‘Baz istasyonları tehlikeli değil’
Teknoloji Bilgilendirme Platformu, baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik değerlerin Avrupa ortalamasının altında olduğuna dikkat çekti.Baz istasyonlarının radyasyon yaydığı son dönemlerde sıkça konuşulan bir konu. Bu konuda yapılan araştırmalar ise bu durumun gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren Teknoloji Bilgilendirme Platformu bugün düzenlediği bir basın toplantısında, baz istasyonlarının insan sağlığına etkisinin olmadığını ve bu istasyonların yaydığı elektromanyetik dalgaların limit değerlerinin çok düşük olduğunu açıkladı.
Toplantıya Uluslararası Non-İyonize Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) Başkanı Paulo Vecchia da katıldı. Vecchia, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu limit değerler insan sağlığı ve çevreye etkisi gözetilerek oluşturuldu. Kanser yaptığı, baş ağrısı, yorgunluk yaptığı hatta çocuk düşüklerine neden olduğu gibi iddialar asılsızdır. Bu korku yersizdir. Araştırmalar da sürekli yapılmakta ve devam etmektedir. Biz de tüm bu araştırma faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü ile koordinasyonlu bir biçimde çalışmaktayız.
Baz istasyonlarının limit değerleri Avrupa’da 41 Volt/metre olarak belirlendi. Türkiye bu limit değerleri daha da düşüren ülkeler arasında yer alıyor. Bunun anlamı, ‘Ben daha da tedbirliyim’ demek. Bu noktada baz istasyonlarının zararlı olduğunu söylemek haksızlık olur.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer de, elektrikle çalışan her cihazda elektromanyetik dalgalar olduğunu telekomünikasyon cihazlarının çok düşük seviyede iyonlaştırmayan elektromanyetik dalga alanında bulunduğunu ve bunun radyasyonla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Toplantıya katılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof.Dr. Tunaya Kalkan da, bu konuda sürekli çalışmalar yaptıklarını ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların, günlük hayatta kullandığımız birçok elektrikli cihazdan daha düşük olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Kalkan, “Şehir içlerinden geçen yüksek gerilim hatları, baz istasyonlarından 3-4 kat daha fazla değere sahip. Bugün İstanbul nüfusunun yüzde 7’si yüksek gerilim hatlarının altında yaşıyor. Hem fizik hem de tıp eğitimi olan biri olarak
şunu açıkça söyleyebilirim ki, baz istasyonları artık bilim adamlarının kafasında net. Baz istasyonları
bugün tehlikeli değil.
Asıl diğer konulara
bakalım” dedi.
Avrupa ortalaması 41, Türkiye ortalaması ise 10 volt/metre
ÜLKELER EN AZ UYGULANAN DEĞERLER
İsviçre 4 V/m
Lüksemburg 4 V/m
Polonya 6,1 V/m
Rusya 6,1 V/m
İtalya 6,1 V/m
Türkiye 10,2 V/m
Belçika 10,2 V/m
Slovenya 1. Bölge 12,9 V/m
Yunanistan 32,9 V/m
Slovenya 2. Bölge 41 V/m
Almanya 41,2 V/m
Danimarka 41,2 V/m
Fransa 41,2 V/m