Başarılı bir CEO’nun sonu
2005 yılından beri uyguladığı çok sıkı bir mali disiplin ile HP’nin yıllık gelirini 80 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkartarak şirketi en büyük teknoloji satışları şirketi konumuna getiren ve hisse senetlerinin değerini iki kat artırmayı başaran Mark Hurd’ün görevine ani bir kararla son verildi. Bu hareket, başta Silikon Vadisi’nde olmak üzere büyük yankılara yol açtı. Özellikle bu olayın Hurd’ün HP’nin kendisine tanıdığı kişisel giderlerde yaptığı usulsüz ve tutarsız beyanlardan kaynaklandığı belirtilirken işin içinde pazarlama etkinliklerinde HP’ye iş yapan halkla ilişkiler uzmanı bir kadının evli Hurd ile olan ilişkisinin de diğer bir neden olduğu anlaşılıyor.
Haziran ayının sonlarına doğru bu kadının avukatının HP ile temas ederek Hurd için cinsel taciz suçlamalarında bulunması üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu kadına bazı ödemelerin yapıldığı görülmüş ise de yönetim kurulu cinsel taciz ile ilgili somut kanıtlar bulunmadığını, Hurd’ün görevine son verilmesi kararının bu tür suçlama ile ilgisi olmadığını, asıl gerekçenin bin dolar ile 20 bin dolar arasında değişen şirket fonlarının Hurd tarafından usulsüz kullanıldığına dayandığını açıkladı. Öte yandan Hurd’ün Jodie Fisher adlı kadının suçlamalarını kabul etmemesine karşın Associated Press‘in bir haberine göre Hurd bu kişi ile davanın düşmesi için anlaşmaya varmış bulunuyor.
Mark Hurd’ün bu olaydan önce HP yönetim kurulu ile önümüzdeki üç yıl içinde kendisine 100 milyon dolar kazandıracak görevinin devamı için yeni bir sözleşme ile iligili görüşmelerin sürmüş olduğu belirtildi. Teknoloji endüstrisinde çok başarılı bir yönetici olarak tanınan Hurd görevi süresince Electronics Data Systems ve Palm şirketlerini satın alması gibi HP’in bugünkü konumuna gelmesine yol açan çok doğru kararlar veren bir CEO olarak tanındı. HP’nin Sermaye Piyasası Kuruluna verdiği bilgiye göre Mark Hurd’e ödenen tazminat 12 milyon 200 bin dolar ve ek olarak 330 bin performansa dayalı hisse senedinden oluşuyor.
Hurd’ün göreve başlamadan önce zor bir dönemden geçen HP şimdi 300 bin kişiden fazla çalışanı ile dünyanın en büyük sunucu teknolojisi satıcısı konumunda olup son üç aylık satışları geçen yıla göre yüzde 11 artarak 30.7 milyar dolara ulaştı. HP üst düzey yöneticileri HP’nin bu olaydan olumsuz etkilenmediğini ve yatırımcıların şirkete olan güvenini korudukları ve yeni bir CEO arayışı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladılar.
HP yönetim kurulu cinsel taciz suçlaması üzerine bu konunun HP’ye ne denli zarar vereceği yönünde bir değerlendirme yapmak üzere APCO adlı bir danışmanlık şirketine başvurdu. HP’ye yakın ve bu konu ile ilgili kaynaklara göre APCO yönetim kuruluna Hurd’ün görevinde kalması halinde HP’in kamu ilişkilerinin son derece olumsuz etkileneceğini vurgulayan ve bu durumda basında çıkması beklenen haberlerin olası manşetlerini içeren bir rapor verdi. HP yönetim kurulu da Hurd’ün özel ilişkisine değinmeden kendisinin düzenlediği gider beyannamelerinin gerçeğe uymadığı gerekçesi ile şirketin tüm personeline çok sıkı uygulanan etik kuralların da Hurd’e uygulandığını açıkladı.
Amerika’nın son yıllarda en başarılı CEO’larından biri olarak tanınan Mark Hurd’ün bu şekilde görevine son verilmesi birçok eleştiriye de yol açtı. Silikon Vadisi’nde genel kanı Hurd’ün şimdiye kadar HP’deki performansının ve başarısının göz ardı edilerek yönetim kurulunun gereğinden fazla tepki gösterdiği yönünde yoğunlaşıyor. Bazı üst düzey yöneticiler ise HP’nin diğer şirketlere örnek olacak cesur bir tutum sergilediğini savunuyorlar. Oracle’ın CEO’su Lawrence Ellison da bir e-postasında kanıtlanmayan bir cinsel taciz suçlaması ve bazı gider beyannameleri yanlışlıkları nedeniyle Silikon Vadisi’nin en iyi ve en saygın liderlerinden birini kaybettiğini savunarak Mark Hurd’ün yanında yer alıyor.