Başarılı yazılım projelerinin temelinde ‘agile’ yatıyor
Jim Coplien, konu hakkındaki görüşlerini paylaştı. Agile konusunda önemli otoriteler arasında sayılan Jim Coplien, bu yaklaşımın uyumlu takım çalışması sağladığını kaydetti.
Temelleri 1950’lere uzanan agile nam-ı diğer çevik yazılım kavramı, son yıllarda daha fazla telaffuz edilir hale gelmiş durumda. Bu yaklaşımın hedefinde yazılım geliştirme süreçlerinin belirli kalıplara bağlı kalmadan etkinleştirilmesi ve bu projelerin başarıyla tamamlanması yatıyor. Agile yazılım geliştirme disiplini; değişimi, geliştirici ekipteki iletişimin artırılmasını, test odaklı yazılım geliştirilmesini ve uyumlu planlamayı öne çıkarıyor.
ACM Yazılım’ın konuğu olarak Türkiye’ye gelen ve agile konusunda dünya çapında bir otorite olarak kabul edilen Jim Coplien ile bu yaklaşım üzerine sohbet ettik. Agile yazılım kavramını sorduğumuz Coplien, şunları aktardı: “Pek çok insan, kendilerine bazı yönergeler gösteren, o işi nasıl yapmaları gerektiğini söyleyen metodolojiler arar. Aslına bakarsanız agile kesinlikle bu değildir. Bu kavramı farklı bakış açılarıyla tanımlayabiliriz. Kelime anlamıyla esneklik anlamına geliyor. Fakat yazılımdaki agile disiplininin kökeni bir grup insana dayanıyor. 2001’de bir araya gelen bu grup, yazılım geliştirmede yeni yöntemler ortaya koydular ve yazılım geliştirmenin yeni yolunu formülize ettiler. Bunun ardından, diğer insanların geliştirme sırasında ilham almalarını sağlayacak, kısa bir tanımlama yazdılar. Bu şekilde agile manifestosu ortaya çıktı.”
Manifestonun insanlar ve onların birbirleriyle çalışma yöntemleriyle alakalı olduğunu belirten Coplien, bu noktada iki temel prensibin söz konusu olduğunu kaydetti. Coplien sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri kendini organize etme. İnsanlara ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine; insanlara neyin yapılması gerektiğini söylüyorsunuz. Onlara birlikte o işi en iyi şekilde yapmanın yollarını bulmalarını sağlıyorsunuz. Yazılımda değişim söz konusu, aynı doğada olduğu gibi. Agile, değişim konusunda bilinçli ve hazır olmak anlamına geliyor. Böylece karşınıza çıkan sorunlarla başa çıkabiliyorsunuz. Agile uyumlu bir sistem ortaya koyuyor. Esnekliğe izin vererek, değişikliklere uyum sağlamayı mümkün kılıyor. Bunun temelinde yöneticilerin insanları yönetmesi değil, kişilerin yöneticiler ya da pazar tarafından verilen hedeflere kendi kendilerine nasıl ulaşabileceklerini bulmalarını yatıyor. Kişiler kendi kendilerini yöneterek bu hedeflere ulaşıyorlar.”
Eğitimler düzenli şekilde sürüyor
Öne çıkan agile modellerinden biri olarak nitelendirilen scrum üzerine gerçekleşen eğitim etkinliği, İstanbul’da son iki yılda düzenlenen buluşmaların altıncısı konumunda. ACM Yazılım’ın dünya çapındaki önemli agile organizasyonlarından ScrumAlliance işbirliğiyle gerçekleştirdiği eğitim sonunda, tüm dünyada kabul görmüş Scrum Master sertifikası verildi. İki yıllık süreçte bu eğitimler kapsamında 100’ün üzerinde katılımcı Scrum Master sertifikası almış durumda. Bu sertifikasyonun önemine değinen Coplien, dünya çapında pek çok şirketin bu sertifikasyona sahip insan kaynağı arayışında olduğuna dikkat çekti. Coplien bu organizasyonların bundan sonra da devam edeceğini kaydetti. Coplien, Türkiye pazarında agile konusunda bilincin artmaya başladığını vurguladı. Scrum, yazılım projelerinde, karmaşıklığın azaltılmasına, müşteri memnuniyetinin artırılmasına, rekabet avantajının sağlanmasına, yazılım kalitesinin artmasına, maliyet oluşturan risk faktörlerinin erken fark edilmesine olanak sağlıyor.