Beş yıl içinde mobil trafik katlanacak, M2M dönemi olacak
Deloitte, “Elektronik Haberleşme ve Eğilimler 2011” raporunu yayınladı. Türkiye’deki ve dünyanın diğer yerlerindeki teknoloji, medya ve telekomünikasyon eğilimlerine ışık tutan rapor, bu alanlarda yapılan diğer araştırmalara da atıfta bulunarak önemli analizler ortaya koyuyor. Rapora göre bu yıl en yüksek büyümenin yüzde 15 ile bilgi teknolojileri pazarında olması bekleniyor. Dünya genelinde ise önümüzdeki 5 yıl içinde mobil trafik 66 kat artacak. 2015’te dünya mobil trafiğinin yüzde 75’i veri, yüzde 25’i ses kaynaklı olacak. Sabit tarafta ise ses trafiğinin giderek azalması, veri trafiğinin her yıl yüzde 50 oranında artması bekleniyor.
Abonelerin sadakatleri sorgulanacak
Rapora göre Türkiye’de Aralık 2010 itibariyle mobil abone sayısı 61.8 milyon, abone yaygınlığı yüzde 85 seviyesinde seyrediyor. Raporda, “Mobil yaygınlıkta AB ortalamasının yüzde 126, en yüksek değerin yüzde 156 ile Finlandiya ve Türkiye’ye en yakın değerin yüzde 94 ile Fransa olduğu düşünüldüğünde; özellikle belli yaş grubunun altı ve üstünde gelişme fırsatı olduğu açıkça belirtiliyor. 2008 yılında 65,8 milyon aboneye karşılık yüzde 92 olan yaygınlık ile karşılaştırıldığında mobil numara taşınabilirliği ve sabit ödemeli (flate rate) tarifelerin etkisiyle oluşan konsolidasyonun 2010 yılında da sürdürdüğü anlaşılıyor.
Rapora göre 5 yıl içinde yeryüzünde mobil trafik 66 kat artacak, 2015’de mobil trafiğin yüzde 75’i veri, yüzde 25’i ses kaynaklı olacak. Sabit tarafta ise ses trafiği giderek azalırken veri trafiği her yıl yüzde 50 oranında artacak. Raporda “Yankee Group tarafından 2010’da yayınlanan bir çalışmaya göre mobil haberleşme gelirleri içinde sesin payı sürekli azalacak, 2013 yılında toplam mobil gelirlerinin yüzde 26’sı veri (internet) kaynaklı olacaktır” deniliyor. Raporda, “Ericsson tarafından yapılan değerlendirmelere göre 2020 yılına kadar cep telefonu, sabit telefon, bilgisayar, ev ve araba içi cihazları vb 50 milyar kadar cihaz BT şebekeleri üzerinden iletişimde olacaklardır. M2M alanında insan sayısının 5-10 katına varan miktarlarda yeni kullanıcı sayısı yaratarak önümüzdeki yılların en popüler konusu olmaya adaydır” deniyor.