Başarısız takım oluşturma yolları
Herkes başarılı takım oluşturmanın peşindeyken şimdi bu yazı da ne diye düşünebilirsiniz. Başarısız takım oluşturmayı kim isteyebilir ki? Zor olan başarılı bir takım oluşturmak değil mi? Başarılı takım oluşturma göreceli olarak zor olabilir ama bilindik birçok yöntemi var. Ancak yüzde yüz başarısız bir takımı oluşturmak isterseniz neler yapmalıyız? Bu yazı biraz onun için..
Başarısız bir takımı garanti altına almak istiyorsak “The 5 Dysfunctions of a Team” kitabının yazarı Patrik Lencioni’ye göre yapmamız gereken 5 adım var. Ekip kurmanın birçok yolu olduğunu, ancak berbat etmenin sadece birkaç yolu olduğunu belirttiği kitap da uzun uzadıya aşağıdaki 5 konu üzerinde duruyor.
Takımda güven yoksunluğu. Ekip çalışanları birbirlerine ve kendisine güvenmez ise fikirlerini açıkça paylaşmaz. Eleştirileceğinden veya yanlış bir sonuca varıldığında hesap sorulacağından çekinir. Zayıflıklarını ve hatalarını hasıraltı eder. Başarısız bir takım için, bu hasıraltlarını kontrol edip, zayıflıkları gelişim alanı olarak görmeyin.
Çelişki korkusu. Ekip üyeleri fikir ayrılıklarından kaçınırsa alınan kararlara yabancılaşırlar. Bu yabancılaşma destek olmak yerine köstek olma noktasına kadar gidebilir. Başarısız takım için fikir ayrılıkları rahatça konuşulmamalı.
Adanmışlık eksikliği. Fikrini belirtmemiş ve fikri aşağılanmış bir kişi ekip çalışmasına kendini adamaz. Kendini adayan varsa kötü örnek olmasın.
Sorumluluk almamak. Bir piramit gibi temelde güven yokluğu ve çelişki korkusu varsa doğal olarak sorumluluktan kaçınma gerçekleşecektir. Başarısız sonuçlarda “ben söylemiştim” ile biten “zaten” ile başlayan cümleler kuranları el üstünde tutun.
Sonuçları önemsememe. Sorumluluk yoksa önemsemekte yoktur aslında. Ekip sorumluluğu bireysel sorumluluktan daha önemlidir. İşin sonucunu soran çalışanla yollarınızı ayırın.
İroni bir yana. Bruce Tuckman’ın etkili takım olma adımları ve bu kitabı ardı sıra okumak güzel oluyor. Başarısız takım kurmak zor iş. Kolayı başarabilenlerden olmamız dileğiyle.