Belediyeye açık öğretim
Harvard Üniversitesi ve Bloomberg Vakfı ortak bir girişimle, ABD’deki 300 belediye başkanı ve 400 başkan danışmanına 4 yıl boyunca “çağdaşlık” eğitimi verecek. Michael Bloomberg, New York’un bir önceki belediye başkanı trilyoner iş adamı, hayırsever, yardımsever.
Bloomberg bu iş için Harvard’a 32 milyon Dolar hibe ediyor. Girişimin adı, Bloomberg Harvard Şehir Liderliği Girişimi olarak seçildi. Belediye başkanı, o diyarda şehrin lideri ya?
Eğitime katılacak başkanlar, önce 3 günlüğüne New York’ta toplanacak, Harvard hocalarının derslerini izleyecek. Programda bol bol inovasyon, yönetişim, katılımcılık, iş yönetimi incelikleri olacak. Sonra, şehirlerine dönüp programın geri kalanına online katılacaklar. Bir tür açık öğretim yani! Harvard öğrencileri de yaz aylarında belediyelerde staj yapacak.
Neden böyle bir “girişim”? Bloomberg diyor ki, şehir yöneticileri artık klasik sorunlarla değil, öngörülmedik çağdaş sorunlarla uğraşmak zorunda. Başkanların, birbirlerinden ve uzmanlardan öğrenecekleri bilgiler için bir ortam hazırlıyoruz. Örneğin iklim değişikliği, yoksullukla mücadele, daha çetrefilli suç biçimleri…
Bu girişim, şimdiye kadar örneği olmayan bir “yaşam boyu öğrenme ve inovasyon” projesi aslında. Dünyanın her yerinde kırsaldan şehirlere göçün arttığı, şehirlerin her türlü kapasiteyi aşarak mega-yerleşim yerlerine dönüşmeye başladığı bir süreçteyiz. İleri bilgi toplumlarında buna hazırlık var, geri bilgi toplumlarında ise sadece lafı var. Bloomberg’in girişimi, “kamu, inovasyon yapabilir mi?” sorusuna da yanıt olacak.
Zaten bu girişim için Harvard’da yürütecek akademik kurum, yukardaki sorunun yanıtını şimdiden veriyor: Ash Demokratik Yönetişim ve İnovasyon Merkezi (ACDIC). Burası bir tür “Amme İdaresi Sevk ve İdare” okulu. Yani kamu yönetimi iş yönetimi gibi. Ama bilgi aktarmakla değil, fiilen sorun çözmekle meşgul. Hollandalı yöneticisi sosyal siyaset hocası Prof. Jorrit de Jong, ACDIC’de İnovasyon Saha Laboratuvarı Başkanı. Bu, bize ışık yılı kadar uzak birim, Harvard ve Boston’un bulunduğu Massachusetts eyaleti genelinde kamu yönetiminde inovasyon gerektiren sorunlara çözüm ortaklarıyla birlikte çareler arıyor. Bilgi ve becerinin böyle biriktiği bir kurumun, belediye başkanlarına “ders” verecek olması doğal.
Prof. Jong, bürokrasinin Kafka romanlarında tanımlandığı şekliyle “işlemeyen, içinden çıkılmaz mevzuat, katı kurallara ve kalıplara saplanmış, kırtasiyeci” niteliklerine karşı yenilikçi çözümler öneren Kafkabrigade (Kafka Tugayı!) adlı düşünce kuruluşunun da üyesi.