BEKLENTİLER VE ÖNCELİKLER YENİLENİYOR
Dış kaynak kullanımı yapısal olarak değişim yaşasa da, kurumsal hayatta varlığını, teknolojik gelişmeler paralelinde daha da güçlendiriyor. Dış kaynak kullanımının kurumsal ihtiyaçlara hızlı ulaşma imkanı vermesi kurumsal vakit ve nakit avantajını beraberinde getirmeye devam edecek. Ama asıl önemlisi, şirketler üzerlerindeki bazı yükleri dış kaynak şirketlerine bırakarak, kendi çekirdek iş kollarına odaklanabilecek.
Konu BT hizmetleri olduğunda dış kaynak kullanım sebepleri de kurumsal esneklik, maliyet avantajı, yetkin İK’ya erişim gibi farklı gerekçelere dayanıyor. Dijitalleşme ile dış kaynak kullanımında bazı trendlerin öneminin daha da artacağı bu yönüyle bir gerçek. Genel kanı, 2020 yılında dış kaynak kullanımı odaklı bu değişimin daha da görünür olacağı yönünde. Hatta BT ve inovasyon odaklı dış kaynak şirketleri ile onların müşterileri olan şirketler arasında işbirliğinin daha verimli bir gelişim sergilemesi bekleniyor.
Yıllar içinde BT dış kaynak kullanımında öne çıkan başlıklar da sürekli gelişiyor. İçinde bulunduğumuz dönemde mobil uygulama geliştirme, yazılım uygulama onarımı, veri merkezleri, BT altyapıları, yardım masası, ağ yapısı, entegrasyonlar ve İK başlıkları öne çıkan dış kaynak kullanım öncelikleri olarak gösteriliyor.
Sorumluluk paylaşım modelleri gelişecek
BT başlığında öne çıkan dış kaynak kullanım trendlerinde de köklü değişimler söz konusu. Mesela dış kaynak ile elde edilen ‘değerin’ önemi, fiyatından daha fazla olacak. Ürün ve hizmetin sunduğu değer, dış kaynak kullanımında fiyattan daha önemli olacak. Şirketler dış kaynak kullanım desteği sunan çok sayıda şirketle çalışabilecek. Avrupa’daki geliştiriciler ve yaratıcı şirketler dış kaynak sunum yetkinlikleri ile tercih edilecek. Dış kaynak kullanımı hizmeti veren iş ortakları ile sorumluluk paylaşımı ve böylece kontratların gelir tabanlı oluşturulması gibi yeni iş modellerinin gelişmesi de söz konusu olacak. Yani dış kaynak kullanımında tüm paydaşlar sorumluk paylaşacak. Otomasyon başlığında bot’lar, robotlar, yapay zeka (AI) gibi alanlar kapsamında yetkin yönetim modellerinin müşterilere sunulması gündeme gelecek. Bot’lar, AI mimarileri, robotlar BT işlemlerini yürütebilmeleri için özel olarak geliştirilecek ve bu da bir dış kaynak hizmet modeli halini alacak. Ayrıca, depolama ve güvenlik projelerinde yeni bulut tabanlı platformlar BT dış kaynak kullanımlarında öncelikli ihtiyaç başlıkları olacak. Depolama ve güvenlik projelerinde yeni bir dönem başlayacak.
Günümüzün BT dış kaynak sağlayıcılarının da bahsettiğimiz bu trendleri sürekli takip etmesi, böylece müşteri beklentilerine en doğru yanıtı verebilmek için hazır olabilmesi gerekiyor. Hatta dış kaynak sunumunda öne çıkacak şirketleri de müşteri odaklı yaklaşımları, şeffaflık ve güven yetkinlikleri belirleyecek. Bu arada, en yeni teknolojilere dokunurken, müşterinin verilerini de koruyabilmek bu dönemin asıl önemli kriteri olacak. Hatta dış kaynak desteği veren şirket ve müşterisi arasında ‘riski paylaşabilme yetkinliği’, uzun soluklu işbirliklerini ve iki taraf için başarıyı da getirebilecek. Böylece yeni dönemin yeni pazar liderleri de ortaya çıkacak.
Dış kaynak hizmetlerinin (yeni) rotası
BT odaklı dış kaynak hizmetlerinde yetkin insan kaynağı önemini artıracak. Çünkü her sektörde her ölçekte şirket, farklı öncelikleri ile BT odaklı dış kaynak desteği arayışında olacak. Dış kaynak desteği, sözleşmeli işbirliği modelleri ve uzaktan hizmet veren mühendislerin desteği ile gelişecek. Böylece KOBİ’ler de BT’de en yeniye ve kendileri için en doğru olana ulaşabilecek.
Uzaktan hizmet yapısı, doğal olarak yazılım ve uygulama geliştirmede yetki insan kaynağına sahip coğrafyaları öne çıkartacak. Hindistan ve Çin büyük ölçekli şirketlerin öncelikli BT ve iş süreci dış kaynak kullanım noktaları olmayı sürdürecek. KOBİ’ler ise BT odaklı insan kaynağı ve danışman ihtiyaçları için Doğu Avrupa gibi istikrarlı gelişim sergileyen BT dış kaynak pazarlarına odaklanacak.
Teknolojide dış kaynak kullanımı, ezberini bozacak
AI ve derin öğrenme, AI destekli chatbot’lar, robotik süreç yönetimi (RPA), siber güvenliği geliştirirken KVKK ve GDPR gibi regülasyonlara uyum, bulut veri depolama yer değişimlerinin artışı gibi başlıkların gelişimi, dış kaynak kullanım önceliklerini şekillendirecek. 5G’nin de kurumsal ihtiyaçları yenileyeceğini hesaba kattığımızda, her ölçekte şirket dış kaynak kullanımına yönelecek. Onlara destek veren şirketler de en güncel bilgilerle kendini sürekli güncel tutarken, danışmanlık yetkinliğini de sergileyebilecek.