Baskı dinozorlar geliyor
ABD’de Drexel Üniversitesi (Philadelphia), üç boyutlu baskı yönetimiyle, dinozor “basacak.”
Bu cümleden pek bir şey anlaşılmıyor mu? “Basacak” derken, yani, üç boyutlu yazıcıdan, dinozor “çıkartacak.”
Dinozor kemikleri üç boyutlu olarak tarandıktan sonra, bütün veriler, üç boyutlu baskı makinesine verilecek. Aynı kemikler, daha küçük boyutta, yazıcı tarafından plastikten “basılacak.”
Ne için? Araştırma ve eğitim için…
Ne araştırması? Dinozorlar acaba nasıl yürüyordu?
Üzerinden “yıllar” geçmiş ! Nasıl yürüyorduysa yürüyordu? Yoo, olmaz. “Oralarda” bu konular önemli. Paleontoloji diye bilim dalı var. (Friends dizisindeki saftirik Ross’un bu konuda çalıştığını hatırlayanımız var mı?)
Drexel, ABD’de inovatif fikirlerin çıktığı teknik üniversitelerinden. 3D baskıyla üreteceği 15-20 cm boyundaki yeni model dinozorlara robotik özellikler de katacak. Ve yürütecek.
3D öncesi koşullarda dinozor modelleri alçı ve metalden yapılıyordu. Hem pahalı, hem ağır (80 tona çıkanlar var), hem tehlikeliydi (devrildiği zaman kazalar).
Drexel, ufak boy hafif (plastik) dinozorları müzelere ve okullara satmayı planlıyor.
Bu arada, 3D baskı tekniği gelişiyor. General Electric, bu yöntemle jet motoru parçaları üretmeye başladı. Kobalt ve krom tozundan… Ama şimdilik, baskı fazla yavaş.
Artıları ise çok:
• Baskısı yapılan şey, daha hafif ama daha dirençli malzemeden yapılabiliyor.
• Malzemeden tasarruf: Atık yok. Her şey milimine kadar kullanılıyor. Titanyum gibi çok pahalı bir malzeme örneğin hiç boşa gitmiyor.
• Seramik bile kullanmak mümkün olacak.