Belediyeler, dijital dönüşümlerini uzmanlarla gerçekleştirmeli
Ankara’da gerçekleştirilen ‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’ kapsamında düzenlenen ‘Akıllı Şehir Teknolojileri – 2’ panelinde sektör bakış açıları irdelendi.
Mobil Telekomünikasyon Operatörler Derneği Genel Sekreteri Erhun Baş’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Akıllı Şehir Teknolojileri – 2’ paneline; Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, LoRa Alliance Başkan Vekili Alper Yegin, SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Tayfun Topkoç ve Ford Otosan Yenilikçilik Direktörü Gül Ertuğ katıldı. Baş, Mobil Telekomünikasyon Operatörler Derneği’nin sektörle ilgili sorunlara yapıcı çözümler üretmeye çalıştığını kaydederek ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın uygulamada da başarısının devam etmesini dileğini ifade etti ve mobil iletişim ve diğer sektörlerin yakınsama içinde olduğunun altını çizdi. Ertuğ, anahtar sektör olarak akıllı şehirlere bakış açılarını aktararak ‘Akıllı Hareketlilik’ başlığını gündeme taşıdı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ford Otosan olarak Türkiye’nin ilk ve tek yerli şarj edilebilir, hibrit, elektrikli ticari aracını ürettik ve burada sergiliyoruz. ‘Akıllı Şehir’ uygulamaları çerçevesinde geliştirilen ‘Temiz Ulaşım’ projeleri kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne test amaçlı 2 araç veriyoruz. Böylece kullanıcıların elektrikli araç deneyimleri gözlemlenecek ve araçlardan alınacak veriler, Ford Otosan ürün geliştirme süreçlerinde kullanılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise elektrikli araçlar ile taşımacılık hizmetleri verecek.” Geleneksel işlerinin dışında başka sektörleri de araştırdıklarını aktaran Ertuğ, “Örneğin; daha akıllı bir sigorta poliçesi nasıl oluşturulabilir?” sorusunu irdelediklerini dile getirdi. Çıkış noktası; teknolojinin dönüştürücü gücüdür diyen Süel, “Teknolojik çözümlerle insanlar yeni bir hayat tarzı elde ediyor. Yeni paradigma; nesnelerin birbiriyle bağlantılı olması” değerlendirmesini yaptı. Süel, şu çıkarımlarını paylaştı: “Birleşmiş Milletler’e göre, bugün dünya nüfusunun yüzde 55’i şehirlerde yaşıyor ve 2050 yılında bu oran yüzde 68’e yükselecek. Şehirlere olan talep artıyor. Şehirlerin bu artışı göz önünde bulundurarak çözümler oluşturması gerekiyor. Vodafone grubu 50’yi aşkın ülkede ‘IoT’ hizmeti veriyor. Bu bilgi birikimini ülkemize taşımak istiyoruz.”
Başarı ölçüsü; şehir için doğru vizyon oluşturmak olmalı
Akıllı belediyeciliğin, dijital dönüşümün bir alt başlığı olduğunun altını çizen Özata, “Vatandaş deneyimini en üst düzeye çıkarmak için teknolojiyi en verimli şekilde kullanmak gerekiyor” dedi. Özata, “Ülkenin teknoloji çöplüğü olmaması lazım, uygulamalar birbiriyle konuşabilmeli. Sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olması çok önemli. Belediyelere, dijital dönüşümlerini uzmanlarla birlikte yapmalarını tavsiye ediyorum. Her şey internete bağlı olacağı için ‘IoT’ platformu gerekecek, ‘IoT’ katmanının üzerinde uygulamalar çalışacak. Bunların hepsini çevreleyen bir siber güvenlik katmanına ihtiyaç olacak. 5G, endüstrilerin ve kurumların hayatına doğrudan etki edecek, dolaylı olarak da insanların hayatına dokunacak” şeklinde konuştu. Önümüzdeki dönemdeki 5G iletişimi için mevcut fiber altyapısının yeterli olmadığına dikkat çeken Özata, “Doğru düzenlemeler yapılırsa, daha az maliyetle hayata geçirilebilir” değerlendirmesinde bulundu. ‘Smart Dubai’ projesinde çalıştığını dile getiren Topkoç, başarı ölçüsünün; şehir için doğru vizyon oluşturmak olduğunu vurguladı. Topkoç, “SAS, veri konusunda dünya lideri. Bu birikimi Türkiye’ye de taşıyoruz. Başta Gaziantep Belediyesi “olmak üzere pilot projelere başladık. Verinin analiz edilip açık bir platformda raporlandığı öngörülebilir sistemlere ihtiyaç var. Platformu kurduktan sonra sürdürülebilir kılmak, kaynak ve kapasiteyi yaratabilmek çok önemli” açıklamasını yaptı.
Gelecekte dünyadaki rekabet şehirler bazında olacak
Gelecekte dünyadaki rekabetin şehirler bazında olacağına dikkat çeken Kundakçı, “Ulaşımda büyük sorunlar var ama aynı zamanda fırsatlar da burada. Yenilenebilir enerji çok önemli. Yerinde üretim artıyor; ‘drone’lar sayesinde anında tedarik hızla çoğalıyor” şeklinde konuştu. Yegin, LoRa Alliance’ın uluslararası bir teknoloji organizasyonu olduğunu kaydederek şunları paylaştı: “‘IoT’ teknolojisinin ilerlemesiyle ortaya çıkan LoRa; düşük güç tüketimini ve geniş alanlardaki iletişimi destekliyor ve kullanım alanı çeşitliliği sağlıyor. LoRa, düşük bit oranlarındaki verinin uzun mesafelere, çok düşük güç tüketimiyle aktarımını sağlayan kablosuz haberleşme teknolojilerinin başında geliyor. Şebeke maliyetleri düşük. Operatörlerden bağımsız olarak otonom kurulumlara da açık. ‘IoT’den ‘Massive IoT’ye geçişe başlıyoruz.”