Belediyeler, akıllı şehirlerde ‘mutlu insanı’ hedefliyor
Ankara’da gerçekleştirilen ‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’ kapsamında, 16 Ocak tarihinde düzenlenen ‘Akıllı Şehirler için Yerel Çözümler’ panelinde; belediyeler akıllı şehir vizyonlarını paylaşırken açık, şeffaf ve katılımcı belediyeciliğe vurgu yapıldı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Necmi Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Akıllı Şehirler İçin Yerel Çözümler’ paneline; Ankara Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ulaş Altun, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Emre Yaylagül, Bursa Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Muhammed Kürşad Gürsoy, Konya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Harun Yiğit, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Veysel Çıplak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Süleyman Mete Deniz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı İsmail Gülsoy, İzmir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Güler Sağıt katıldı. Sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Özdemir’in ardından panelistler belediyelerinde gerçekleştirdikleri projeleri, vizyonları hakkında bilgi verdiler. Gülsoy, Kocaeli’nin sıkışık bir trafiği olduğunun altını çizip ‘Akıllı Otopark’ sisteminin getirdiği kolaylıkları aktardı ve ‘Mezarlıklar Bilgi Sistemi’nin de iyi bir inovasyon projesi olduğunu belirtti. Çıplak, “Akıllı şehir çalışmalarımızı ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olarak bir politika haline getirmek ve bir ilk olmak için ‘2023 Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışması başlattık” açıklamasını yaptıktan sonra “Bu; yerel bazda hazırlanan ilk akıllı şehir strateji ve eylem planı. Bu çalışmada 5 yıllık hedeflerimizi ve eylemlerimizi belirledik” dedi. “Belediyemizde akıllı şehir çalışmalarının büyük bölümü akıllı ulaşım olarak şekilleniyor” ifadesini kullanan Yiğit, ‘Akıllı Kavşak Sistemi’, ‘Elektronik Denetleme Sistemi’ ve diğer çalışmalarından bahsederek toplu ulaşımı kolaylaştırmaya çalıştıklarını kaydetti ve şu bilgileri verdi: “Bisiklet, Konya’da çok yaygın olarak kullanılıyor. ‘Bisiklet Yolları ve Akıllı Bisiklet Sistemi’miz mevcut. ‘Bisikletli Ulaşım Ana Planı’nı tamamlıyoruz.”
Tarım; akıllı şehirlerin önemli bir parçası
İzmir Belediyesi’nde katılımcılığa ve şeffaflığa çok önem verildiğinin altını çizen Sağıt, tüm ihalelerin canlı yayınlandığına vurgu yaptı şunları kaydetti: “İzmirNet Projesi kapsamında kent içinde 2000 km altyapı ve 500 km aktif işletilen fiber optik kablo ağına sahibiz. Yakında tüm otobüslerimize internet vermeyi planlıyoruz. Ulaşımda bisikleti teşvik ediyoruz. İzmir, 10 binden fazla akıllı cihaz tarafından yönetilen akıllı bir şehir. İzmir Ulaşım Merkezi / İZUM uygulamasını kullanarak, şehrin nasıl çalıştığını kolayca görebilir ve kontrol edebilirsiniz” dedi. Sağıt, tarımın akıllı şehirlerin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda önemli adımlar attığını ifade etti. Gaziantep’te bir aylık yazılım geliştirme sürecini bir haftaya indirdiklerinin altını çizen Deniz, “Alo 153’ü bir robot haline getirdik. Vatandaşı aldığı kararlarda etkin kılmaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı ve şunları ekledi: “Şehrin sanal ikizini vatandaş boyutunda oluşturduk. ‘Mutluluk katsayısı’ oluşturmak istiyoruz. Yapay zekâ destekli bir çalışma yapıyoruz.”
Entegrasyon şart – Yapılar koordineli çalışmalı
Altun, Ankara’da farklı bir yapıyı devraldıklarını kaydederek “Entegre olmayan bir mekanizma mevcut” ifadesini kullandı ve “Entegrasyonun gerekliliğine inanıyoruz. İşimiz ve sorumluluğumuz çok fazla. ‘Muhtar İletişim Uygulaması’ e-Yönetişim’e yol açacak. Muhtarlar bizim çözüm ortaklarımız ve bize doğrudan ulaşacaklar. Tüm ihaleler canlı olarak veriliyor” şeklinde konuştu. “Belediyeler siyasallaşmamalı” diyen Altun, “‘Bilişim Kurulu’ kurduk. Merkezileşen her şey sorun yaratır” dedi. Türkiye’nin ilk ‘Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Daire Başkanlığı’na sahip belediye olduklarına dikkat çeken Gürsoy, “Akıllı şehirler, Bursa’da çok güzel karşılık buldu. Güçlü bir daire başkanlığı olduk. Yapıları birbiriyle koordineli çalıştırmaya çalışıyoruz. Tüm projeleri açık, şeffaf şekilde takip edebiliyoruz. Bursa’nın akıllı şehir stratejisi ve vizyonunu oluşturuyoruz ama önce bir ‘Master Plan’ olmalı” değerlendirmesini yaptı. Ulaşımda alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını belirten Gürsoy, “Akıllı şehirlerde mutlu insanı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Paylaşmak ve dayanışmak güzeldir, başka Türkiye yok
Kayseri’nin bir ekosistem oluşturmaya çalıştığına dikkat çeken Yaylagül, “Türkiye’de birlikte hareket etmemiz, birlikte çalışmamız gerekiyor. Her bir paydaş ekosistemin parçası. Ne kadar birleştirebilirsek ülke adına o kadar iyi bir katma değer sağlanabilir. Birbirimizi çok daha fazla dinlemeliyiz. İş birliğiyle iyi şeyler ortaya konulabileceğini gördük. Rollerimizi iyi paylaşmalıyız. Bir proje bitmeden yeni bir şey yapmayı doğru bulmuyorum. Hizmeti nerede, nasıl veriyoruz; önce bunları tartışmalıyız. Her zaman bir adım öteye gitmeliyiz” değerlendirmesini yaptı. “Doğru iletişim ağları bize verimlilik olarak geri dönecektir” ifadesini kullanan Özdemir, akıllı şehirlerde tarım ve hayvancılık ile yenilenebilir enerjiye de dikkat çekerek “Paylaşmak ve dayanışmak güzeldir, başka Türkiye yok” mesajını vererek paneli kapadı.