için elimizden geleni yapıyoruz. Bizler için tecrübeli çalışanların şirkete kazandırılmasının yanı sıra yeni mezun, sektöre adım atmak isteyen, kendisini siber güvenlik alanında yetiştirmek isteyen tüm adaylar da son derece önemli. Ki yeni mezun bireylerin şirkete kazandırılması için Barikat Akademi ile birlikte genç arkadaşlarımızı istihdam ettiğimiz ‘Siber Kariyer Programı’mız da bulunmakta. Siber güvenlik uzun yıllardır faaliyet gösteren bir sektör değil. Siber güvenlikte tecrübe sahibi olan çalışanların sayısı oldukça az. Barikat Siber Güvenlik olarak amacımız; sektörde öncü olan çalışanlarla birlikte sektöre adım atacak olan çalışanlara mentörlük de yaparak gelişimine katkıda bulunmak.”
“Şirketimizin birçok alanında kadın çalışan sayımız hızla artıyor”
Kadın istihdamını artırmak hem ülkemizin hem de bilişim sektörünün hedeflerinden. Merve Keskintaş, özellikle siber güvenlik alanındaki kadın sayısı çok sınırlıyken Barikat olarak bu noktada nasıl bir vizyon ve yol haritası çizdiklerini, neler yapılması gerektiğini şöyle paylaştı: “Siber güvenlik cinsiyet ayırt etmeksizin, yetişmiş çalışan konusunda oldukça yetersiz ve insan gücü sorunu yaşayan bir sektör. Bunun yanı sıra dışardan bakılınca, aslında verilerin de desteklediği gibi; erkek çalışan sayısının fazla ve baskın olması, bizi kadın siber güvenlik çalışanları bulmakta ve istihdam etmekte zor bir yola sokuyor. Barikat olarak son 3 yılda kadın çalışan sayımızı teknik tarafta yüzde 40 artırdık. Bu şu demek; biz Barikat olarak erkek üstünlüğünün olduğu bir sektörde kadın istahdamına öncelik veriyoruz.” “Aslında sadece teknik çalışan olarak değil şirketimizin birçok alanında da kadın çalışan sayımız hızla artıyor” vurgusunu yapan Keskintaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Örneğin 41 orta ve üst düzey yöneticimizden 12’si yani yüzde 30 kadarı kadın. Bu demek oluyor ki Barikat’ta son sözleri sadece erkek yöneticiler vermiyor. Toplam 290 çalışanımızın 95’i, 187 teknik çalışanımızın da 46’sı kadın çalışan. Geçtiğimiz aylarda şirketimizdeki en önemli pozisyonlardan biri olan CISO (Chief Information Security Officer – Baş Bilgi Güvenliği Yöneticisi) pozisyonuna bir kadın yönetici atandı. Barikat Siber Güvenlik CEO’su Murat Hüseyin Candan, bu görev ile birlikte, kendisine şirketi ileriye taşıyacağına inandığımız çok önemli sorumluluklar atadı.”
‘Siber Kariyer Programı’ donanımlı iş gücü yetiştirmek için tasarlandı
Merve Keskintaş, Barikat Akademi ve ‘Siber Kariyer Programı’nın önemini yeniden hatırlatarak “Barikat Akademi; siber güvenlik alanında kendini yetiştirmek isteyen gençlere gerekli altyapıyı oluşturmak için ‘Siber Kariyer Programı’ eğitimleri verirken aynı zamanda kurum ve kuruluşların siber güvenlik iş gücünü yetiştirmek ve güçlendirmek amacıyla marka/ürün bağımsız teknoloji eğitimleri de veriyor” dedi. ‘Siber Kariyer Programı’nın siber güvenlik alanında donanımlı iş gücü yetiştirmek için tasarlanan bir program olduğuna dikkat çeken Keskintaş, programı başarıyla bitiren katılımcıların siber güvenlik alanında kariyer sahibi olmalarının hedeflendiğinin altını çizdi ve ‘Siber Kariyer Programı’ ile bilişim güvenliği alanında kariyer hedefleyen veya bilişimin başka alanlarında uzman olarak çalışıp siber güvenlik alanına geçmek isteyen bireylerin, sınıf ve iş başı eğitimleri alarak sektöre kazandırıldığını kaydetti. Keskintaş, “Bizler İnsan Kaynakları bölümü olarak ‘Siber Kariyer Programı’ sonrasında eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerle iş görüşmeleri gerçekleştirmekteyiz. Eğitim süresi boyunca eğitmenimizin kursiyer hakkındaki yorumlarıyla birlikte kurum kültüne uyum sağlayacağına inandığımız adaylarla yolumuza devam ediyoruz” açıklaması yaptı.
Siber güvenlik ülkemizde ve dünyada en fazla gelecek vadeden sektörler arasında
Keskintaş, “Barikat’ın IK’sını yöneten Merve Keskintaş, kendi kariyer öyküsünden de yola çıkarak genç kızlara, kadınlara neler önerir?” sorumuza samimi bir dille şöyle yanıt verdi: “İK alanında çalışmak üniversite yıllarımdan itibaren hedefimdi. Bu hedefim doğrultusunda üniversitede ve üniversiteden sonra da birçok eğitim aldım. Faklı birçok sektörde İK bölümlerinde çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum. Fakat siber güvenlik alanında bir İK çalışanı olmanın çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü siber güvenlik ülkemizde ve dünyada en fazla gelecek vadeden sektörler arasında gösterilmekte. Bu bağlamda benim için insan kaynağını bulmak, yetiştirmek, son derece keyifli ve heyecan verici. İK alanında çalışmak, kariyerine yön vermek isteyen tüm kadın arkadaşlarıma heyecan ve keyif duydukları bir ortamda çalışabilecekleri hem şirkete katkı sağlarken hem de bireysel gelişimlerine de devam edebilecekleri bir alanda çalışmalarını önerebilirim.”