Beyaz yakalıların tercihi AVM’ler
Blesh, Türkiye genelinde AVM, banka, havaalanı, metro istasyonu, kafe ve restoranlarda yer alan 90 bini aşkın beacon ve 90’ın üzerinde mobil uygulamaya entegre platformu ile 30 milyon kişiye konum hedefli ulaşma potansiyeline sahip. Bu sensörlerle akıllı telefon sahipleriyle izin ve istekleri doğrultusunda hem iletişim kuruluyor hem hareket rotaları ve davranışları analiz ediliyor. Bu altyapı kapsamında İstanbul’da 100 bin beyaz yakalı çalışanın Mayıs ayındaki davranışlarını analiz eden Blesh, beyaz yakalıların hangi semtlerde daha fazla gezdiği, nerelerde sosyalleştiği gibi verileri de ortaya koydu.
Her ay yaklaşık 200 milyon veriyi analiz eden Blesh, gün içerisinde plaza ve ofislerde zaman geçiren çalışanların gerçek dünyadaki deneyimlerini, sanal dünyadaki deneyimleri ile birleştiriyor. Blesh’in topladığı verilere göre beyaz yakalılarının yüzde 61’i Android işletim sistemine sahip cihazları kullanırken, iOS kullanımı ise yüzde 39. Mobil cihazlarda Bluetooth teknolojisini kullanım oranı ise AVM ve havaalanı gibi noktalarda yükseliyor. Bu da kullanıcıların lokasyon bazlı kampanya ve fırsatlardan yararlanabilmek için Bluetooth teknolojisini aktif olarak kullandığını gösteriyor.
Blesh’in son bir aylık verilerden değerlediği analize göre, özellikle havalar ısınınca şehirden uzaklaşmak isteyen beyaz yakalılar, sıklıkla havaalanlarında görüldü. Yaz dönemi ile beyaz yakalıların spor salonlarına ilgisi de görülüyor.
Beyaz yakalılar en çok ofis ve plazaların yoğun olduğu Şişli, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Maslak ve Bebek semtlerinde. Boş zamanlarında AVM’lere yönelen, genelde çalıştıkları iş yerlerine yakın bölgelere gitmeyi tercih eden beyaz yakalılar, yüzde 41 oranında alışveriş merkezlerinde sosyalleşiyorlar. Kafeler (%35), restoranlar (%31), etkinlik alanları (%18) ve %8’lik oran ile spor salonları en çok vakit geçirilen diğer noktalar. Beyaz yakalılar, en çok yüzde 14 oranında Zorlu Center, yüzde 10 oranında Kanyon, yüzde 8 oranında Akasya ve yüzde 6 oranında da İstinye Park alışveriş merkezlerini ziyaret ediyorlar.
Beyaz yakalıların en sevdiği sosyal aktivite ise yüzde 47 ile alışveriş yapmak. Bunu yüzde 40’la sinema ve diğer kültürel faaliyetler izliyor. Yüzde 14 ile seyahat, yüzde 19 ile spor ve son olarak yüzde 10 ile finans odaklı aktiviteler de beyaz yakalıların tercihleri arasında.