“Beyaz şapkalı” gözetim!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “internette kim nerede ne yapıyor, takip edeceğiz” diye bir açıklamada bulundu (http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/752699-kim-nerede-ne-yapiyor-takip-edecegiz). Yıldırım, siber güvenlik konusunda bir çalışma yaptıklarını, yakın zamanda sonuçlanacağını belirterek, ‘’Ne oluyor, ne bitiyor, kim nereden ne film çeviriyor bunu takip edecek kapasitede bir yapılanmaya gidiyoruz’’ dedi.
Bu açıklamanın ardından, TÜBİTAK’ın “sanal harp”te kullanılmak üzere “beyaz şapkalı hacker” yetiştirmek için yaz kampları düzenleyeceği haberi geldi: “Sanal harp için takviye kuvvet” (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1092086&CategoryID=77). Haber, doğal olarak bu “yapılanma”yı RedHack eylemleri üzerinden okumuştu: “TÜBİTAK, adını Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’nın sitelerini çökerterek duyuran RedHack’e karşı, siber güvenlik alanında uzman bir ekip yetiştirmek için kolları sıvadı.” Bu “beyaz şapkalı hacker”ların neye benzeyeceği konusunda şu haber bazı ipuçları veriyordu: “’Terör örgütü’ ilan edilen RedHack’e üye olduğu iddiasıyla geçen Mart ayında tutuklanan yedi genç hala hapishanedeyken, Emniyet sanal kontrgerillalara teşekkür belgesi dağıtıyor. Kendilerini “Akıncılar” olarak adlandıran ve misyonlarını internet sitelerinde ‘İnanç ve Ahlaki değerlerimize saldırı yapan, toplum ve kamu vicdanını olumsuz etkileyen Türkiye aleyhtarı internet siteleriyle mücadele’ olarak tanımlayan hack grubuna üye oldukları bilinen Emrullah Akdemir, Ekber Ekşi ve Serkan Erdemir adlı kişiler, geçen Nisan ayında yöneticileri oldukları belirtilen “Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği” aracılığıyla Aksaray Polis Yüksek Meslek Okulu’ndan teşekkür belgesi aldı.” (http://birgun.net/actuels_index.php?news_code=1340008906&year=2012&month=06&day=18).
Devlet katında “sanal alem” ile ilgili hummalı bir faaliyet olduğu görülüyor. Umarız TÜBİTAK, Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan bilişim suçlarının “şapka rengine” göre uygulanamayacağını aklında tutar. Umarız, Binali Yıldırım, henüz kişisel verileri koruyacak herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte anayasal koruma altında olan vatandaşların özel verilerini hukuksuz bir biçimde takip edecek bir “yapılanma”dan söz etmiyordur. Çünkü DPI ve benzeri casusluk teknolojileri kullanılarak yapılacak izinsiz takip işlemleri mevcut hukukumuza da aykırıdır.