Basılı dokümanlar dijitalleşmeye direniyor
Dijitalleşme genel olarak kağıt kullanılmayacağı şeklinde algılansa da, bu durum işletmelerin yapısına göre değişkenlik gösterebiliyor. Pek çok işletme iş süreçlerine göre fatura, irsaliye, fiyat teklifi gibi dokümanları halen basmak zorunda.
Dijitalleşme sürecinde pek çok dokümana erişim ve düzenleme çok daha kolay yapılıyor. Bununla beraber personel yönetimi ve iletişimi de çok daha efektif bir hal alıyor. Bu sürece girmiş ve tamamlamış işletmelerde en değerli şey olan zaman, daha verimli şekilde kullanılıyor. Yönetimsel verimlilikle şirket içi tasarruf ve harcama kontrolü elde edilebiliyor.
Türkiye’deki e-dönüşüm sürecine baktığımızda, dünya ile halen aramızda farklar olduğunu görüyoruz. Ancak son yıllardaki gelişmeler bu sürecin Türkiye içinde de hızlanarak arttığını gösteriyor. İster yurt içi ister yurt dışı rekabet olsun, piyasada tutunmak için bu şart. Sektörde benzer büyüklükteki işletmelerde maliyetler hemen hemen aynı olsa da dijitalleşme ve bunun getirdiği tasarruf katkısı avantajı yaratacak en büyük kalem. Bunun yanı sıra e-devlet uygulamalarıyla birlikte şirketlerin iş süreçlerinde de gözle görülür artış yaşanıyor. E-Devlet uygulamaları, kurum ve şirketlerin alınacak bazı elektronik hizmetler (vergi, harç vb.) için kamu kurumuna gitmeden ödeme yapılabilmesini sağlıyor. Uygulama, tek bir kimlik doğrulaması ile kamu hizmetlerinin, ikinci bir onaya gerek kalmadan hızlı bir şekilde yürütülmesine imkan tanıyor.
Epson Türkiye Müşteri Hizmetleri Müdürü Ahmet Gürle