Başarı hikayeleri ile yüklü gündem
Merhaba,
Hala maske-mesafe-hijyen üçlemesini benimsemeyenler yüzünden artış hızı kesilmeyen pandemi, ofis hayatını eve taşıdı. Avansas da bu sürecin iş dünyasına etkilerini hem çalışanlara hem işverenlere sormuş. “Covid-19 Etkisinde Yeni Çalışma Düzeni” araştırmasının sonuçlarına göre her 4 işyerinden 3’ü aşılanmanın çalışma düzeni üzerinde belirleyici etkisi olduğu kanısında. Her 5 kişiden 3’ü işlerini işyerlerinden yürütmeye devam ederken, her 5 kişiden 2’si pandeminin 2 yıl daha devam edeceğini öngörüyor. Şirketlerin yüzde 60’ı uzaktan çalışma süreci boyunca çalışanlarına destek verdiğini, çalışanlar ise bu süreçte, yani uzaktan çalışma esnasında ev masraflarının 619 TL arttığını belirtiyor. Mevzu aşı olduğunda Avansas Genel Müdürü Sedat Anak; “Çalışmayan nüfusa oranla çalışan nüfusun aşılanması yüzde 30 fazla. Dolayısıyla iş dünyasının normalleşmeyi sahiplendiğini ve aşılanmayı teşvik ederek normale dönmek istediği çıkarımını yapabiliriz” demiş. Ancak yine araştırma sonucuna göre işyerlerinde aşı olmayan çalışanlar için uygulanacak çalışma düzenin henüz kararlaştırılamadığı gözlemlenmiş. Sözün özü, herkes için hala belirsizlik hakim.
Doğal afetlerin biri bitip diğeri başlar, tüm dünya bu afetlerle yaşamaya çabalarken, tarımsal üretim, toprak ve yeşilin değeri pekişiyor. Beykoz Üniversitesi, Beykoz Belediyesi işbirliğinde topraksız tarıma yönelik bir girişim başlatmış. Daha doğrusu Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Kulübü öğrencileri tarafından yürütülen topraksız tarım faaliyetleri, Beykoz Belediyesi işbirliğinde Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası’na dönüşmüş. Beykoz Hobi Bahçesi’nde 450 metrekarelik bir alanda kurulan seranın ilk fideleri dikilmiş. Elde edilen ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı gibi, sera öğrenciler için bir bilgi ve uygulama havuzu vazifesi görecek. Hatta öğrenciler tecrübelerini, tarımla uğraşan kesime ve bu alana ilgi duyan öğrencilere yönelik düzenlenecek workshop’lar aracılığıyla aktarabilecek.
Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturma hedefiyle yola çıkan Fazla Gıda ve sürdürülebilir bir çevre bilinciyle, şirketlere insan odaklı çözümler sunan Trio Mobil kaynakların verimli kullanılması ve gıda israfını önlemek için yeni bir işbirliğine imza atmış. Fazla Gıda, teknolojik çözümleriyle zaten son 5 yıldır gıda israfını engelleme mücadelesine yeni ürünler ekliyor. Yeni ürün soğuk zincir takip sistemi, Trio Mobil’le IoT teknoloji çözümleri konusunda yapılan işbirliğiyle de gıda sektöründeki soğuk zincir yönetimi kaynaklı bozulmaların önüne geçerek israf oluşumuna engel olacak, daha güvenli ve sağlıklı gıdalar için önlem alınmasını sağlayacak. Bu aşamada Fazla Gıda, ekosistemindeki tüm paydaşlarının operasyonlarında gıdaların soğuk zincirini her aşamada takip ederek anlık müdahale edebilecek ve bozulmaların önüne geçebilecek. Böylece gıda atığı kaynaklı karbon salınımını da önleyerek, iklim değişikliğine yol açan etkenlerden bir maddeye çözüm sağlanmış olacak. Sorumlu üretim ve tüketim hedefi adına güzel bir işbirliği.
Netflix, Habitat Derneği ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi işbirliğiyle Geleceğin Ekranı projesini hayata geçiriliyor. Proje ile dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik anlayışının toplum geneline yayılması ve genç nesillere bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları kazandırılması hedefleniyor. Projenin ilk aşamasında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek dijital buluşmalarla bilinçli içerik tüketim yöntemleri paylaşılacak. Öğrencilerin bu bilgilere erişimini kolaylaştıracak özel bir eğitim setiyle de desteklenecek bu dijital buluşmalar ile yılsonuna kadar 3 bini aşkın öğretmen ve ailenin en güncel bilgilerle donatılması hedefleniyor. Projenin ikinci aşamasında ise bilinçli içerik tüketimi anlayışının toplumun tüm kesimleri ile paylaşılması için bir podcast serisi hayata geçirilecek. Ayrıca uzmanlar eşliğinde hazırlanacak makaleler Netflix Haber Merkezi’nde yayınlanacak. Projenin üçüncü ve son aşamasında ise tüm paydaşların katılımı ile Geleceğin Ekranı zirvesi düzenlenecek. Takibimizde olsun.
Bu haftaya noktayı anlamlı bir ödülle koyuyorum. AstraZeneca Türkiye, Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde önemli bir başarıya imza atmış ve Sıfır Karbon Çalışma Grubu’yla “Yılın İletişim ve Halkla İlişkiler Kampanyası – İç İletişim” kategorisinde Altın Ödül’ün sahibi olmuş. ‘Sıfır Karbon Taahhüdü (Ambition Zero Carbon)’ stratejisiyle AstraZeneca, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik kapsamındaki mevcut hedeflerini hızlandırarak yenilenebilir enerji üretimini iki katına çıkarmayı hedefliyor. AstraZeneca Türkiye de bu strateji doğrultusunda oluşturduğu Sıfır Karbon Çalışma Grubu ile şirket içerisinde çeşitli bilinçlendirme aktiviteleri, atölye çalışmaları, seminerler ve eğitimler düzenliyor. İnteraktif olarak düzenlenen tüm bu aktivitelerle, çalışanların farkındalıklarının artırılması ve hem iş yaşamlarında hem de özel yaşamlarında doğa ve çevre dostu alışkanlıklar edinmeleri hedefleniyor. Örnek olsun, bu bilinç yayılsın umarım.
Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle,