BELTEK, bir hayat boyu öğrenme projesidir
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi BELTEK Genel Koordinatörü Prof. Dr. Musa Atar ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Proje Yönetici Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Tekeli, hem Teknoloji Fakültesi hem de 21 yıldır devam eden ‘Gazi Üniversitesi-Ankara Büyükşehir Belediyesi Teknik Eğitim Kursları (BELTEK) Projesi’ ile ilgili bilgi paylaşımında bulundular.
Gazi Üniversitesi’nin 1926 yılında Atatürk’ün emriyle kurulduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Atar ve
Prof. Dr. Süleyman Tekeli,
Gazi’nin Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olduğunu kaydederek “1932-1947 yılları arasında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü, 1947-1980 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü, 1980-1982 yılları arasında ise Gazi Yüksek Öğretmen Okulu adıyla eğitim öğretime devam eden kurum, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla Gazi Üniversitesi kimliğine kavuştu” açıklamasını yaptı. Atar ve Tekeli, şu noktaları vurguladı: “Günümüzde bünyesinde 11 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu ve 35 araştırma merkezi yer alan Gazi Üniversitesi, adını aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yakışır bir yükseköğretim kurumu olma iddiasını devam ettirmekte. Gazi Üniversitesi, eğitim ve öğretim alanındaki kalitesini ‘Gazili Olmak Ayrıcalıktır’ ilkesi ışığında sürdürüyor.”
‘Teknoloji Fakültesi’nin tarihçesi 1937 yılına dayanmakta
Atar ve Tekeli, Gazi Üniversitesinin en köklü ve eski fakültelerinden biri olan Teknoloji Fakültesinin tarihçesiyle ilgili şunları aktardı: “1935 yılından itibaren sanat okullarının yurt genelinde yayılmaya başlaması ve sayılarının artmasıyla bu okullarda meslek dersleri verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bu sebeple 1937-1938 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığınca Ulus’taki Ankara 1. Erkek Sanat Okulu binasında, Tesviye, Demir ve Marangoz bölümlerini ihtiva eden üç yıllık ‘Erkek Meslek Öğretmen Okulu’ açılarak bugünkü ismiyle ‘Teknik Öğretmen’ yetiştirilmeye başlandı. Daha sonra bu bölümlere 1941-1942 yılında ‘Elektrik’ bölümü katıldı. 1942-1943 yılında ise okulumuz bugünkü binalarına taşındı. 1945-1946 yılında mevcut bölümlere Motor, Model, Döküm, Dülger, Duvarcı, Taşçı, 1946-1947 yılında Kalorifer ve Sıhhi Tesisat, 1947-1948 yılında Radyo bölümleri ilave edildi. 1948-1949 yılında okulun adı ‘Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’ adını alırken, 1971-1972 yılında Makina Ressamlığı bölümü açıldı ve nihayet 1976-1977 yılında ‘Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’ adını alarak Meslek Liseleri ve dengi okullarda meslek derslerini verebilecek Teknik Öğretmen yetiştiren dört yıllık eğitim-öğretim veren kurum oldu. 1982 yılında 2809 sayılı Kanunla Gazi Üniversitesi’ne Teknik Eğitim Fakültesi adı altında bağlanan Fakültemiz, 24 Kasım 2009 tarih ve 27416 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2009/15612 sayılı kanunla ‘Teknoloji Fakültesi’ olarak yeniden yapılandı ve mühendislik eğitimi veren bir fakülteye dönüştü. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği bölümleri açıldı, bu bölümlere 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümleri katıldı. Son olarak, 2013 yılında açılan Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümüyle, Fakültemizde eğitim veren toplam 9 mühendislik programı bulunmakta. Ayrıca 5 Ocak 2012 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda alınan karar gereğince Fakültemiz bünyesinde bulunan bölümlere, yüksek lisans ve doktora programları açma hakkı da verildi.”
Üniversite ve yerel yönetim iş birliğiyle üniversiteden daha fazla vatandaşın faydalanması sağlanıyor
Gazi Üniversitesi-Ankara Büyükşehir Belediyesi Teknik Eğitim Kursları (BELTEK) Projesi ile ilgili konuşan Atar ve Tekeli, BELTEK’in 1999 yılından beri üniversitenin örgün lisans ve lisansüstü öğretim programları dışında yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla eğitim programları düzenleyerek üniversitenin kamu, özel sektör, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla olan iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunduklarını kaydetti. Konuşmada şu detaylar aktarıldı: “BELTEK Projesi hem yurt içinde hem de yurt dışında model olarak alınan bir hayat boyu öğrenme projesidir. Kişisel gelişim ve yeni mesleklerin öğretilmesi ‘BELTEK Projesi’nin temel ilkesidir. BELTEK programında kurslar; Gazi Üniversitesinin Merkez Kampüsünde yer alan Teknoloji Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve OSTİM Teknik Bilimler Yüksek Okulunda, hayat boyu öğrenme faaliyeti olarak verilmekte. Kursların bitimiyle birlikte uygulanacak değerlendirme sınavları sonucunda başarılı olanlara ‘Başarı Belgesi’, devam şartını yerine getirip başarılı olmayanlara ise ‘Katılım Belgesi’ veriliyor. Projenin temel amaçları şöyle sıralanabilir: Meslek sahibi olmayan genç işsizlerin meslek sahibi olmalarını sağlamak/Üniversite, sanayi ve hizmet sektörleriyle iş birliğini geliştirmek ve sürdürülebilir hale getirmek/Çalışanlara hizmet içi eğitim fırsatları sunmak/Çalışanların yeni teknoloji konuları ve alanlarına göre bilgilerini yenilemelerini sağlamak/Üniversite ve yerel yönetim iş birliğiyle üniversiteden daha fazla vatandaşın faydalanmasını sağlamak/Toplumda insan kalitesinin yükselmesine mesleki eğitim ve kişisel gelişim kursları vasıtasıyla katkıda bulunmak/Hayat Boyu Öğrenme modeli oluşturmak ve bu konuda öncülük etmek/Toplumda bilişim teknolojileri kullanım oranının armasına katkıda bulunmak/Mesleki eğitim yolu ile sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak.”
Bilişim Teknolojilerinden, işçi sağlığı ve güvenliğine kadar geniş seçenekler var
Prof. Dr. Musa Atar ve Prof. Dr. Süleyman Tekeli, BELTEK Projesi hakkında şunları paylaştı: “Projenin başlama tarihi 1999 yılı güz dönemi (Eylül-1999) olup 2020 tarihi itibarıyla 21. yılını doldurmakta. Şu ana kadar belge alan toplam kursiyer sayısı yaklaşık 130 bin, kursa katılan kursiyer sayısı 175 bin kişi. 3 aylık kurslarda 63. Dönem, 2 aylık kurslarda 100. dönemdeyiz. Proje kapsamında 9 branşta, toplam 146 farklı alanda kurs bulunmakta. Kurslarımız, 2 aylık (72 saat) ve 3 aylık (108 saat) olmak üzere iki farklı programda 5 farklı grupta sürüyor. Kurslarımız Gazi Üniversitesi bünyesinde bulunan donanımlı ve son derece modern sınıf ve laboratuvarlarda uzman öğretim elamanları; Prof. Doç. Dr. Öğr. Üyesi ve Arş Gör. tarafından verilmekte. Kurslarla ilgili faaliyetler Üniversite bünyesinde bulunan BELTEK Genel Koordinatörlüğü ile yürütülüyor. BELTEK’de eğitimler; amacı, yapısı ve katılımcı kitlesi gibi faktörler dikkate alınarak çeşitli gruplara ayrılarak planlanıyor. Kurslarımız, A, B, C, E ve F olmak üzere 5 farklı grupta haftanın her günü yapılmakta. Kurslar hafta içi akşamları 18:00-21:00 saatleri arasında, hafta sonunda ise kurs grubuna göre bu farklılık gösteriyor. Kurslarımızın 2 ve 3 ay süre ve farklı gün ve saatlerde verilmesiyle de kursiyerlerimize kursa katılmaları için geniş seçenek imkânı sunmaktayız.” BELTEK’deki kurslardan bazıları şöyle sıralanmakta: Bilişim Teknolojileri, İnternet Programcılığı, İnternet Web Programcılığı, Görsel Programlama, Grafik ve Animasyon, Veri Tabanı Programlama, Ağ Veri Tabanı Programlama, Web Tasarımı, Web Tasarımcısı, Bilgisayar Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri – Donanım, Otomasyon Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, Elektrik Tesisatçılığı Kurs Programı, Bilgisayar Destekli Elektrik Devre Tasarımı ve Uygulamaları, Bilgisayar Kontrollü Alarm Sistemleri, C/C++ Programlama, İnşaat Teknolojileri, Bilgisayar Destekli Mimari Çizim, Ahşap Doğramacılığı, Topoğrafya Alet Operatörlüğü, Sıvacılık, Betonarme Demirciliği, İnşaat Projelerinin Planlanması ve Maliyeti, Kagir Restorasyonculuğu, Model Gemi Yapımı, Müzik Aletleri Yapımı, Metal Teknolojileri, Bilgisayar Destekli Kaynaklı Konstrüksiyon Tasarımcılığı, Otomotiv Elektrik ve Elektroniği, İşçi Sağlığı ve Güvenliği, Uygulamalı Havalandırma ve İklimlendirme, Solidworks, Mekanizmalar, Ölçme Kontrol ve Kalibrasyon, Güneş Enerjisi ve Sıhhi Tesisat Sistemleri.
Yapay Zekâ, Veri Bilimi, Siber Güvenlik ve Yalın Üretim kursları da açılacak
Her yıl günümüz gelişen teknolojisi ve toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda yeni ve güncel programlar belirlenerek ve açılarak beklentilere cevap verildiğini kaydeden Atar ve Tekeli, ileri tarihlerde açılması planlanan kurslardan bazılarını ise şöyle kaydetti: “Yapay Zekâ, Kariyer Yönetimi ve Girişimcilik, Veri Bilime Giriş, Siber Güvenlik, Drone Operatörlüğü, Solar Panel Bakım Onarım ve Montajı, Enerji Verimliliği, Asansör Bakım Onarım Teknikleri ve Uygulamaları, Bulanık Mantık, Yapay Sinir Ağları, Ahşap Oyuncak Tasarımı ve Yapımı, Yeşil Bina Tasarımı, Bilgi Güvenliğine Giriş, Yalın Üretim, Soğutma Sistemleri, Güneş Panelleri ve Fotovoltaik Sistemleri Kurulum Bakım ve Onarımı.” Pandemi dolayısıyla ertelenen kursların, en kısa sürede uzaktan eğitim yöntemiyle verilmesi çalışmaları da başlatılmış durumda. BELTEK kursları yılda 15 bin kişiye kurs hizmeti sunulabilecek kapasiteye sahip.
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi BELTEK Genel Koordinatörü Prof. Dr. Musa Atar
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Proje Yönetici Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Tekeli