Bilgi birikimi dünyaya açılacak!
2018 yılının ardından, 2019’da da önemli yatırımlara imza atan GlassHouse, CoreToEdge satın alması sonrası yurtdışı açılım çalışmalarına hız vermeyi hedefliyor.
GlassHouse Genel Müdürü Alp Bağrıaçık
Türkiye ve BT pazarı açısından belirsizlikle geçen 2019 yılında şirket olarak 2018’de yapılan yatırımların meyvelerini toplamaya odaklanan GlassHouse, 2018’de iş sürekliliği teknolojilerine yatırım yaptı, personel sayısını artırdı, sanallaştırma alanına yatırımlarla VMware Enterprise partner olarak ‘hyperconverged’ altyapı pazarında konumunu güçlendirdi. GlassHouse Genel Müdürü Alp Bağrıaçık, “Ankara’daki veri merkezimizde Disaster Recovery as a Service, Back Up as a Service, Monitoring as a Service ve Infrastructure as a Service gibi bulut hizmetleri vermeye başladık” derken, bu çalışmalar sonucunda Dell EMC Cloud Service Provider Programı’na katıldıklarını vurguladı. 2019 boyunca VMware altyapıları, veri yedekliliği ve iş sürekliliği çözümleri alanlarında müşterilere destek olunurken, SAP ortamlarında da destek hedefiyle 2 Mayıs 2019 tarihinde, 2013 yılından beri SAP’nin servis ortağı olarak hizmet veren CoreToEdge satın alındı. Çalışma alanını genişleten bu satın alma ile GlassHouse çatısı altında ve GlassHouse markası ile işletmelerin kendi ortamlarında ya da GlassHouse Cloud üzerinde SAP altyapılarına da katma değerli hizmetler sunulacak. “Bu yönüyle 2019, aynen 2018 gibi bir yatırım senesi” yorumunu yapan Bağrıaçık, ekledi: “Satın alma ile aramıza katılan CoreToEdge ekibini takımımıza entegre etmek, iş süreçlerini birleştirmek istiyoruz. Bu sürece iyi hazırlandığımızı ve entegrasyonun Eylül ayı itibari ile biteceğini düşünüyoruz. Eylül’de yapacağımız ana lansmandan sonra amacımız; müşterilerimizin GlassHouse Cloud’a geçişini hızlandırmak olacak.” 2019 önceliklerinden bir diğeri de yurtdışı açılımı yapmak. “2020 senesinde BT bilgimizi civar ülkelere ihraç etmek hedefimiz” diyen Alp Bağrıaçık ile kurumsal stratejilerini konuştuk:
CoreToEdge nasıl bir hedefle satın alındı? Bu satın alma size neler katacak?
CoreToEdge, 2013 yılında 14 yıllık SAP altyapı deneyimine sahip bir ekip tarafından kuruldu ve yegane odağı SAP altyapıları ile bulut teknolojileri. Kurulduğu günden beri CoreToEdge, gerek ulusal gerekse uluslararası birçok firmaya butik proje çözümleri sunmanın yanında, SAP müşterilerine bakım desteği vermekte. Bu hizmetlerini, işletmelerin kendi ortamlarında, Microsoft Azure bulut ortamında ve artık GlassHouse Cloud üzerinde sunmakta. 5 kişi olarak başlayan CoreToEdge yolculuğu, 2019 başından beri yüzde 75’i SAP HANA sertifikalı 25 kişiye ulaştı. CoreToEdge’i kurulduğu günden itibaren, şirketlerin SAP HANA yolculukları için en uygun ortamın bulut olduğuna inanan bir ekip ve 2019 itibari ile 50’nin üzerinde yerli ve dünya markasının SAP ortamlarını buluta taşımış durumda. Bu satın alma ile CoreToEdge ekibinin yetkinliklerini GlassHouse bünyesine katmış olduk. GlassHouse, Dell EMC Cloud Service Provider olarak artık müşterilerine Disaster Recovery as a Service, Back Up as a Service, Monitoring as a Service ve Infrastructure as a Service gibi bulut hizmetlerinin yanında SAP ve SAP Hana as a Service çözümlerini de sunacak. GlassHouse modelinde GlassHouse Cloud hem Türkiye’de kendi kurduğumuz Tier 4-ready bulut ortamını hem de Microsoft Azure gibi ortaklarımız tarafından sağlanan ortamları kapsayacak.
Yeni satın almalar da gündeminizde mi? Eğer öyleyse, hangi öncelik ve hedeflerle?
Ocak 2018’den Haziran 2019’a kadar organik büyüme ve satın almalarla iki kat büyüdük. Bu agresif büyümemize devam edeceğiz ve satın almalar da bu stratejimizin bir parçası. Satın almalarımızdaki önceliğimiz; uygulama katmanı ile altyapı katmanını birleştiren, yüksek katma değerli mühendislik firmaları olacak. Amacımız; hedef müşteri kitlemize hem kendi bulutlarından hem de GlassHouse Cloud’dan servis vermek olacak.
Veri yedekleme ve analitik, iş sürekliliği gibi alanlarda nasıl bir değişim var?
Veri yedekleme ve iş sürekliliği pazarında üç önemli değişim görüyoruz. Birincisi; müşteriler artık özellikle iş sürekliliği alanında buluta kaymaya başladılar. İkincisi; çözümlerin yazılım ve donanımları birleştiren appliance’lar ile piyasaya sürülmesi. Üçüncüsü ise odağın veri yedeklemeden, yedeklenen verinin geri getirilmesine kayması. Kısacası; güncel teknolojiler başarılı bir şekilde yedek alınmasını garanti ediyor. Ancak, büyüyen veri miktarı, özellikle de veri tabanları yedekten geri dönmeye çalışan müşterilere zorluklar çıkartıyor. Bu durumda müşteriler geri dönmekte kendilerine zaman kazandıran çözümlere yöneliyorlar.
Kurumsal bakış açısında bu değişimler nasıl bir yatırım stratejisini gerekli kılıyor?
Müşterilerimizin dijitalleşme yolculuğunda bulutun ana faktör olacağını öngörüyoruz. Veri yedekleme ve iş sürekliliği pazarı da, sanal altyapı pazarı da, SAP pazarı da buluta geçişten etkilenecek. Bu bulut bazen müşterilerin kendi ortamlarında, bazen GlassHouse’un Türkiye’deki Tier 4 ortamında, bazen de global ortaklarımızın ortamlarında yer alacak. Kısacası; GlassHouse’un iş modelinde, bulut bir yer değil, bir operasyon modeli ve iş yapış şekli. Yatırım stratejimiz müşterilerimizin dijital yolculuklarına eşlik etmemizi sağlayacak bulut teknolojilere yatırım yapmak.
Peki ya bu konuda kurumsal farkındalık?
Türkiye pazarında buluta geçiş artık bir gerçek ve gittikçe hızlanacak. GlassHouse’un CoreToEdge’i satın aldığı 2 Mayıs’tan Haziran ayına kadar yarım düzine müşterimizi GlassHouse Cloud ortamına taşıdık ve daha lansmanımızı bile yapmadık. Özellikle Disaster Recovery ve SAP müşterilerinin bizi kullanarak buluta geçme konusunda çok istekli olduklarını görüyoruz.
Yurtdışı stratejiniz ve bu alanda hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
GlassHouse’un 45 kişilik bir mühendislik kadrosu var. Bizim müşterilere kattığımız değer müşterilerimizin iş süreçlerini destekleyen SAP, Oracle veya ana bankacılılık yazılımları ile altyapı katmanlarının beraber nasıl çalışması gerektiğini anlamamız. Yakın bölgemizde de aynı anda altyapı ile uygulama katmanlarında teknik değer katan firmaların az olduğunu görüyoruz. Burada gördüğümüz pazar açığını kapatmak için çevre ülkelerde yatırım planları yaptık ve kısa süre içerisinde bu alanda da haberlerimiz olacağını umuyoruz.