Bilgi işlem yöneticileri gençlerin kariyer hedeflerine ışık tuttu
‘Kamu Bilişim Projeleri Paneli’; 16-18 Mayıs tarihlerinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ‘Gençlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Gençlik ve Bilişim Festivali’nde, kamu bilgi teknolojileri önderlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Panelde gençlere kariyer hedefleriyle ilgili önemli tavsiyeler ve ipuçları verildi.
17 Mayıs tarihinde düzenlenen kamu bilişim yöneticilerinin gençlerle buluştuğu ‘Kamu Bilişim Projeleri Paneli’ne; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Güngör, İçişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kemal Sucak, Tarım ve Orman Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Erkan Uçaner, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Gültekin Kekeçoğlu katıldı. Kısa konuşmasında, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu atlas.gov.tr hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu. Kısa, “Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm coğrafi verilere rahatlıkla ulaşılabilecek bir sistem oluşturuldu. Sistem; hız sağlıyor, hiçbir kurumdan izin almaya gerek olmayacak şekilde bürokrasiyi kaldırıyor. Daha hızlı analiz yapmak için projelere ihtiyacımız var” dedi. Gençlere “Türkiye’de dijital şehir var mı?” sorusunu yönelttikten sonra şehirlerimizin, ilçeler dahil tümünün dijital ikizinin oluşturulduğu bilgisini verdi ve ayrıca hem tapu hem de adres bilgilerine ulaşılabileceğini kaydetti. Metaverse ile de ilgili çalışmaları sürdürdüklerini iafde eden Dr. Akın Kısa, verilerin hukuksal olarak da kullanılabileceğine dikkat çekti.
Şimdiye kadar 37 milyon e-Vize verildi
Hüseyin Güngör, Dışişleri Bakanlığı olarak bilgi akışının hep önemli olduğunun altını çizerek “İlk görevimiz; kesintisiz ve güvenli hizmet sağlamak” dedi. Türkiye’nin ilk milli kripto sistemini geliştirdiklerini hatırlatan Güngör, siber kümelenme faaliyetlerine aktif olarak katıldıklarını söyledi. Güngör, konuşmasında şunları vurguladı: “İşimizin bir parçası da bilişim iş birliği. Türkiye yaklaşık 70 uluslararası kuruluşa üye. 24 ülkeyle bilişim iş birliği anlaşmamız var. Dijital evrenimizi; bilişim politikaları, internet ve iletişim teknolojileri, uluslararası hukuk, e-Kamu, siber güvenlik ve gelişen teknolojiler oluşturuyor. Bilişim hukuku çok önemli.” Dünyanın en yaygın ve öncü elektronik vize uygulaması olan e-Vize’den bahseden Güngör, “Günde 50 bin e-Vize ile dünya rekoru kırdık. 3 dakikada vize verebiliyoruz. Şimdiye kadar 37 milyon e-Vize verildi” açıklamasını yaptı. Güngör, “Konsolosluklarımızdan sürekli veri akışı var” ifadesini kullanarak iş zekâsını kendi imkanlarıyla açık kaynakla geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Güvenlik için elektroniği, bilişimi, haberleşmeyi çok iyi kullanmak gerekir
“Anayurdumuzun güvenliği ve kamu düzenimizin sağlanması her şeyden kıymetli” ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Kemal Sucak, şunları aktardı: “Ülkeminizin bulunduğu jeopolitik ortamda güvenlik çok önemli. Bunun için elektronik, bilişim, haberleşme projelerini yürütmek gerekiyor. Hazır olmak için elektroniği, bilişimi, haberleşmeyi çok iyi kullanmalıyız. Bugün ülkemiz ‘Parmak İzi Tanımlama Sistemi’ni kendi kendine geliştiren dünyadaki 7 ülkeden biri. Multidisipliner çalışmalarla ciddi bir görüntü işleme sistemi mevcut. Çok fazla haberleşme altyapı unsurları kullanan yapılarımızı, telsizlerimizi bütünleştirdik. Tüm bunları ortak bir ağda uyumladık ki bu da tek elden müthiş bir hızla komuta edebilmeyi sağlayacak. Tahminler ve analizler yapabilecek.” Sucak, “Gençlerimiz çok kıymetli” ifadesini kullanarak gençlere şöyle seslendi: “Kariyerinizi çok iyi planlamalısınız. Bütünleşmemiz gerek; bizlere bol bol soru sorun. Geleceğinizi ülkemize hizmet etmek için planlayın.”
Üniversite hayatınızın kıymetini bilin!
Mehmet Erkan Uçaner, gıda güvenliğinin artık ön plana çıktığını vurgulayarak “Sürdürülebilir politikalar olmazsa iklim kriziyle beraber gıda krizine de gidebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Nitelikli personel bulmakta firmaların sıkıntıya girdiğini aktaran Uçaner, gençlerle şunları paylaştı: “Bir daha bulunamayacak bir zamandasınız. Üniversite hayatınız da; ileriki hayatınızda ihtiyacınız olacak araçlardan. Kendinizi geliştirin, devletin desteklerinden yararlanın. TÜBİTAK, KOSGEB desteklerini araştırın. Kendini geliştiren birinin kamuda ya da özel sektörde iş bulmaması mümkün değil.” EBA’nın yanı sıra öğretmenler için ÖBA’yı da geliştirdiklerini hatırlatan Gültekin Kekeçoğlu, etkilişimli tahtalarda PARDUS’u desteklerini vurguladı. Kekeçoğlu, EBA’yı 14 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenin kullandığına dikkat çekerek EBA’nın mobil uygulamalarının geliştirildiğini de ifade etti. Yeni eğilimin ‘içerik’ olduğunun altını çizen Kekeçoğlu, şunları aktardı: “Eğitim alanındaki içerikler de dinamik olmalı. Çok açık bir alan. Dijital eğitim içeriklerine büyük ihtiyaç var. Gençlerimiz kariyer hedefleri için bu ihtiyacı göz önünde bulundurabilir.”