Beyaz eşya üretiminde dijital dönüşüm
Tüm sektörlerin dönüşümüne yön veren Endüstri 4.0, beyaz eşya sektöründe yarattığı dijital dönüşümle üretim sürecini hızlandırarak verimliliği artırıyor. Beraberinde getirdiği akıllı proses ve otomasyon sistemleri de; üretim ve satış sonrası maliyetlerini düşürürken daha kısa sürede daha fazla üretim yapılmasını sağlıyor. Türkiye, bu hızlı değişime hızlı uyumlanarak şu an beyaz eşya üretiminde Çin’den sonra dünyadaki en büyük ikinci üretici konumuna geldi. Yüksek seri üretim adetlerine dayanıklı endüstriyel teknik ve montaj ürünlerinin akıllı otomasyon sürecinin olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Atlas Copco Endüstriyel Teknik Genel Endüstri Bölüm Müdürü Okan Kara, “Endüstri 4.0, beyaz eşya üretiminde yarattığı devrimle kalite standartlarını da her geçen gün yükseltiyor. Tüm endüstrilerde hız ve verimlilik artışını destekleyen Endüstri 4.0, beyaz eşya üretiminde otomasyon sürecini daha da hızlandırıyor. Biz de Atlas Copco Endüstriyel Teknik olarak Endüstri 4.0’a dayalı otomasyon sürecini hızlandırmak için üretim hatlarında otomasyon ve robotik uygulamalara yönelik vida besleme çözümlerini artırıp, üretim hatlarına izlenebilirlik ve yazılımları entegre ediyoruz. Bunlara ek olarak üretim hatlarına önleme istemleri kurarak esnek üretim hatlarını destekleyen istasyonlarımızla süreci hızlandırıyoruz” diye belirtti.
Atlas Copco Endüstriyel Teknik’in beyaz eşya üreticilerine sunduğu ürün ve çözümlerle bu alandaki dijital dönüşüme liderlik ettiğini belirten Kara, “Yüksek seri üretim adetlerine dayanıklı ürünlerimiz ve üretim kalitelerini iyileştirmeye yönelik gelişmiş montaj teknolojileri ile beyaz eşya üreticilerinin üretim ve satış sonrası maliyetlerini düşürürken, daha kısa sürede daha fazla ürün geliştirmelerini olanaklı kılıyoruz. Gelişmiş montaj teknolojileri konusunda otomasyona uygun fikstürlü, sektörde üst düzey yüksek dayanıma sahip ürünlerimizle otomasyonu destekliyoruz. Hem otomasyona uygun hem de robotik uygulamalarda kullanılan otomatik vida besleme sistemleri de bu süreçleri destekliyoruz. Sektörde en hızlı vida besleme yeteneğine sahip olmamız da üretim hızını artıran en büyük etkenler arasında yer alıyor” dedi.
Beyaz eşya sektöründe üst düzey teknolojilerin otomasyonu daha avantajlı hale getirdiğini sözlerine ekleyen Kara, “Anahtar teslim olabilecek istasyon çözümleri için makina imalatçıları ya da firmaların otomasyon bölümleri ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların üretim hızlarını artırmaya ve çalışan sayısını azaltmaya yönelik ya da operatörden bağımsız çalışabilecek ve insan kaynaklı hataları minimize edecek çözümlere odaklanıyoruz” dedi. Kara, beyaz eşya üretiminde şu anda Endüstri 4.0 ve akıllı otomasyon konusuna bir yönelim olduğunu ve farkındalığın arttığını da belirterek şöyle devam etti:
“Bu yönelimi daha sistematik ve uzun vadeli bir bakış açısı ile ele alıyoruz. Bu konuda üreticilerde bir farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Farkındalık çalışmalarımız kapsamında, işletmelerle geçici çözümler yerine uzun vadeli kalıcı çözümler üreterek maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bilgi teknolojileri, otomasyon ve üretim departmanları ile workshoplar, seminerler gerçekleştirerek işletmelerin bilgi seviyesini arttırmaya çalışıyoruz. Müşterilerimizi ilk yatırım maliyetleri açısından daha kalıcı çözümlere yönlendiriyoruz. İşletmelere yatırımın ne kadar sürede geri döneceğini tüm faktörleri hesaba katarak gerçekçi bir şekilde sunuyor, üreticileri karlılık konusunda bilgilendiriyoruz. Bu da sektörün dijital dönüşümünü hızlandırıyor.”